Του Kωνσταντινου Zουλα
Πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης στα σπίτια των τοξικομανών και αντιμετώπιση των μικροπαραβάσεων για ναρκωτικά όχι με φυλάκιση, αλλά με ενός είδους κοινωνική εναλλακτική εργασία πρότεινε χθες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στη Ν.Δ. πλήρη απαξίωση των υποδομών ψυχικής υγείας και συνειδητή εγκατάλειψη δομών που είχαν επιτευχθεί, όπως είπε, με τεράστια προσπάθεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και δεσμεύθηκε να δώσει προσωπικά «ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των ομάδων αυτών του πληθυσμού που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη τη μέριμνα και την κοινωνική πρόνοια της πολιτείας».
Αυτό, άλλωστε, ήταν και το νόημα της χθεσινή εκδήλωσης στο Ζάππειο, την οποία ο κ. Παπανδρέου προκάλεσε προκειμένου όχι μόνον να παρουσιάσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να ακούσει τις απόψεις μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως και εκπροσώπων των σχετικών φορέων.
Οπως και ο ίδιος είπε προλογικά, «σας καλέσαμε εδώ, διότι στο ΠΑΣΟΚ έχουμε δημιουργήσει τον Τομέα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, ακριβώς επειδή θέλουμε να στηρίξουμε μέσα από αυτόν τη γενικότερη πολιτική υγείας, να προσεγγίσουμε τα ειδικότερα θέματα μέσα από μια πολύπλευρη προσπάθεια και να αλλάξουμε τη μεσαιωνική εικόνα, που δυστυχώς επανέρχεται στην ψυχική υγεία από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Και στο πλαίσιο αυτό άσκησε εντονότατη κριτική κυρίως για το γεγονός ότι η κυβέρνηση λόγω της αδράνειας που, όπως τόνισε, επέδειξε, απώλεσε προσφάτως την κοινοτική χρηματοδότηση στον τομέα της αντιμετώπισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας και θα ελεγχθεί εκ νέου από την Ε.Ε. προκειμένου να διαπιστωθεί πώς αξιοποιεί τα συγκεκριμένα κονδύλια. «Οταν λέμε πού θα βρούμε τα λεφτά, ας αναλογιστούμε ότι εδώ χάνουμε λεφτά τα οποία μας προσφέρονται, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας παραδέχθηκε πως στον τομέα της ψυχικής υγείας και οι πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τη δεκαετία του ’80, δεν είχαν επιδείξει το ενδιαφέρον που θα όφειλαν. Παρομοίασε μάλιστα την κατάσταση που επικρατούσε «πριν από 20 χρόνια στα μεγάλα ψυχιατρεία» ως «εξορία ανθρώπων που στοιβάζονταν σε αποθήκες-κάτεργα» για να αναφερθεί στη συνέχεια στις προσπάθειες που έγιναν επί της διακυβέρνησης του κ. Σημίτη.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των ναρκωτικών, ο κ. Παπανδρέου επετέθη στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι στη λίστα αναμονής χορήγησης υποκατάστατων περιμένουν πλέον 5.000 νέοι, και από τα λεγόμενά του προέκυψε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνον η κατάργηση της λίστας, αλλά και η παροχή της σχετικής βοήθειας στα σπίτια των εξαρτημένων. Δεσμεύθηκε, τέλος, οι τοξικομανείς να μην μπαίνουν στη φυλακή για μικροπαραβάσεις, αλλά «μέσα από ειδικά προγράμματα να εκτίουν», όπως είπε, «τις ποινές τους με εναλλακτικό τρόπο όπως αυτός της κοινωνικής εργασίας».
|