Site icon www.ygeianet.gr

Δωρεάν υγεία με 1800 ευρώ ανά οικογένεια!

Βαρύ το κόστος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό από τις ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα, γιατρούς και νοσοκομεία

Το δημόσιο και… δωρεάν σύστημα Υγείας, τελικώς, επιβαρύνει κάθε ελληνικό νοικοκυριό με περίπου 1.700 ευρώ το χρόνο! Και σαν μην έφθανε αυτό, επιβιώνει στις… πλάτες των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία επωμίζονται πλέον με το 70% της δημόσιας χρηματοδότησης της Υγείας!!! Την ίδια ώρα οι κρατικοί πόροι ποτέ δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών στην Υγεία, οι επενδύσεις παραμένουν ελάχιστες και οι μαύρες τρύπες πολλές. Το δημόσιο ταμείο Υγείας μοιάζει με… τρύπιο βαρέλι. Ενώ και η ανεπάρκεια των δημόσιων υπηρεσιών αφήνει στους ιδιώτες πεδίο κερδοφορίας λαμπρό – κυρίως στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη – με τον ετήσιο ρυθμό αύξησής τους να φτάνει και το 15%!

Τα στοιχεία (γνωστά και άγνωστα) που φέρνει σήμερα στο φως ο ΕΤ, βασιζόμενος σε επίσημες πηγές, πράγματι είναι συγκλονιστικά:

Στην Ελλάδα, από τα περίπου 20 δισ. ευρώ που δαπανώνται ετησίως για την Υγεία, περίπου τα 11 προέρχονται από δημόσιες δαπάνες Υγείας, δηλαδή τον κρατικό Προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, και τα 9 δισ. ευρώ από ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, δηλαδή από την τσέπη μας. Το αποτέλεσμα; Ο Ελληνας πληρώνει τη δημόσια και…δωρεάν Υγεία, σαν να λέμε τρεις φορές: την πρώτη ως φορολογούμενος πολίτης μέσω του κρατικού Προϋπολογισμού, τη δεύτερη ως εργαζόμενος μέσω των ασφαλιστικών του ταμείων και την τρίτη ως πολίτης που ασθενεί μέσω του οικογενειακού προϋπολογισμού του. Σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, αξίζει να αναφέρουμε ότι την τελευταία δεκαετία έχει ανατραπεί πλήρως το σκηνικό σε βάρος των ασφαλισμένων: από τα 11 δισ. των δημοσίων δαπανών τα 7,7 προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία! Το γεγονός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών οργανισμών.

Γενικότερα, το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρήματος για την Υγεία δαπανάται για τους μισθούς των 17.000 γιατρών και σχεδόν 85.000 λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Τα δε νοσοκομεία απορροφούν τις μισές δαπάνες Υγείας –ποσό που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο!Ο,τι… μένει επενδύεται στον εξοπλισμό και τις υποδομές των νοσοκομείων.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όμως δεν επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση του εξοπλισμού: Τα περισσότερα μηχανήματα λειτουργούν σε μία μόνο βάρδια, «σπρώχνοντας» τους ασθενείς προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να εξυπηρετηθούν γρήγορα.

Επιπλέον, είναι πλέον κοινό μυστικό ότι με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία οδηγεί σε αιμορραγία εκατομμυρίων ευρώ:

Μέχρι το Μάιο του 2006 και μόνον σε ορισμένες από τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, το ύψος των εξωσυμβατικών προμηθειών έφτανε τα 74 εκατομμύρια ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2005 ως το Μάιο του 2006, μόνον τα νοσοκομεία της Αττικής είχαν δαπανήσει 60 εκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις για προμήθειες και έργα…

Τα χρέη των νοσοκομείων διαιωνίζονται όσο παραμένουν και οι απαιτήσεις τους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα 23 μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής έχουν σήμερα συνολικές οφειλές προς προμηθευτές και φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες αγγίζουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ. Το ταμειακό τους υπόλοιπο μόλις που ξεπερνά συνολικά τα 90 εκατομμύρια ευρώ!

Είναι φανερό ότι τα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να αποκτήσουν ανταγωνιστική ιατρική τεχνολογία έναντι των ιδιωτικών. Εκτός του ότι οι προϋπολογισμοί τους δεν επιτρέπουν ακριβές επενδύσεις, ο εξοπλισμός τους με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας «σκοντάφτει» σε δεκάδες γραφειοκρατικά εμπόδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των επενδύσεων των ιδιωτών στοχεύουν στην ιατρική τεχνολογία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο ΕΣΥ δεν ξεπερνά το 30%. Σύμφωνα με επεξεργασία στατιστικών δεδομένων που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα τελευταία 15 περίπου χρόνια οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της Υγείας έχουν αυξηθεί πάνω από 1.450%!

