Ο υπουργός Υγείας και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονταν, σε χτεσινό συνέδριο, για το ποιος προσφέρει τα καλύτερα εχέγγυα κερδοφορίας στις πολυεθνικές
Την υπόκλισή τους στις πολυεθνικές της φαρμακοβιομηχανίας επέδειξαν χτες η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, στη διάρκεια του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Η Συμβολή του Φαρμακευτικού Κλάδου στην Εθνική Οικονομία».
Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος υποσχέθηκε – πέρα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις – «ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας» για τους φαρμακοβιομήχανους, ώστε η χώρα να γίνει ορμητήριο των επιχειρήσεων και προς τις γύρω χώρες. «Στόχος μας, είπε ο υπουργός Υγείας, είναι να πετύχουμε, ένα τμήμα των τεραστίων κονδυλίων, που η φαρμακοβιομηχανία δαπανά σε παγκόσμια κλίμακα για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, να επενδυθεί στη χώρα μας».
Λίγο αργότερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – αφού δήλωσε την πίστη του στους «κανόνες του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού» – τόνισε ότι «πρέπει να τελειώνουμε με ό,τι έχει αφήσει τη χώρα μας πίσω», σε ό,τι αφορά στα «περί επιχειρηματικότητας πέριξ της Υγείας».
Αφήνοντας στο απυρόβλητο και οι δύο εταίροι του δικομματισμού την κερδοφορία του κεφαλαίου στο χώρο του φαρμάκου – και εντοπίζοντας σαν μια από τις βασικές αιτίες της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης – διαγκωνίζονταν μπροστά τους φαρμακοβιομήχανους για το ποιος παρέχει τα καλύτερα εχέγγυα στην επιχειρηματική δράση τους.
Κι ενώ στους επιχειρηματίες διασφαλίζουν τους όρους για την κερδοφορία των κεφαλαίων που επενδύουν, για τα λαϊκά στρώματα έρχονται περικοπές. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι τη μεθεπόμενη βδομάδα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που προβλέπει, πέραν των άλλων, τη θέσπιση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου με πιστωτικό όριο, που καθορίζεται με αντιδραστικά κριτήρια.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας θύμισε την κατάρτιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και των διαγνωστικών πρωτοκόλλων που συντάσσει το ΚΕΣΥ. Δηλαδή, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να κινηθεί με βάση τα ασφυκτικά πρωτόκολλα και ο άρρωστος να αρρωστήσει με βάση το ετήσιο πιστωτικό όριο!