Kαταγγελίες – σοκ από την Eνωσή τους
Της Πεννυς Μπουλουτζα
Ασκούσε επί 21 χρόνια χρέη προϊσταμένης νοσηλεύτριας σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης χωρίς να κατέχει τίτλο σπουδών. Την περασμένη Τρίτη και αφού είχε προηγηθεί καταγγελία της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, καταδικάστηκε από το Πταισματοδικείο με χρηματικό πρόστιμο και απομακρύνθηκε από τη θέση της.
Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιποίησης νοσηλευτικού επαγγέλματος και όπως κατήγγειλαν στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) κ. Δημήτρης Σκουτέλης και ο γενικός γραμματέας της ΕΝΕ κ. Αριστείδης Δαγλάς, είναι μόνο μία από τις δεκάδες των σχετικών καταγγελιών που έχουν φτάσει στα γραφεία της Ενωσης το τελευταίο διάστημα, καταδεικνύοντας την απουσία ελέγχου στο σύστημα.
Μία εκ των πλέον χαρακτηριστικών περιπτώσεων αφορά σε άτομο που εργαζόταν επί 14 χρόνια ως νοσηλεύτρια σε μονάδα Υγείας των Τρικάλων. Είχε λάβει άδεια άσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος από την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας, έχοντας προσκομίσει πλαστό πτυχίο του ΤΕΙ Αθηνών. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η ίδια κατέθεσε αίτηση εγγραφής στο μητρώο της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, αλλά προδόθηκε από τον βαθμό «αποφοίτησης» του πτυχίου (10 άριστα). Αυτό κέντρισε την προσοχή των αρμοδίων καθώς αυτή η βαθμολογία συναντάται πολύ-πολύ σπάνια…
Και προϊσταμένη
Σε άλλη περίπτωση, απόφοιτος σχολής που δεν είναι όμως αναγνωρισμένη από το κράτος εργαζόταν παρανόμως ως γενική προϊσταμένη, σε ιδιωτική κλινική της Λαμίας. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στις εισαγγελικές αρχές της πόλης, και η εργαζόμενη «εκδιώχθηκε» από τη θέση της. Στην Εισαγγελία Αθηνών διαβίβασε τον περασμένο μήνα η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος και την περίπτωση διορισμού ως νοσηλεύτριας σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, ατόμου που δεν κατέχει πτυχίο από σχολή νοσηλευτικής αναγνωρισμένη από το ελληνικό Δημόσιο. Η συγκεκριμένη, είχε λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος από νομαρχία της Περιφέρειας. Η άδεια ανακλήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι η σχολή από την οποία είχε αποφοιτήσει δεν είναι αναγνωρισμένη από το κράτος. Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος έχει πρόσφατα καταγγείλει με επιστολή της στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας τη λειτουργία της συγκεκριμένης σχολής, από την οποία, όπως υποστηρίζει η Ενωση, αλιεύει εργαζόμενους μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αττικής.
Σύμφωνα με όσα είπαν στην «Κ» οι κ. Σκουτέλης και Δάγλας, το φαινόμενο αντιποίησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος είναι γενικευμένο ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, όπου κανείς δεν ελέγχει εάν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας ως προς τη στελέχωσή τους. Οπως χαρακτηριστικά είπαν, πολλά ιδιωτικά κέντρα, όπως μονάδες αιμοκάθαρσης, θεραπευτήρια και γηροκομεία, δεν λειτουργούν όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Προσλαμβάνουν έναν νοσηλευτή προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν άδεια λειτουργίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, και εν συνεχεία συμπληρώνουν τη στελέχωση, με βοηθούς νοσηλευτές (στην καλύτερη περίπτωση) και με «πρακτικούς» που αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό.
Την ίδια στιγμή χιλιάδες νοσηλευτές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν άνεργοι. Εκτιμάται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 30.000 νοσηλευτές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκ των οποίων οι 6.000 είναι άνεργοι. Από αυτούς που εργάζονται, το 80%-85% απασχολείται στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ που ωστόσο παραμένουν υποστελεχωμένες σε όλα τα επίπεδα της νοσηλευτικής φροντίδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι διεθνείς προδιαγραφές ορίζουν ότι η αναλογία νοσηλευτών προς κλίνες παθολογικού τμήματος πρέπει να είναι1:7, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, η αναλογία μπορεί να φτάσει κατά τη νυχτερινή βάρδια σε ένα νοσηλευτή προς 50 νοσηλευόμενους!
Υψηλή ανεργία
30.000 νοσηλευτές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα
6.000 νοσηλευτές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι άνεργοι
80%-85% των νοσηλευτών απασχολούνται στο ΕΣΥ