Site icon www.ygeianet.gr

«Διασωλήνωση Tours»

p>Tης Μαριαννας Τζιαντζη

Αριστα παίρνει στο επικοινωνιακό παιχνίδι ο υπουργός Υγείας, ο οποίος χθες ήταν καλεσμένος στο «Καλημέρα Ελλάδα» (ΑΝΤ1), όπου μίλησε για τη νέα γρίπη και τα αντικαπνιστικά μέτρα. Ακολουθεί σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, όπου η Μαρίλη Πασακιώτου, εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο, μιλάει για τα προβλήματα στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των δημόσιων νοσοκομείων της πόλης. Συμβουλευόμενη τις σημειώσεις της, παραθέτει νούμερα: τόσες κλίνες ΜΕΘ, τόσες δεν λειτουργούν, σε τόσες μπαίνουν λουκέτο.

Ο κ. Αβραμόπουλος γέρνει προς τον παρουσιαστή: «Τα διαβάζει από μέσα», παρατηρεί, ενώ σε λίγο θα μας υπενθυμίσει «εγώ ΔΕΝ διαβάζω αυτά που λέω».

Χωρίς πια να διαβάζει, η γιατρός αναφέρεται σε ασθενείς που «ταξιδεύουν» διασωληνωμένοι με ασθενοφόρο, σε αναζήτηση ενός κρεβατιού σε ΜΕΘ σε άλλους νομούς. Π. χ., ένας ασθενής από την Αρτα, ο οποίος χρειαζόταν επειγόντως νοσηλεία σε ΜΕΘ, μεταφέρθηκε πρώτα στα Γιάννενα, ύστερα στα Τρίκαλα και, τέλος, στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι συγγενείς του τον είχαν χάσει.

Ερώτηση κ. υπουργού: «Γιατί τον έχασαν; Γιατί δεν μπήκαν και αυτοί στο ασθενοφόρο;»

Τον έχασαν γιατί πήγαν και τον έψαχναν στα Τρίκαλα, ενώ αυτός είχε μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, πόσοι συγγενείς χωρούν σε ένα ασθενοφόρο που μεταφέρει έναν διασωληνωμένο ασθενή;

Το λόγο έχει ο κ. υπουργός. Τα τελευταία χρόνια, οι κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκαν θεαματικά, καθώς προστέθηκαν 142. «Ναι, αλλά δεν υπάρχουν νοσηλευτές», πετάγεται ο κ. Παπαδάκης. Θα λυθεί και αυτό, η διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ θα επιταχυνθεί, εξάλλου, όσες κλίνες και αν διαθέτουμε, «κάποια στιγμή επέρχεται κορεσμός, όπως συνέβη προχθές στο Παρίσι. Αυτά συμβαίνουν».

«Πόσο καιρό έχετε, κ. Παπαδάκη, να ασχοληθείτε με ράντζα και με ΜΕΘ;» ρωτάει ο κ. υπουργός. Αρκετό καιρό. Υπάρχει καλύτερη απόδειξη ότι τα πράγματα βελτιώνονται; Ο κ. Αβραμόπουλος δεν αντικρούει τα θλιβερά στοιχεία που παρουσίασε η γιατρός, αλλά παρατηρεί: «Εχετε ένα άλλο φίλτρο όπου περνάνε οι σκέψεις σας».

«Οι σκέψεις μου είναι διάφανες», απαντά εκείνη σαστισμένη.

«Μην απολογείστε», την καθησυχάζει ο κ. υπουργός. Πάλι καλά που η γυναίκα δεν βρέθηκε κατηγορούμενη.

«Οταν ένας ασθενής από τη Θεσσαλονίκη πρέπει να μεταφερθεί στην Κομοτηνή, οι συγγενείς του προτιμούν να πληρώσουν για κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική ώστε να μην πάνε σε άλλη πόλη», εξηγεί η γιατρός.

«Για μας προέχει να σωθεί η ανθρώπινη ζωή», λέει με στόμφο ο κ. υπουργός. «Το αν θα είναι Αρτα, Τρίκαλα, Κρήτη, έχει σχετική σημασία».

Ετσι, φαίνεται ότι η γιατρός δεν μιλάει για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, αλλά αμφισβητεί τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υπουργείου να σωθούν ζωές, έστω και αν κάποιοι ασθενείς πρέπει να διασχίσουν διασωληνωμένοι τη μισή Ελλάδα. Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. υπουργό γιατί κατάφερε να μετατρέψει σε αντίπαλο, όχι τα προβλήματα, αλλά μια επιστήμονα που τόλμησε να τα περιγράψει.

Exit mobile version