Υπερσύγχρονα μηχανήματα όπως το ρομποτικό σύστημα χειρουργικής υπάρχουν μόνον σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, οι κρατικές επενδύσεις στην ιατρική έρευνα είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες!

Πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια τα κρατικά κονδύλια που διατίθενται για την προώθηση των ιατρικών ερευνητικών προγραμμάτων όχι μόνο δεν αυξάνονται αλλά παρουσιάζουν και μείωση της τάξης του 0,8% –οι συγκεκριμένες δαπάνες μόλις που ξεπερνούν το 0,01% ως ποσοστό του ΑΕΠ!

Οκτώ στους δέκα Ελληνες δυσαρεστημένοι με το ΕΣΥ

Ο,τι… περισσεύει από τις νοσοκομειακές δαπάνες μοιράζεται στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα (επισκέψεις σε γιατρούς και άλλα είδη πρωτοβάθμιας περίθαλψης), φάρμακα και άλλα έξοδα. Μόλις 24,5% των δημόσιων δαπανών για την Υγεία προορίζεται για γιατρούς και φάρμακα.

Είναι φανερό ότι τα κρατικά κονδύλια δεν επαρκούν για να παρέχουν τις υπηρεσίες που οι πολίτες έχουν ανάγκη. Οκτώ στους δέκα δηλώνουν από λίγο έως ουδόλως ικανοποιημένοι από το Σύστημα Υγείας της χώρας. Η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση δίνει τη σκυτάλη στους ιδιώτες, που καλύπτουν τα κενά με το αζημίωτο. Από το σύνολο των χρημάτων που οι Ελληνες πληρώνουν από την τσέπη τους για την Υγεία, το 65% ξοδεύεται σε ιατρικές επισκέψεις και φάρμακα!

Επεξεργασία στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας υπολογίζει ότι οι ετήσιες δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την Υγεία –εκτός των εισφορών προς τα Ταμεία– αγγίζουν πλέον τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ!

Μάλιστα, μετά την αναθεώρηση του Συστήματος Εθνικών Λογαριασμών (η οποία οδήγησε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 25,7%), διαπιστώνεται ότι οι Ελληνες πληρώνουν τουλάχιστον 300 με 400 ευρώ παραπάνω απ’ όσο… νόμιζαν! Το ποσό αυτό φέρνει την Ελλάδα στην… ακριβότερη θέση της Ευρώπης και σε μια από τις ακριβότερες του κόσμου: μόνο σε χώρες όπως το Μεξικό και η Κορέα πληρώνουν περισσότερα!

Οι ιδιωτικές δαπάνες αγγίζουν πλέον στο 50% του συνόλου των δαπανών Υγείας. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών Υγείας δεν ξεπερνά το 20% με 30%.

Το σχέδιο του Υπ. Υγείας

Σε ένα χρόνο θα αποδώσει το νέο σύστημα

Στο… νοικοκύρεμα και την εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων αναζητά η κυβέρνηση τη λύση στο γρίφο των ανεπαρκών δαπανών Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας έχει «επενδύσει» πολλά στο νέο σύστημα προμηθειών που νομοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το επόμενο διάστημα.

Με το νέο σύστημα οι προμήθειες όλων των νοσοκομείων θα ελέγχονται από ειδική επιτροπή –η σύσταση της οποίας ολοκληρώνεται σύντομα– που θα προχωρεί σε ενιαίες προμήθειες υλικών, με στόχο τις καλύτερες τιμές. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, με τον τρόπο αυτόν θα αποφεύγονται οι παρατυπίες που συμβαίνουν στις αποσπασματικές προμήθειες κάθε νοσοκομείου χωριστά.

Εκτιμάται ότι το νέο σύστημα θα αρχίσει να αποδίδει σε έναν περίπου χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι η ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην ανέγερση νέων νοσοκομείων ή στην ανανέωση εξοπλισμού σε ήδη υπάρχοντα με τη σύμπραξη ιδιωτών.

Μέσω των περιβόητων συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ιδιώτες αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν μια σειρά από έργα –καθώς και τη συντήρηση και τις μελλοντικές παρεμβάσεις σε αυτά– και το κράτος αποπληρώνει σε ετήσιες δόσεις για 25-30 χρόνια. Αυτό που κάνει τις ΣΔΙΤ τόσο ελκυστικές είναι ότι το ποσό των δόσεων δεν προσμετράται στο δημόσιο έλλειμμα.

 

Exit mobile version