p style=”text-align: justify; line-height: 16.5pt; text-indent: 36pt; margin: 0cm 0cm 10pt”>Ερώτηση σχετικά με το κόστος των εξετάσεων που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τις ασφαλισμένες γυναίκες αλλά και για την κάλυψη των εξόδων εγκυμοσύνης και τοκετού για τις ανασφάλιστες και τις άνεργες κατέθεσε σήμερα η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου.
Στην ερώτησή της προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, η κ. Μάρκου αναφέρεται στον μεγάλο όγκο των εξετάσεων που πρέπει να κάνει μια γυναίκα, το υπερβολικό κόστος που έχουν αυτές, ειδικά στις σημερινές οικονομικές συνθήκες αλλά και στην αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων να παρέχουν τις εξετάσεις αυτές δωρεάν.
«Είναι αδιανόητο σε μια τέτοια στιγμή, μία γυναίκα να πρέπει να υπολογίζει με λογιστικά κριτήρια αν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει ένα παιδί» αναφέρει στην ερώτησή της και ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς για το ακριβές κόστος των αναγκαίων εξετάσεων, το ποσοστό συμμετοχής που καταβάλει η κάθε ασφαλισμένη και αν σκοπεύουν να καθιερώσουν μηδενική συμμετοχή για τις εξετάσεις αυτές, ενώ ζητά να μάθει και ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν τα αρμόδια Υπουργεία για την κάλυψη των εξόδων των εξετάσεων και του τοκετού για τις ανασφάλιστες και τις άνεργες γυναίκες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: α) τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο και β) τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ι. Βρούτση
ΘΕΜΑ: Κόστος των απαραίτητων εξετάσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, μία γυναίκα πρέπει να κάνει τις ακόλουθες εξετάσεις:
– Γενική εξέταση αίματος, ομάδα αίματος, Rhesus, ουρία και σάκχαρο αίματος
– Έλεγχο για στίγμα μεσογειακής αναιμίας και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας
– Ορολογικές αντιδράσεις για σύφιλη
– Έλεγχο αντισωμάτων για ερυθρά, AIDS, ηπατίτιδα Β και C και τοξοπλάσμωση
– Λιστερίωση, κυτταρομεγαλοϊό, ανεμοβλογιά και γενική εξέταση ούρων
– Α’ υπερηχογράφημα στις 7 εβδομάδες κύησης (ε.κ.)
– Προσδιορισμό της αυχενικής διαφάνειας και Papp – a ανάμεσα στην 11η και 14η ε.κ.
– A–test στις 15 με 20 ε.κ.
– Αμνιοπαρακέντηση στις 16 με 18 ε.κ.
– Υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου στις 20 με 22 ε.κ.
– Καμπύλη σακχάρου στις 24 με 28 ε.κ.
– Υπερηχογράφημα Doppler αγγείων στις 30 ε.κ..
– Καρδιοτοκογράφημα καθ όλη τη διάρκεια του τοκετού.
Σε αυτές πρέπει να συμπεριληφθούν και οι μηνιαίοι απλοί αιματολογικοί και βιοχημικοί εργαστηριακοί και βιοχημικοί έλεγχοι.
Είναι προφανές ότι το κόστος όλων αυτών των εξετάσεων είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα στις τρέχουσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Σύμφωνα δε με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι μόνες εξετάσεις που γίνονται χωρίς συμμετοχή της ασφαλισμένης είναι οι αιματολογικές εξετάσεις (γεν. αίματος, φερριτίνης και εγκλείστων) για τη διαπίστωση ετεροζυγωτών μεσογειακής αναιμίας, η ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, εφόσον όμως προκύψουν ενδείξεις από τις παραπάνω εξετάσεις, η εξέταση DNA του εμβρύου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι και οι δύο γονείς έχουν γενετική επιβάρυνση για μεσογειακή αναιμία και κάλυψη της μεθόδου λήψης του υλικού προσδιορισμός αντισωμάτων ερυθράς και ο έλεγχος καρυοτύπου του εμβρύου μόνο σε γυναίκες άνω των 35 ετών.
Θεωρητικά, οι εξετάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία. Στην πράξη, όμως, και δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο της εγκυμοσύνης, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που θα μπορέσει μία έγγυος να κλείσει ραντεβού τη χρονική στιγμή που πρέπει. Σημειωτέον ότι υπάρχει μόνο ένα δημόσιο εργαστήριο για εξέταση χρωμοσωμάτων.
Επειδή είναι αδιανόητο σε μια τέτοια στιγμή, μία γυναίκα να πρέπει να υπολογίζει με λογιστικά κριτήρια αν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει ένα παιδί,
Επειδή η οικονομική κρίση και η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το εισόδημα των πολιτών ενώ η ανεργία προσεγγίζει το 30%
Επειδή το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα έχει πάρει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις αφού οι γεννήσεις βαίνουν μειούμενες κάθε χρόνο από το 2009 και μετά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
Α) Ποιο ακριβώς είναι το κόστος των ανωτέρω εξετάσεων που πρέπει να κάνει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης και ποιο το ποσοστό συμμετοχής που καταβάλει η ασφαλισμένη;
Β) Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην καθιέρωση μηδενικής συμμετοχής σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για την εγκυμοσύνη;
Γ) Ποια μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την κάλυψη των εξόδων των εξετάσεων αυτών αλλά και του τοκετού για τις ανασφάλιστες και τις άνεργες γυναίκες;