Έχουν παρουσιάσει νεφρική ανεπάρκεια και καμία βελτίωση του αναπνευστικού
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν οι δύο άντρες που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο Κρήτης. Σοβαρή αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται και η κατάσταση της υγείας της 16χρονης Βρετανίδας, η οποία από τη Δευτέρα το βράδυ είναι διασωληνωμένη στο «Παίδων» Πεντέλης.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο άντρες που έχουν μολυνθεί από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) εκτός από πνευμονία, λόγω της οποίας βρίσκονται στη ΜΕΘ, έχουν παρουσιάσει και νεφρική ανεπάρκεια, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους θεράποντες ιατρούς τους και τους εμποδίζει να κάνουν προβλέψεις για την πορεία της υγείας τους. Μάλιστα, όπως εκτιμούσαν χθες, θα βρίσκονται για αρκετές ημέρες ακόμη- ίσως και εβδομάδες- στον αναπνευστήρα καθώς δεν παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης.
Σε ό,τι αφορά την τριήμερη καθυστέρηση αποστολής του βιολογικού δείγματος τους 43χρονου Βορειοηπειρώτη από το «Βενιζέλειο» στο Παστέρ, γεγονός για το οποίο το υπουργείο Υγείας διέταξε διεξαγωγή έρευνας, η επίσημη απάντηση του εκπροσώπου των γιατρών του νοσοκομείου είναι πως το περιστατικό δεν εκτιμήθηκε ως «επείγον» επειδή εμφάνιζε ήπια συμπτώματα.
Βαριά κρίνεται και η κατάσταση της 16χρονης Βρετανίδας που νοσηλεύεται στο «Παίδων» Πεντέλης, το θετικό ωστόσο είναι πως το τελευταίο 24ώρο η νεαρή κοπέλα έδωσε δείγματα μικρής βελτίωσης. Οι γονείς της επίσης νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, για προληπτικούς ωστόσο λόγους, αφού δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα της νέας γρίπης.
Στο μεταξύ, την τελευταία εβδομάδα άλλα 210 κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα μας σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Όπως ωστόσο τονίζουν οι ειδικοί, ο αριθμός αυτός δεν αντιστοιχεί στον πραγματικό αριθμό των μολυσμένων από τον νέο ιό πολιτών, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται δειγματολογικός έλεγχος μόνον σε εκείνους τους ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία και εμφανίζουν πιο βαριά συμπτωματολογία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιδημιολόγων ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αφορά μόνον το 30% των ανθρώπων που έχουν ασθενήσει στη χώρα από τη νέα γρίπη. Έτσι, με συντηρητικούς υπολογισμούς ο πραγματικός αριθμός των αριθμών που έχουν κολλήσει τον νέο ιό Α, υπολογίζεται πως ξεπερνά τους 650!
Πάντως, η Αττική, η Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά αποτελούν τα κέντρα εξάπλωσης της νόσου κυρίως εξαιτίας της αυξημένου αριθμού τουριστών που επισκέπτονται τις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ παράλληλα στις συγκεκριμένες περιοχές καταγράφονται και τα περισσότερα «ορφανά» κρούσματα. Σύμφωνα, με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Αττική έχουν εντοπιστεί συνολικά 299 κρούσματα, στην Κρήτη 126 και στα Ιόνια νησιά 122.
Στρατιώτες
Σημειώνεται πως όπως έγινε γνωστό, δύο ακόμη στρατιώτες που υπηρετούν σε διαφορετικές μονάδες στην Κω διαγνώστηκαν με τη νέα γρίπη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από τους δύο είχε ταξιδέψει προσφάτως στην Αγγλία, για τον δεύτερο ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η πηγή μόλυνσης.
ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Η 16χρονη Βρετανίδα που νοσηλεύεται στο Παίδων Πεντέλης έδωσε δείγματα μικρής βελτίωσης
Περισσότερα από 100 κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
ΜΟΝΙΜΟ αγκάθι του ΕΣΥ παραμένουν τα περισσότερα από 100 κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας. Οι γιατροί επιμένουν να λειτουργήσουν αμέσως, καθώς τα σενάρια προβλέπουν έξαρση της νέας γρίπης το επόμενο διάστημα, τόσο λόγω της αυξημένης τουριστικής περιόδου τον Αύγουστο όσο και των κλιματικών συνθηκών το φθινόπωρο που θα ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού.
Είναι ενδεικτικό ότι οι εντατικολόγοι υπογραμμίζουν πως ήταν θέμα τύχης (!) το γεγονός ότι βρέθηκαν κρεβάτια στη Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης για τους δύο άντρες που μολύνθηκαν από τον ιό της νέας γρίπης και νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση εξαιτίας των επιπλοκών που παρουσίασαν. Και αυτό γιατί μέσα στο καλοκαίρι και τα 11 κρεβάτια είναι συνήθως κατειλημμένα. Μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας ανακλήθηκαν οι άδειες του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς οι αυξημένες ανάγκες δεν επιτρέπουν να κλείσει ούτε ένα κρεβάτι.
Μόνο… ταμπέλες
Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου κ. Μανόλης Αχλαδιανάκης, ο συνωστισμός που προκαλείται στη ΜΕΘ είναι αποτέλεσμα της απουσίας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. «Υπάρχει ο χώρος, έχει τοποθετηθεί η ταμπέλα, αλλά δεν υπάρχει ούτε ο εξοπλισμός ούτε το προσωπικό για να λειτουργήσει» τονίζει στα «ΝΕΑ».
