Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως σε γυναίκες κάτω των 45 ετών, ενώ επίσης προσβάλλει ένα σημαντικό αριθμό γυναικών πάνω από την ηλικία αυτή.
Εκδηλώσεις για την ενημέρωση των γυναικών στο θέμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της 3ης Εβδομάδας Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας (18 – 24 Ιανουαρίου).
Το πρόγραμμα παρουσίασε χθες η πρόεδρος του ομίλου «Αγκαλιάζω», Ιωσηφίνα Σκούρτα, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε ακόμη την κρατική επέμβαση για την εγρήγορση των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί το ΙΚΑ, δυστυχώς, ακόμα αδυνατεί να παρέχει τα εμβόλια HPV δωρεάν στις ασφαλισμένες του, ηλικίας 16 -26 ετών». Σήμερα το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν στις ασφαλισμένες 12-15 ετών.
Ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, καθηγητής Α. Κωνσταντόπουλος, εκτίμησε ότι για να καλυφθούν όλες οι γυναίκες έως 26 ετών, πρέπει να γίνουν 700.000 εμβολιασμοί, με το κόστος να ξεπερνά τα 350 εκατομμύρια.
Ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος χαιρέτισε την προσπάθεια ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, λέγοντας ότι το υπουργείο στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες.
«Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, με 140 Δήμους -μέλη από όλη την Ελλάδα, συνεργάζεται για άλλη μια φορά και φέτος με την οργάνωση “Αγκαλιάζω” για τη στήριξη των δράσεων πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και δήμαρχος Αμαρουσίου.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (ECCA), καθηγητής Θ. Αγοραστός, τόνισε ότι κεντρικό μήνυμα της φετινής ενημέρωσης είναι ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να μειωθεί κατά 94 % με την εφαρμογή εμβολιασμού και Test Pap.
Ο Εμμ. Διακομανώλης, καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης, δήλωσε πως τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν και στη χώρα μας έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα η οποία φτάνει το 100%, έναντι των προκαρκινικών αλλοιώσεων και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που προκαλούνται από τους πιο συχνούς ογκογόνους HPV τύπους, 16 και 18.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης, καθηγητής Ε. Παρασκευαΐδης, είπε ότι η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα είναι χαμηλή καθώς περύσι εμβολιάστηκε μόλις το 7% του γυναικείου πληθυσμού, στις ηλικίες 12 έως 26 ετών. *