ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟτης Δικαιοσύνης βρίσκεται ένα ακόμη γαλάζιο σκάνδαλο, αυτή τη φορά στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που φέρεται να έχει σχέση με αδιαφανείς προσλήψεις οι οποίες συνδέονται με κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.
Μέσα στις 3.500 σελίδες, που αποτελείται η δικογραφία, περιγράφονται σοβαρότατες αξιόποινες πράξεις, όπως απάτη σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, ψευδείς βεβαιώσεις και παράβαση καθήκοντος, για τις οποίες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης, έπειτα από προκαταρκτική εξέταση, άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου του ΚΕΕΛΠΝΟ την τελευταία πενταετία, για τον οποίο έχουν προκύψει ενδείξεις συμμετοχής του στην υπόθεση.
Ο φάκελος με τις οικονομικές ατασθαλίες έχει ήδη διαβιβαστεί στον 2ο ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος- σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς στις κατηγορίες περιλαμβάνονται εκτός από κακουργήματα και πλημμεληματικές πράξεις, για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για ίδια υπόθεση είχε προηγηθεί έρευνα από ελεγκτές του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι συνέταξαν πόρισμα, αποτελούμενο από 140 σελίδες, στο οποίο περιγράφουν αναλυτικά τις περιπτώσεις εκείνες που θεωρήθηκαν «ύποπτες».
Οι ατασθαλίες
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα διαπιστώθηκαν:
●Ασυνήθιστες προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων, αν και υπήρχε ανάγκη επιστημονικού προσωπικού, οι οποίοι στη συνέχεια διατέθηκαν ή αποσπάστηκαν σε άλλους φορείς, όπως το υπουργείο Υγείας ή η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Πολλές από τις επίμαχες προσλήψεις μάλιστα φέρεται να έχουν γίνει χωρίς την έγκριση της Τριμελούς Επιτροπής. ● Συμβάσεις χιλιάδων ευρώ με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που ασχολούνται με την προστασία από τη βιοτρομοκρατία.
● Αναθέσεις έργου σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης (σεκιούριτι) έναντι συγκεκριμένου αντιτίμου, που εκ των υστέρων διπλασιαζόταν.
● Αλλοίωση αποφάσεων που ελάμβαναν κατά καιρούς μέλη των διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ για επιδόματα εργαζομένων.
Το ταξίδι στις ΗΠΑ
Στον φάκελο της δικογραφίας περιλαμβάνεται και το σκέλος με τους «Χρυσούς Ταξιδιώτες», που είχαν δημοσιοποιήσει «ΤΑ ΝΕΑ» (20 Μαρτίου 2009) και αφορά σε στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ που ταξίδεψαν για υπηρεσιακούς λόγους στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά την επιστροφή τους χρέωσαν στην υπηρεσία τους έξοδα για προσωπικές τους αγορές και ψυχαγωγία.
Στο δημοσίευμα αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Λουκούλλεια γεύματα, διαμονή σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, αγορές καλλυντικών και ρούχων, και 10ήμερο ταξίδι αναψυχής στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι αξιοποίησαν δύο στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την τριήμερη παγκόσμια συνάντηση εμπειρογνωμόνων για τη γρίπη των πτηνών στην Ουάσιγκτον. Στην επιστροφή είχαν λαμβάνειν 6.200 ευρώ ως απόδοση εξόδων για την κατά τα άλλα επαγγελματική υποχρέωση!».
Από την πλευρά του πάντως το ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημαίνει ότι το χρονικό διάστημα των ερευνούμενων πράξεων είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2006. «Συνεπώς- προστίθεται- δεν μπορεί να συναχθεί εμπλοκή του νυν προέδρου κ. Γ. Πιερουτσάκου, εφόσον τον φερόμενο χρόνο τέλεσης των πράξεων δεν ήταν πρόεδρος. Το γεγονός ότι εκλήθη και εξετάστηκε ως μάρτυρας οφείλεται στην ιδιότητά του ως νομίμου εκπροσώπου του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο εφόσον κριθεί ότι είναι παθόν, μπορεί να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής σύμφωνα με τον νόμο».