p>Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Νασιώκα η οποία συζητήθηκε χτες στη Βουλή ετέθησαν τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό Υγείας:
Πρώτον, πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων τις δεδουλευμένες εφημερίες;
Δεύτερον, θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση τις κοινοτικές οδηγίες για το χρόνο εργασίας των ιατρών και πότε;
Ο κ. Αβραμόπουλος κατά πάγια τακτική απέφυγε να απαντήσει ευθέως στα ερωτήματα αλλά επιπλέον προέβη σε δηλώσεις παντελώς αβάσιμες και παραπλανητικές. Χαρακτηριστικά είπε επί λέξει:
«Όλες οι εφημερίες, στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στο ιατρικό και το λοιπό προσωπικό πληρώθηκαν κανονικότατα το 2007, καθώς και θεσπίσαμε νομοθετική διάταξη για το λόγο αυτό, όπως και το Ελεγκτικό Συνέδριο πείσαμε για τη σοβαρότητα του διαλόγου, που τον τελευταίο χρόνο αναπτύξαμε με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ο διάλογος αυτός, είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε, έχει φθάσει, θα έλεγα, ένα βήμα πριν, από τη υπογραφή της τελικής σύμβασης, καθώς η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών υιοθετεί τα συμπεράσματα στα οποία μετά από διάλογο από κοινού καταλήξαμε».
και λίγο αργότερα
«Προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανό χρόνο για τη λεπτομερή καταγραφή και επεξεργασία των όρων της συλλογικής σύμβασης, αναστέλλουμε άμεσα, με διάταξή μας που έχουμε καταρτίσει και η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2008, την ισχύ των Προεδρικών Διαταγμάτων με το χρόνο εργασίας. Σ’ αυτό συμφωνούν και τα δύο συνδικαλιστικά όργανα και η ΟΕΝΓΕ και η ΕΥΝΑΠ».
Ως μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ συμμετέχω στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται με το Υπουργείο Υγείας και είμαι σε θέση να δηλώσω ότι η διαπραγμάτευση όχι μόνο δεν έχει φτάσει ένα βήμα πριν την υπογραφή, αλλά παρατηρείται σημαντική απόκλιση, η οποία εστιάζεται:
1.- στην υπαναχώρηση του υπουργείου να διαπραγματευθεί νέο μισθολόγιο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, μετά από 10 χρόνια εφαρμογής του σημερινού μισθολογίου, το οποίο έχει οδηγήσει σε απώλεια 50% την αγοραστική αξία των απολαβών μας
2.- σε εμμονή πληρωμής των εφημεριών όχι ως υπερωριακής εργασίας, αλλά πακέτο ως επίδομα, πράγμα που ασφαλώς θα λύσει τις υποχρεώσεις του Υπουργείου απέναντι στην εθνική και Κοινοτική νομοθεσία, αλλά θα δέσει εσαεί τους νοσοκομειακούς σ΄ ένα δουλοκτητικό καθεστώς εφημέρευσης
3.- σε αφερεγγυότητα υλοποίησης υπεσχημένων, όπως οι 4500 προσλήψεις γιατρών, για τις οποίες δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα κονδύλια στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Σημειωτέον, οι προσλήψεις είναι αναγκαίος όρος προκειμένου να υλοποιηθεί σταδιακά η μείωση των ωρών εργασίας, οι οποίες σήμερα εγγίζουν και τις 100 ώρες εβδομαδιαίως.
Καλό είναι ο Υπουργός Υγείας, αντί να μετέρχεται τέτοιες μεθοδεύσεις προκειμένου να παραπλανήσει Κοινοβούλιο και κοινωνία, να κάνει ειλικρινή διάλογο με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και να ικανοποιήσει αιτήματα που αναγνωρίζει και ο ίδιος ως λογικά και δίκαια.
Δημήτρης Βαρνάβας
Μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)