Site icon www.ygeianet.gr

Δικαίωση εκπαιδευτικών για τα 176 ευρώ

Δικαιώθηκαν και από το διοικητικό εφετείο Θεσσαλονίκης οι 53 καθηγητές από το 1ο και 3ο ΤΕΕ Θεσσαλονίκης που είχαν προσφύγει κατά του δημόσιου για τη μη καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ, το οποίο είχε δοθεί σε άλλους κλάδους του δημοσίου.

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Το εφετείο, έπειτα από προσφυγή του δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε πάλι τους εκπαιδευτικούς, έκρινε ότι η εξαίρεση της εν λόγω κατηγορίας χαμηλόμισθων υπαλλήλων (σ.σ. εκπαιδευτικούς) από τη λήψη της παροχής συνιστά άνιση μεταχείρισή τους έναντι άλλων χαμηλόμισθων υπαλλήλων που κρίθηκαν δικαιούχοι αυτής, παραβιάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης πολιτών.

Κατά συνέπεια, το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να αποδοθεί στους 53 καθηγητές το ποσό των 7.568 ευρώ (συν οι τόκοι υπερημερίας) που διεκδικούσε έκαστος (σ.σ. το αίτημά τους αφορούσε την περίοδο από 1/1/2002 έως 30/10/2005).

Η κίνηση αυτή των 53 καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν η μια από σειρά προσφυγών εκπαιδευτικών στη δικαιοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση αυτή αφορά άμεσα πάνω από 150.000 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. “Η απόφαση αυτή αποτελεί δεδικασμένο για όσους προσέφυγαν αλλά ακόμη και για όσους δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. ΓιΆ αυτόν το λόγο, ζητάμε από την πολιτεία να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αποδοθεί στο σύνολο του εκπαιδευτικού κλάδου το επίδομα των 176 ευρώ και να μην ταλαιπωρηθούν οι συνάδελφοι σε δικαστικούς αγώνες”, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΆ ΕΛΜΕ-Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Η ειδική μηνιαία παροχή των 176 ευρώ είχε δοθεί σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του κάθε φορά αρμόδιου υπουργού, όπως το άρθρο 14 του ν. 3016/2002 όριζε, με ημερομηνία θέσης σε ισχύ στις περισσότερες περιπτώσεις από 1.1.2002. Η λογική του παραπάνω νόμου ήταν να υπάρξει εξομάλυνση των μισθολογικών διαφορών ανάμεσα στους κλάδους του δημοσίου και ειδικότερα να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Exit mobile version