Τις πρώτες δοκιμές του εμβολίου κατά της νέας γρίπης σε ανθρώπους άρχισε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Νovartis, η δεύτερη εταιρεία μετά την αυστραλιανή CSL που περνάει σε αυτό το στάδιο παραγωγής.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πλέον σχεδόν το 100% του πλανήτη πλήττεται από τον ιό Η1Ν1, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε 1.154 ανθρώπους- αν και, σύμφωνα με τα δελτία που δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων, οι νεκροί παγκοσμίως ανέρχονται σε 1.444 (οι 44 από αυτούς στην Ευρώπη) και τα κρούσματα πλησιάζουν τα 200.000. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των θυμάτων στην Αργεντινή: όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας της χώρας, Μάξιμο Διόσκε, σε διάστημα 15 ημερών διπλασιάστηκε από 165 σε 337. Μόνον οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει έως τώρα περισσότερους θανάτους: 353.
Η Νovartis άρχισε, όπως διευκρίνισε χθες, τις δοκιμές σε ανθρώπους πριν από περίπου 10 ημέρες και μόλις έχει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα τα υποβάλει στις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων. Εντός των ημερών αναμένεται να αρχίσει δοκιμές σε ανθρώπους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και η γαλλική Sanofi-Ρasteur, η οποία παρασκευάζει σχεδόν το 40% των εμβολίων γρίπης παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων έχει δηλώσει πως τα εμβόλια κατά του ιού της νέας γρίπης- που είναι βασισμένα σε ένα ήδη εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών – μπορεί να λάβουν άδεια κυκλοφορίας εντός μόλις πέντε ημερών, ακόμα και χωρίς εκτεταμένες δοκιμές σε ανθρώπους.
Έρευνα στη Βρετανία
Στο μεταξύ, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 251 οικογενειακούς γιατρούς στη Βρετανία αποκάλυψε πως 9 στους 10 θεωρούν ότι οι διαγνώσεις από το τηλέφωνο εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο να διαγνωστούν ως νέα γρίπη σοβαρά προβλήματα υγείαςαπό μολύνσεις στα νεφρά και μηνιγγίτιδα μέχρι ιλαρά- με δυνάμει ολέθριες συνέπειες. Οι βρετανικοί «Τimes» αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση 13χρονου από το Μπρίστολ, ο οποίος διαγνώσθηκε τηλεφωνικά από τοπικό παθολόγο με νέα γρίπη και παρέμεινε κατόπιν οδηγιών του σπίτι του παίρνοντας απλώς Τamiflu, για να καταλήξει στο νοσοκομείο με ενδοφλέβια αντιβίωση αφού στην πραγματικότητα είχε παρουσιάσει σοβαρή λοίμωξη στα νεφρά.
«Τα λένε όλα νέα γρίπη και σοβαρές ασθένειες περνούν απαρατήρητες», δήλωσε η μητέρα του νεαρού. «Αν ένας γονιός θεωρεί ότι κάτι άλλο δεν πηγαίνει καλά με το παιδί του, πρέπει να πιέσει να το δει γιατρός». Λαθεμένες διαγνώσεις όμως δεν φαίνεται να γίνονται στη Βρετανία μόνο από ιδιώτες γιατρούς αλλά και από την τηλεφωνική και την ηλεκτρονική υπηρεσία που έχουν συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.