p>Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποίησε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2006 επίσκεψη στη Λάρισα, όπου εγκαινίασε την Καρδιοχειρουργική Κλινική-ΜΕΘ και την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφτηκε ακόμη το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με τη διοίκηση, και εκπροσώπους του διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην περιοχή, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συναντήθηκε με τον Νομάρχη κ. Λουκά Κατσαρό, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Φώτη Γκούπα, εγκαινίασε το Κέντρο Φιλοξενίας Ηλικιωμένων «Η Γειτονιά μας» και εκφώνησε ομιλία σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Λάρισας.
Τον κ. Αβραμόπουλο συνόδευσαν στην επίσκεψή του στη Λάρισα ο Πρόεδρος της Β’ ΔΥΠΕ Αττικής κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος και ο Πρόεδρος της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Κόκκινος.
Ακολουθούν δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά τα εγκαίνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
«Στη σύσκεψη που προηγήθηκε, ασχοληθήκαμε με μια σειρά από θέματα, που αφορούν στη λειτουργία του Νοσοκομείου. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας είναι στην πρώτη γραμμή εκσυγχρονισμού των υποδομών και της λειτουργίας του. Αναφορικά με τους νοσηλευτές, θα έχει το μερίδιο που του αναλογεί, από τον μεγάλο αριθμό που θα προστεθεί στο δυναμικό του ΕΣΥ το προσεχές διάστημα, όπως θα συμβεί και με το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να πω ότι το νοσηλευτικό προσωπικό έχει φτάσει πλέον στα όριά του. Κρατάει όμως καλά και αξίζει την ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήριά μας. Η πολιτεία οφείλει να σταθεί ουσιαστικά στο πλευρό τους, στο πλαίσιο αυτό λοιπόν λαμβάνονται μια σειρά από μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, αλλά και άλλα που θα ακολουθήσουν».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, γνωρίζετε ότι στο Νοσοκομείο δεν μπορούν να γίνουν αιμοληψίες;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Το γνωρίζω και πρέπει να σας πω, ότι ήδη έχουν δοθεί οδηγίες, ώστε να εξελιχθεί η Λάρισα σε Κέντρο Αιμοδοσίας. Και τούτο, είναι κατανοητό.
Ένα τέτοιο Νοσοκομείο, βεβαίως εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αλλά δεδομένης της επιστημονικής του καταξίωσης και επιτυχίας, έχει αρχίσει να γίνεται περιζήτητο και από πολίτες άλλων περιοχών της Ελλάδας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι όλα αυτά στηρίζονται στο προσωπικό».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις προληπτικές εξετάσεις και το θέμα που προέκυψε;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Χθες διατύπωσα την άποψή μου και νομίζω, ότι ήμουν σαφής. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί το κείμενο, θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παρερμηνείες».
Μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Πρώτα απ’ όλα, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τη διοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αυτού του πράγματι ιστορικού Νοσοκομείου, που για περίπου 100 ολόκληρα χρόνια προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία, και όχι μόνο.
Είναι ένα Νοσοκομείο που, παρά τα όποια προβλήματα έχει σωρεύσει ο χρόνος και κάποιες εγγενείς δυσκολίες, παράγει ένα χρήσιμο κοινωνικό έργο. Είναι αλήθεια, ότι έχει και προβλήματα άμεσα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και εδώ είμαστε, μέσα από τη συζήτηση που προηγήθηκε, για να δώσουμε τις κατευθύνσεις που χρειάζονται, τόσο για τις εφημερίες, όσο και για ένταξη Τμήματος του Νοσοκομείου στο Δ’ ΚΠΣ, ώστε να εξασφαλιστούν τα κονδύλια. Νομίζω ότι ενιαία πρέπει να δει κανείς το υγειονομικό δίκτυο της περιοχής της Λάρισας, ώστε να μην επιβαρύνονται τα δυο Νοσοκομεία, που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε συμπολίτες μας από όλη την Ελλάδα».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε υπολογίζετε να προχωρήσετε στις προσλήψεις του προσωπικού;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα μας έχει απασχολήσει όλο αυτόν τον καιρό. Έχω υποβάλλει συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις, ενώ, πέραν αυτών, οι διαδικασίες τρέχουν πλέον με πιο ταχείς ρυθμούς. Ήδη πέρασαν το κατώφλι του ΕΣΥ 250 νοσηλευτές, περίπου 420 στο ΕΚΑΒ, και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα υπάρξει μια ενίσχυση στο προσωπικό με άλλους 1.700 νοσηλευτές. Τον δε επόμενο χρόνο, έχει προβλεφθεί η πρόσληψη 4.500 νοσηλευτών.
Ακόμη και τότε όμως, το προσωπικό δεν θα επαρκεί. Απλώς, θα έχουμε καταφέρει να ανακουφίσουμε το Σύστημα. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ τα τελευταία 20 χρόνια, χωρίς ποτέ να αναληφθεί μια πραγματικά ουσιαστική πρωτοβουλία, προκειμένου να λυθεί. Το ΕΣΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν έχει πληρότητα και επάρκεια σε προσωπικό. Όχι μόνο τώρα αλλά και για τις δεκαετίες που έρχονται.
Απ’ την άλλη, βρίσκω την ευκαιρία να επαναλάβω μια πρόταση: Με την επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να αποφασίσουμε αυτό που ο Νομοθέτης είχε εξαρχής προβλέψει, δηλαδή να εξαιρεθούν από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ οι νοσηλευτές. Αυτό βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας για τις προσλήψεις αυτές. Ως προς τις διαδικασίες όμως, νομίζω ότι είναι προφανείς οι μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν. Τρία και τέσσερα ακόμη χρόνια, για κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε ένα μήνα. Ε, λοιπόν, ας δούμε το όλο ζήτημα με λογική και ρεαλισμό».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως σας φάνηκε το φαγητό στο εστιατόριο του Πανεπιστημιακού;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Αιφνιδίασα τους φίλους μας εκεί, το έκανα όμως για να δούμε μόνοι μας στην πράξη, πως έχουν τα πράγματα. Ήταν κάτι καλό, ανθρώπινο και ποιοτικά υψηλό, γι’ αυτό και έδωσα τα συγχαρητήρια μου στο προσωπικό. Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασθενείς».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον Μοριακό Έλεγχο; Έχει καθυστερήσει?
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν έχει παγώσει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, θα περίμενα να μας δίνατε συγχαρητήρια για το γεγονός ότι σήμερα τρέχουν οι διαδικασίες, για κάτι το οποίο έπρεπε να έχει γίνει πριν από δέκα χρόνια. Αυτό λοιπόν που έπρεπε να είχε γίνει τότε, γίνεται σήμερα. Και διασφαλίζεται με επάρκεια και ασφάλεια η ποιότητα του αίματος που διακινείται στην Ελλάδα. Στη δε Λάρισα θα λειτουργήσει ένα τέτοιο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου, που θα βοηθήσει καθοριστικά τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής».