Πετρόπουλος Α.
Σε αδιέξοδο εν τη γενέση του οδηγείται ο διάλογος στο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση δια του υπουργού Εργασίας Αν. Λοβέρδου εισηγήθηκε κατά τη χθεσινή διμερή συνάντηση με τα Συνδικάτα και αργότερα με τους εργοδότες, ότι ο διάλογος θα πρέπει να οδηγήσει σταδιακά σε δομική αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Επικαλούμενος επιβάρυνση του δημοσιονομικού προβλήματος και χαρακτηρίζοντας το ασφαλιστικό “νάρκη στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας”, ο υπουργός Εργασίας, έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης για σημαντικές ανατροπές στο ασφαλιστικό, προκαλώντας την αποστασιοποίηση της ΑΔΕΔΥ που θα αρκεστεί σε διμερείς συναντήσεις, αλλά και τη διαφωνία της Αυτόνομης Παρέμβασης η οποία δήλωσε ότι αποχωρεί από τη διαδικασία αντιδρώντας στην εγκατάλειψη του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
Ο υπουργός Εργασίας στην εισήγησή του παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για τη διαδικασία τόνισε ότι θα υπάρξει ταυτόχρονα πολιτικός διάλογος και τεχνοκρατική εξέταση του θέματος από εννεαμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ενώ θα ενημερώνεται κάθε μήνα η διαρκής επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της βουλής. Οι σχετικές αναλογιστικές μελέτες θα παρουσιαστούν ως τις 30 Απριλίου του 2010. Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ως ιδιαιτέρως προβληματική, σημειώνοντας ότι κατά το τρέχον έτος, η έκτακτη επιχορήγηση τριπλασιάστηκε αγγίζοντας τα 2,47 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για το 2010 είναι δυσοίωνες.
“Νάρκη στην οικονομία”
Υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στη μείωση της ανεξέλεγκτης σπατάλης στις υπηρεσίες Υγείας, καθώς και στον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Στο σημείο όμως αυτό ο υπουργός έδειξε το εύρος των αλλαγών που δρομολογεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, τονίζοντας: “Ο αγώνας για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη διεύρυνση της βάσης εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος δεν αρκεί. Το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται οπωσδήποτε δομικές αλλαγές. Η σημερινή του δομή και λειτουργία θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητά του να παρέχει συντάξεις στις επόμενες γενεές, αλλά αποτελεί και νάρκη στα θεμέλια της εθνικής οικονομίας. Οι σχετικές προβλέψεις της Επιτροπής της Ε.Ε. συγκεκριμενοποιούν την απειλή. Κι ακόμη, επειδή η εγκαθίδρυση και η εφαρμογή των μειζόνων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα απαιτούν χρόνο, είναι απολύτως βέβαιο πως αν δεν αρχίσουμε σύντομα, μετά δεν θα προλαβαίνουμε κι όλα θα γίνουν βίαια και σε βάρος όλου του ελληνικού λαού και πρώτα από όλα των ασφαλισμένων”.
Καταλήγοντας ο κ. Λοβέρδος, διευκρίνισε, ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στις συντάξεις και τις εισφορές. Ως προς τη δομή και την προετοιμασία του διαλόγου πρότεινε τη θεσμοθέτηση μιας εννεαμελούς επιτροπής ειδικών, τέσσερα μέλη της οποίας θα προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι, τέσσερα μέλη η κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Επιτροπής, από κοινού η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι. Ζήτησε να γίνουν οι υποδείξεις των προσώπων ως την 4η Δεκεμβρίου 2009 και δήλωσε ότι, με τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής και την κατάθεση του πορίσματός της, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία αφού ολοκληρώσει και τον πολιτικό διάλογο εντός και εκτός Βουλής.
ΓΣΕΕ: Ταμείο Γενεών
Συμφωνώντας με τη διαδικασία που έθεσε ο υπουργός Εργασίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να συζητηθεί ως ξεχωριστή ενότητα η δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, ενώ τόνισε ότι “κόκκινη γραμμή είναι η μη αύξηση ορίων ηλικίας και εισφορών και η μείωση συντάξεων.
ΑΔΕΔΥ: Διμερείς συναντήσεις
Δεν έχει νόημα να συζητήσουμε από κοινού με τους εμπειρογνώμονες του ΣΕΒ το θέμα της χρηματοδότησης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ή το θέμα της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο, τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, προτείνοντας διμερείς συναντήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και άμεση έκτακτη χρηματοδότηση του ΤΠΔΥ.
Αυτόνομη Παρέμβαση: Δεν θα βάλουμε …σκαμνί
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Γαβρίλης απευθυνόμενος στο υπουργό Εργασίας τόνισε ότι η αλλαγή δομής του συστήματος που εισηγείται η κυβέρνηση “τα αφήνει όλα ανοιχτά, οδηγώντας στην καθιέρωση κεφαλαιοποιητικού συστήματος με θεσμοθέτηση κατώτατης βασικής σύνταξης 500 ευρώ και τριφασικό σύστημα που επιθυμούν οι εργοδότες με έμφαση στην ιδιωτική ασφάλιση”. Χαρακτήρισε ατελέσφορη κάθε διαδικασία διαλόγου με αυτά τα δεδομένα και ζήτησε να γίνει απολογισμός των τελευταία παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό υπενθυμίζοντας ότι σήμερα η κυβέρνηση υποχρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό (-1,67 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό) ξεχνώντας ότι με την προηγούμενη παρέμβασή της (χρηματοδότηση του ΙΚΑ με 1/% του ΑΕΠ) διαμορφώνει χειρότερες προϋποθέσεις χρηματοδότησης σε συνθήκες ύφεσης.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν χρειάζεται κοινωνικός διάλογος για τη σύλλυψη της εισφοροδιαφυγής, ούτε για να επιστραφούν τα χρωστούμενα κράτους και εργοδοτών στο σύστημα. “Δεν γίνεται να μας καλείτε σε διάλογο και ταυτόχρονα να μας ζητάτε να αντιμετωπίσουμε το ασφαλιστικό ως δημοσιονομικό πρόβλημα” και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη διαδικασία, “οι εργοδότες βάζουν το σχοινί, οι κυβερνήσεις το σαπούνι και ζητούν από τους εργαζόμενους να βάλουν το σκαμνί…για να απαγχονίσουν τα δικαιώματά τους”!