Στο «Βενιζέλειο» νοσοκομείο η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη: ο αριθμός των ανοιχτών κρεβατιών δεν ξεπερνά τα 11, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν 16.
«Η καταλληλότερη λύση εν όψει και της απειλής της νέας γρίπης είναι να ανοίξει το υπουργείο Υγείας τα τουλάχιστον 100 κρεβάτια που παραμένουν κλειστά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, προσθέτοντας πως τα 500 ανοιχτά δεν θα αρκούν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.
Οι αναπνευστήρες
¶λλωστε, όπως ο ίδιος διευκρινίζει, η αρχική πρόταση στελεχών του υπουργείου για προμήθεια αναπνευστήρων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων και συνεπώς επιπλοκών, δεν αρκεί. «Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει εάν κατ΄ αρχάς το κράτος εξαντλούσε τις εφεδρείες του σε υπάρχοντα κρεβάτια. Για τη λειτουργία των αναπνευστήρων απαιτούνται ειδικές εγκαταστάσεις και ειδικά εκπαι δευμένο προσωπικό, επομένως θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν σε δεύτερη φάση», προσθέτει. Απογοητευτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής: για παράδειγμα στο «Αττικόν», από τα 27 διαθέσιμα κρεβάτια τα 6 είναι κλειστά. Στον «Ευαγγελισμό», τα 8 κρεβάτια της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας δεν λειτούργησαν ποτέ!
Στο «Λαϊκό», το πρόβλημα χρονίζει εξαιτίας της μόνιμης έλλειψης προσωπικού: από τα 17 κρεβάτια λειτουργούν μόνον τα 9. «Ο υπουργός Υγείας είχε υποσχεθεί την πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών. Αντ΄ αυτού προγραμματίζονται προσλήψεις μόνον 1.400. Το σύστημα, που ήδη λειτουργεί οριακά, δεν θα αντέξει με τις υπάρχουσες ελλείψεις» υπογραμμίζει ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία κ. Τάσος Αντωνόπουλος. Λίστα αναμονής
Κι όλα αυτά την ώρα που η λίστα αναμονής μόνο στην Αθήνα αριθμεί 15 ασθενείς ενώ συχνά ξεπερνούν ακόμη και τους 40 αυτοί που χρειάζονται άμεση νοσηλεία σε μονάδα. Παρ΄ όλα αυτά, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αγνόησαν όλο αυτό το διάστημα τη γνώμη των ειδικών. Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί για σήμερα μια πρώτη συνάντηση των εντατικολόγων με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας. Πάντως χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης φορέων του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των γιατρών των νοσοκομείων της χώρας, η κυβέρνηση έκανε λόγο για την έναρξη προσπαθειών ώστε να ανοίξουν 50 κρεβάτια ΜΕΘ που παραμένουν κλειστά τα τελευταία χρόνια.
1.049 νεκροί σε όλο τον κόσμο
ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ τους χίλιους παγκοσμίως οι νεκροί από τη νέα γρίπη, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έφθασαν τους 1.049. Ενώ όλοι οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό στις εγκύους και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι η παχυσαρκία δεν δημιουργεί περισσότερες πιθανότητες σε κάποιον που έχει μολυνθεί από τον ιό της νέας γρίπης ώστε να εμφανίσει βαρύτερα συμπτώματα ή να πεθάνει. Έρευνες που είχαν γίνει πριν από λίγο καιρό είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι παχύσαρκοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές εάν ασθενήσουν από τον ιό της νέας γρίπης, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώθηκε από νεώτερες μελέτες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας μάλιστα δήλωσε ότι σχεδόν οι μισοί από όσους έχουν πεθάνει από τον ιό Η1Ν1 είχαν και άλλα προβλήματα υγείας τα οποία επιβάρυναν την κατάστασή τους.
Στο πλαίσιο των ερευνών που γίνονται καθημερινά για τον ιό, Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν χθες ότι οι έγκυες που μολύνονται από τον ιό έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευθούν από τις άλλες ομάδες του πληθυσμού. Πρότειναν μάλιστα να δίνεται όσο πιο γρήγορα γίνεται στις εγκύους Τamiflu, ακόμα και πριν από την τελική διάγνωση για το εάν έχουν μολυνθεί από τον ιό. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet». Επικίνδυνα παιχνίδια
Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι των βρεφονηπιακών σταθμών καλούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της βρετανικής κυβέρνησης να απομακρύνουν τα χνουδωτά ζωάκια και άλλου τέτοιου είδους παιχνίδια από τους χώρους όπου συγκεντρώνονται τα παιδιά ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού της γρίπης. Επίσης, συστήνεται να μη μοιράζονται τα παιδιά κραγιόνια και μπογιές στη διάρκεια της πανδημίας και να προτρέπονται να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Οι υπεύθυνοι των σταθμών έλαβαν αυστηρές οδηγίες για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν μόλις ένα παιδί παρουσιάσει τα συμπτώματα του ιού. Το παιδί πρέπει να απομονωθεί και μαζί του να βρίσκεται ένας ενήλικας που θα φορά μάσκα και θα πρέπει να στέκεται τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά του, εκτός εάν το παιδί χρειαστεί βοήθεια.