Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη δικαστική επίλυση του θέματος των συμβασιούχων, καθώς προσδιορίστηκε για τις 10 Οκτωβρίου η δίκη που πρόκειται να γίνει στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), με αφορμή προδικαστικά ερωτήματα που έστειλαν διάφορα Πρωτοδικεία (Ρεθύμνου, Λιβαδειάς, Κέρκυρας, Αθήνας).
Οι δικαστές του ΔΕΚ στο Λουξεμβούργο θα κληθούν να απαντήσουν εάν μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο η κοινοτική οδηγία για τους συμβασιούχους, αλλά και η κατ εξοχήν προστατευτική νομοθεσία που από το 1920 επιτρέπει στα ελληνικά δικαστήρια, όποτε διαπιστώνουν καταστρατηγήσεις, να διατάξουν τη μετατροπή μιας εργασιακής σύμβασης από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Τα ελληνικά δικαστήρια απέφυγαν ουσιαστικά να εφαρμόσουν την απόφαση – ταφόπλακα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που (ύστερα από τις γνωστές τηλεφωνικές διασκέψεις) έκρινε ότι δεν μπορούν να γίνουν άλλες μονιμοποιήσεις, παρά μόνο όσες έγιναν μέσω του διατάγματος Παυλόπουλου (Π.Δ. 164/04).
Η Ολομέλεια ΑΠ δέχτηκε ότι τις μονιμοποιήσεις δεν τις επιτρέπει πλέον το Σύνταγμα με μία απόφαση (με ψήφους 28-22), που ανέτρεψε μέσα σε ελάχιστους μήνες την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση της ίδιας Ολομέλειας… Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των συμβασιούχων Φ. Δερμιτζάκη και Κ. Τοκατλίδης εξέφρασαν την αισιοδοξία τους και εκτίμησαν ότι δεν θα εισακουστούν οι αντεργατικές θέσεις που υποστήριξε το Δημόσιο και ο ΑΠ, υποβαθμίζοντας την προστασία της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας.