Δίνουν εξιτήρια γιατί δεν έχουν χειρουργικά υλικά

Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

“Φοβόμαστε για την ίδια μας τη ζωή. Καθημερινά ελπίζουμε ότι τα νοσοκομεία δεν θα στερέψουν από υλικά που είναι αναγκαία για τις αιμοκαθάρσεις μας, διαφορετικά θα θρηνήσουμε θύματα. Κι αυτό, διότι οι νεφροπαθείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε ή να γυρνάμε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να κάνουμε αιμοκάθαρση. Αν η αιμοκάθαρση δεν γίνει μία ώρα μετά το προγραμματισμένο ραντεβού μας, κινδυνεύει η υγεία μας”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, περιγράφει στη “ΜτΚ” την αγωνία και το άγχος των νεφροπαθών, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων υλικών που παρατηρούνται σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας. Ταυτόχρονα, κρούει τον κώδωνα κι επισημαίνει ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσουν ζωές.

“Παλαιότερα, οι αιμοκαθάρσεις σε Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου έβγαιναν με… αέρα, εξαιτίας της έλλειψης των ειδικών φίλτρων αιμοκάθαρσης, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των αιμοκαθαιρόμενων. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε αυτό”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκιόζης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τις ελλείψεις υλικών, “αγκάθι” αποτελεί και η ποιότητα των υλικών που προμηθεύονται τα νοσοκομεία, εξαιτίας της προσπάθειας να αγοράσουν υλικά με το φθηνότερο κόστος.

“Έχουμε πρόβλημα με γάζες και βελόνες φίστουλα. Όταν βγουν από το δέρμα μας, το αίμα αναβλύζει σαν σιντριβάνι, και για να κλείσει η πληγή πρέπει να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα και ποιοτικά υλικά. Ελλείψει όμως αυτών χρησιμοποιούνται άλλα, κατώτερης ποιότητας, με αποτέλεσμα και εξοικονόμηση να μην γίνεται και καθυστερήσεις να έχουμε”, εξηγεί ο κ. Καραγκιόζης.

Το παράδειγμα των νεφροπαθών όμως δεν είναι το μοναδικό. Η έλλειψη υλικών στα δημόσια νοσοκομεία, είτε πρόκειται για αναλώσιμα -όπως γάζες, σύριγγες και γάντια- είτε για υλικά που αφορούν χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν, γεννά ανασφάλεια στους ασθενείς. Κοινή ομολογία γιατρών κι εργαζομένων είναι ότι τα υλικά φτάνουν με το… σταγονόμετρο, ενώ πλέον έχει γίνει μόνιμη πρακτική να χορηγούνται εξιτήρια στους ασθενείς, διότι δεν υπάρχουν υλικά για να χειρουργηθούν, ωθώντας τους ταυτόχρονα στον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στο σημείο να ανταλλάσσουν μεταξύ τους υλικά για να καλύψουν τις… τρύπες που υπάρχουν, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας κλήθηκε να παίξει τον ρόλο του… κούριερ, μεταφέροντας υλικά από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Και τη στιγμή που οι ελλείψεις αυτές είναι εγκληματικές για την ίδια τη ζωή των ασθενών, το υπουργείο Υγείας επιμένει να ισχυρίζεται ότι είναι… τεχνητές και ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Καθετήρες στο Κιλκίς από το Διδυμότειχο

“Το θέμα των υλικών δεν έχει λυθεί. Κι έτσι τα νοσοκομεία αναγκάζονται να ανταλλάσσουν μεταξύ τους όποια υλικά διαθέτουν, όπως στεντς και βηματοδότες. Εμάς μας έφεραν καθετήρες από το νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, οι οποίοι ήταν όμως μεγαλύτερης διαμέτρου απ’ αυτούς που χρειαζόμασταν. Επίσης, δεν έχουμε τραχειοσωλήνες, ενώ αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το φιλμ των ακτινογραφιών. Να φανταστείτε ότι δεν έχουμε καν φακέλους για να βάζουμε τις ακτινογραφίες των ασθενών, οι οποίοι συχνά τις χάνουν”, δηλώνει στη “ΜτΚ” η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, Διαλεχτή Ζωτάκη.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι στο νοσοκομείο Κιλκίς έχει χαλάσει εδώ κι ένα μήνα ο υπέρηχος και οι κεφαλές ακόμη δεν έχουν αντικατασταθεί, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετηθούν.

