Δικαστικά ανοχύρωτοι οι εργαζόμενοι

 

Χαρακτηρίζουν απαράδεκτες και αντεργατικές τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για να περιορίσει ασφυκτικά τη δικαστική προστασία των εργαζομένων

Σωρεία αντεργατικών και απαράδεκτων ρυθμίσεων περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση για να περιορίσει ασφυκτικά τη δικαστική προστασία των εργαζομένων, αφήνοντάς τους «ανοχύρωτους» μπροστά στο ενδεχόμενο απόλυσης.

Τις ρυθμίσεις αυτές, που χαρακτηρίζει απαράδεκτες η Ενωση Ελλήνων Εργατολόγων, πρόκειται να αποκρούσει η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας που θα συνεδριάσει στην Καλαμάτα από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου, για να κρίνει την επιχειρούμενη αναμόρφωση του ΚΠολΔ και να συζητήσει θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Με τις νέες αντεργατικές διατάξεις, που έρχονται σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη (με τις γνωστές αντιδράσεις στην πώληση κρατικών επιχειρήσεων, τις απειλούμενες απολύσεις, κινητοποιήσεις κ.λπ.), η κυβέρνηση εμποδίζει την προσωρινή δικαστική προστασία όσων τυχόν χάνουν την εργασία τους.

Ετσι, απαγορεύεται πλέον στα δικαστήρια να εκδώσουν δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (και πολύ περισσότερο προσωρινή διαταγή), με την οποία να δίνεται εντολή να παραμείνει ο εργαζόμενος στη δουλειά του, ακόμα και αν η απομάκρυνσή του είναι παράνομη.

Με τον τρόπο αυτό κάθε εργαζόμενος θα μένει απροστάτευτος δικαστικά απέναντι στην απόλυσή του (έστω και αν ο εργοδότης έχει παραβιάσει κατάφωρα τον νόμο) και θα μπορεί να δικαιωθεί μόνο μετά την πάροδο 3-4 ετών, όταν θα έχει κριθεί παράνομη η απόλυσή του με τελεσίδικη δικαστική απόφαση!

Η δικαίωση, όμως, αυτή θα είναι ουσιαστικά «δώρον άδωρον», αφού στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχει βρει αλλού εργασία, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, και προφανώς δεν θα θέλει να επιστρέψει πλέον εκεί από όπου εκδιώχθηκε παράνομα και μετά τόσο μεγάλο διάστημα, κατά το οποίο έχουν ανατραπεί οι συνθήκες επαγγελματικής και κοινωνικής του διαβίωσης.

Απαγόρευση

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επίτιμος αρεοπαγίτης Μ. Μαργαρίτης (είχε προεδρεύσει στη δίκη της «17 Νοέμβρη») επέκρινε τη σχετική ρύθμιση, παρατηρώντας ότι, εάν γίνει δεκτή η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, «θα απαγορεύεται πλέον στον δικαστή να προστατεύσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τον εργαζόμενο που απομακρύνεται από την εργασία του με άκυρη και καταφανώς παράνομη απόλυση».

Η νέα αντεργατική ρύθμιση, που έρχεται ως συνέχεια των πρόσφατων κυβερνητικών διατάξεων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και τη δικαστική προστασία του, αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των «πονηρών» κυβερνητικών ρυθμίσεων που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να ενταφιάσει τις ελπίδες των συμβασιούχων.

Τώρα, όμως, «κόβεται» η προσωρινή δικαστική προστασία από όλους τους εργαζομένους, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε εξαγγείλει υποκριτικά -όπως αποδεικνύεται- στην αναθεώρηση του Συντάγματος (η οποία «έκλεισε» ανεπιτυχώς πριν από λίγες εβδομάδες) τη δήθεν κατοχύρωση και ενίσχυση της προσωρινής δικαστικής προστασίας όλων των πολιτών, την οποία όμως στην πράξη καταργεί…

Η διάταξη-λαιμητόμος προβλέπει ότι η δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων δεν πρέπει να ικανοποιεί το δικαίωμα, του οποίου ζητείται η εξασφάλιση ή η διατήρηση, ενώ δεν πρέπει να οδηγεί σε συνέχιση ή διατήρηση μιας σύμβασης ή έννομης σχέσης.

Περιορισμοί

Παράλληλα, στον ΚΠολΔ περιορίζεται η δυνατότητα ικανοποίησης των εργαζομένων, όταν κλείνει μία επιχείρηση και χάνουν την εργασία τους, καθώς εξασφαλίζεται πλέον η δυνατότητα να ικανοποιούνται και οι υπόλοιποι δανειστές (που συνήθως είναι τράπεζες ή άλλοι οικονομικοί κολοσσοί). Επίσης, αυξάνονται σημαντικά οι αμοιβές στις διαιτησίες που παλαιότερα είχαν επικριθεί ως στοιχείο εκμαυλισμού του δικαστικού σώματος, ενώ διατηρούνται αλώβητες διάφορες τυποκτόνες ρυθμίσεις.

Για τον ΚΠολΔ θα εισηγηθούν στην Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, που θα γίνει υπό τον πρόεδρό τους Δ. Παξινό, οι δικηγόροι Σ. Γρύλης και Γρ. Τιμαγένης, ενώ για την προστασία του περιβάλλοντος ο πρόεδρος του Ε τμήματος ΣτΕ Κ. Μενουδάκος, ο επίτιμος αρεοπαγίτης Μ. Μαργαρίτης, η δικηγόρος Ιω. Κουφάκη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