ΔΗΛΩΣΗ Προέδρου ΙΣΛ για τη δυνατότητα των φαρμακοποιών ν΄ αλλάζουν τις συνταγές φαρμάκων

div>Τόσο ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος, όσο και ο Πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Λουράντος, διακατεχόμενοι αμφότεροι από ένα υπέρμετρο άγχος, ο μεν πρώτος για να μειώσει δραστικά τις δαπάνες για την υγεία κατ’ εντολή των δανειστών μας και παράλληλα να χτίσει το προφίλ του ως δελφίνος στήνοντας φιέστες στο Ζάππειο, ο δε δεύτερος για να περισώσει ότι μπορέσει από τα κεκτημένα του Κλάδου του, άρχισαν να μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους Φαρμακοποιούς να αντικαθιστούν το συνταγογραφούμενο φάρμακο, εφόσον αυτό βρίσκεται σε έλλειψη, από άλλο, το οποίο περιέχει την ίδια δραστική ουσία.

Προφανώς και οι δυο προαναφερόμενοι αλχημιστές, προσπαθούν μαζί με την Φαρμακοβιομηχανία να παίξουν παιχνιδάκια στις πλάτες των ανυπεράσπιστων από τις πανελλήνιες συνδικαλιστικές τους ηγεσίες γιατρών, βάζοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του Ελληνικού Λαού. Ότι φυσικά απέμεινε απ’ αυτήν, μετά την δριμεία επίθεση των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και των εγχώριων μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων!
Αυτή τη στιγμή, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία παράγει αντίγραφα φαρμάκων που τιμολογούνται κατά 30% φθηνότερα των πρωτοτύπων, το δε μερίδιο των αντιγράφων αυτών στην Ελληνική αγορά αγγίζει μόλις το 14%. Ο ΣΦΕΕ λοιπόν, βρήκε την χρυσή ευκαιρία αλλά και τους κατάλληλους ανθρώπους (Λοβέρδο-Λουράντο), αφενός μεν να αυξήσει κατά πολύ τον τζίρο του, αφετέρου δε να γίνει ταυτόχρονα και ο «Εθνικός Ευεργέτης», μιας και οι δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο θα μειωθούν σημαντικά, λόγω της χρήσης των φθηνών αλλά αμφισβητούμενων ποιοτικά αντιγράφων. Με ποιά όμως ανταλλάγματα προς το Υπουργείο Υγείας και τις Ηγεσίες των Φαρμακοποιών;
Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι, πως τα απλά μέλη των Φαρμακευτικών Συλλόγων δεν συμφωνούν μ’ αυτές τις επιλογές των ηγεσιών τους. Για έναν και μοναδικό λόγο: Γιατί, δεν μπορούν να σηκώσουν στους ώμους τους την επιστημονική, την ηθική, αλλά και την ποινική ευθύνη, αλλάζοντας τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα ενός γιατρού, που συνταγογραφεί με βάση τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και της κείμενης νομοθεσίας, ως αποκλειστικά υπεύθυνος για την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της υγειονομικής φροντίδας ή της θεραπείας που παρέχεται (Ν.3418/05, άρθρο 4, παρ.3). Επίσης, κανένας φαρμακοποιός στην Ελλάδα δεν θα ρισκάρει την αντικατάσταση ιδιαίτερα ναρκωτικών σκευασμάτων, γνωρίζοντας ότι αυτό αποτελεί «Κατάχρηση ιδιότητας Φαρμακοποιού» και σύμφωνα με τον Ν. 3459/06, άρθρα 20 παρ.1, και 22 παρ.1, επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10(δέκα) ετών και χρηματική ποινή από 2.900-290.000 €. Παράλληλα δε που η πραγματική βιοισοδυναμία των αντιγράφων παραμένει ακόμα στη Χώρα μας ζητούμενο!
Πιστεύουμε πως, κανένας μας δεν είναι υπέρ της διαφθοράς και των αθέμιτων συναλλαγών στο χώρο του φαρμάκου. Και ότι, οι Φαρμακοποιοί, ισότιμο κομμάτι και αυτοί του Υγειονομικού Κλάδου, δεν θα θελήσουν να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία, έναντι οποιωνδήποτε προσωρινών και ευκαιριακών ανταλλαγμάτων. Όλοι μαζί τελικά ενωμένοι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να υπερασπιστούμε το υπέρτατο δημόσιο αγαθό της υγείας, καθώς και την επιστημονική-επαγγελματική μας αξιοπρέπεια, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μπασκόζος, σε σημερινή του δήλωση.
Αντίπαλοί μας δεν είναι οι Φαρμακοποιοί, που πρέπει να παρέμβουν άμεσα μέσω των Συλλόγων τους προς τον ΠΦΣ, σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου του Ι.Σ. Αργολίδας κ. Παναγιωτόπουλου, αλλά αυτοί που με την μέθοδό της «σαλαμοποίησης» θέλουν να υποτάξουν τον Έλληνα Γιατρό και Φαρμακοποιό και από ιδιώτη και αυτοαπασχολούμενο, να τον παραδώσουν φθηνό υπάλληλο στους Εμπόρους της Υγείας και του Φαρμάκου.
 
                                                                        Λάρισα 25/11/2011
                                               
                                                                     ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
                                                                                          ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                                                           ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