“Οι ελλείψεις υλικών εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή των ασθενών. Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Πριν λίγες ημέρες έπρεπε να κάνουμε έναν αντιτετανικό ορό σε ένα κορίτσι και οι δικοί του αναγκάστηκαν να πάνε να τον αγοράσουν από το φαρμακείο”, επισημαίνει η κ. Ζωτάκη.

Για δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των ασθενών κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας και προσθέτει ότι επικρατεί ένα αλαλούμ με τις προμήθειες υλικών.

“Οι ελλείψεις είναι υπαρκτές σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες. Για παράδειγμα, στις οφθαλμολογικές κλινικές υπάρχουν ενδοφακοί με το σταγονόμετρο. Γίνονται κάποιες επεμβάσεις, στη συνέχεια εξαντλούνται οι ενδοφακοί και μπορεί μετά 1-2 μήνες να έρθουν νέοι. Το ίδιο ισχύει και στα ορθοπεδικά υλικά. Φυσικά και υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών, ιδιαίτερα για σοβαρά ασθενείς, οι οποίοι μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταλήξουν”, τονίζει στη “ΜτΚ” ο κ. Βαρνάβας.

Τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, που έχουν ως αποτέλεσμα οι χειρουργικές κλινικές να διαχειρίζονται μόνο επείγοντα περιστατικά και να μην εξυπηρετούν άλλες επεμβάσεις, έχει καταγράψει και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Μάλιστα, για να φτάσει στο νοσοκομείο η παραγγελία υλικών για κάθε ασθενή προσωπικά χρειάζεται να περάσουν 3-4 μήνες, ενώ τα λίγα υλικά που έρχονται είναι προβληματικά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες, στον “Άγιο Παύλο”, σε ασθενή που χρειαζόταν φλεβοκέντηση, οι νοσηλευτές έκαναν τέσσερις φορές τη διαδικασία -με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό- επειδή δεν κολλούσε το λευκοπλάστ. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου, σύμφωνα με γιατρούς κι εργαζόμενους, δεν υπάρχουν υλικά παρακαταθήκης για περιπτώσεις ραγέντος ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, σάκοι συλλογής αίματος, αλλά και υλικά για συρραφές εντός των χειρουργείων.

 

Πραγματικά περιστατικά

  • Νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”: στην αναμονή για εμβολισμό βρέθηκαν δύο ασθενείς της πανεπιστημιακής νευροχειρουργικής κλινικής, οι οποίοι είχαν ανεύρυσμα εγκεφάλου. Τελικά, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η μία χειρουργήθηκε, ενώ η δεύτερη διεγνώσθη ότι έχει ανεύρυσμα καρωτίδας στον εγκέφαλο, το οποίο δεν έχει ραγεί και συνεπώς δεν αποτελεί επείγον περιστατικό.
  • Νοσοκομείο Κιλκίς: συγγενείς νεαρής ασθενούς αναγκάστηκαν να αγοράσουν από φαρμακείο αντιτετανικό ορό.
  • Νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”: σε ασθενή που χρειαζόταν φλεβοκέντηση, οι νοσηλευτές έκαναν τέσσερις φορές τη διαδικασία, επειδή δεν κολλούσε το λευκοπλάστ.

 

Τεχνητές οι ελλείψεις επιμένει το υπουργείο

Πάντως, οι περισσότεροι διοικητές και επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την προμήθεια υλικών στα νοσοκομεία ευθύνης τους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος άφησε αιχμές σε βάρος προμηθευτών και νοσοκομειακών γιατρών για το θέμα των προμηθειών στα νοσοκομεία. Όπως είπε, υπάρχει μια “σύμπτωση” στο θέμα του εμπάργκο των προμηθευτών, καθώς παλαιότερα, που η κυβέρνηση καθυστερούσε να τους πληρώσει έξι χρόνια, δεν διαμαρτύρονταν, ενώ τώρα, που καθυστερούν κάποια χρήματα του 2010, διαμαρτύρονται παραπάνω από άλλες φορές. Επίσης, τόνισε ότι “από τη μία ένας προμηθευτής δεν έδινε ένα προϊόν κι από την άλλη πλευρά άλλος από διαφορετικό χώρο έδειχνε την έλλειψη, που σε ένα ποσοστό 80%, στην Αθήνα τουλάχιστον, αποδείχτηκε στην πράξη ότι ήταν ψευδείς ελλείψεις. Βέβαια, δεν ισχύει αυτό για όλους”.