Δραματική έκκληση από τις Ομοσπονδίες ιατρών να μπει φρένο στην επικείμενη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Αν δεν σταματήσει ο αποκλεισμός των ανέργων και των ανασφάλιστων από τις παροχές υγείας η υγεία τους θα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη, ενώ οι δείκτες επιβίωσης στη χώρα μας θα μειωθούν δραματικά.

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 5 Ιουνίου η Ομοσπονδία από κοινού με την ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, με αφορμή την προκήρυξη της μεγάλης πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργιακής κινητοποίησης την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Όλοι οι ομιλητές εξέπεμψαν SOS για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και τις επιπτώσεις του στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού και τόνισαν πως θα καταβάλουν όλες τις δυνάμεις για να μπει φρένο στην επικείμενη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

 

Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ: Λειτουργούν ως μισθοφόροι με τις συνεχείς περικοπές

 

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ υπογράμμισε πως η εμβολιαστική κάλυψη διαρκώς μειώνεται, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να ενσκύψουν τεράστιες επιδημίες τα επόμενα χρόνια που δεν θα είναι αντιμετωπίσιμες.

Ο κ. Βαρνάβας κάλεσε την κοινωνία να συστρατευτεί με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για τον σχηματισμό ενός μετώπου υγείας, με στόχο να μην υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η οικονομική κρίση να εξελιχθεί άτακτα σε ανθρωπιστική.    

«Οι πολίτες ζουν σε δυο πραγματικότητες: στην εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζουν τα κυβερνητικά στελέχη, με τις εξαγγελίες περί ανάκαμψης και την πραγματικότητα του εξευτελισμού που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση δρουν ως μισθοφόροι, με την συνεχή λογική των περικοπών» επισήμανε ο κ. Βαρνάβας  

Ο κ. Βαρνάβας αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα στελέχωσης των νοσοκομείων, όπου υπάρχουν 6.500 κενά σε ιατρικό προσωπικό, ενώ οι 953 προσλήψεις γιατρών που έχουν εγκριθεί βρίσκονται ακόμη στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα εκτίμησε πως δεν θα υλοποιηθεί η υπόσχεση για κάλυψη 150 θέσεων στα νησιά. Αναφερόμενος στην μετανάστευση των νέων γιατρών, είπε χαρακτηριστικά πως «αρπαχτικά από το εξωτερικό έρχονται να μαζέψουν τα καλύτερα μυαλά για τις χώρες της Ευρώπης».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ υπογράμμισε πως οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι έχασαν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ενώ τα voucher του υπουργείου Υγείας καλύπτουν μόνο 200.000 ανθρώπους για ελάχιστες εξετάσεις, την στιγμή που οι άνεργοι υπερβαίνουν το 1.500.000.  

 

 

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Κίνδυνος κατάρρευσης ΕΣΥ-ΕΟΠΥΥ

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Σταύρος Κουτσιουμπέλης, υπογράμμισε πως στόχος της απεργίας δεν είναι η επίλυση συντεχνιακών αιτημάτων, αλλά το σταμάτημα της επικείμενης κατάρρευσης ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ.

«Απεργούμε για να διασφαλιστεί το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας» τόνισε.   

 Ο κ. Κουτσιουμπέλης αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη συρρίκνωση των νοσοκομείων, τονίζοντας πως από 136 νοσοκομεία θα απομείνουν 80-82.

«Δεν υπάρχει έλεος ούτε για τα νησιά της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά.

«Από τα 45.000 προβλεπόμενα κρεβάτια, το ΕΣΥ θα διαθέτει μόλις 35.000» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας πως αποδυναμώνονται τα μικρά νοσοκομεία και αναμένεται να μπει λουκέτο στα Κέντρα Υγείας.

«Το σύστημα υγείας στέκεται όρθιο χάρη στην αυτοθυσία των μελών του» ανέφερε κάνοντας λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ.

 Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα» που αποτελούν πλέον οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες, οι μακροχρόνια άνεργοι που έχουν δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

 

 

Γενικός γραμματέας ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ: Πλήρης υποβάθμιση των Πολυιατρείων

 

Για πλήρη αποδυνάμωση των δημόσιων δομών έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) Χαράλαμπος Μπονάνος, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια απερίγραπτη κατάσταση με τις ώρες αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία να κυμαίνονται μεταξύ 5, 5 και 7, 5 κυρίως για πρωτοβάθμια περίθαλψη.   

Ο κ. Μπονάνος μίλησε για συρρίκνωση των εργαζομένων στη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη των Πολυιατρείων του ΙΚΑ, για τα οποία δεν έχει γίνει καμία οικονομική μελέτη.

Ο Γενικός γραμματέας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ αναφέρθηκε στην αδυναμία στοιχειώδους παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους Έλληνες ασθενείς που καταβάλουν από τα υψηλότερα ασφάλιστρα στην Ευρώπη, στα κλειστά εργαστήρια λόγω έλλειψης υλικών, στην μη ανανέωση των συμβάσεων,  στις υπερσυνταγογραφήσεις χωρίς απόδειξη και στα μπλοκάκια των γιατρών στα Πολυιατρεία, τα οποία υποβαθμίζονται διαρκώς.  

 

 

Πρόεδρος ΠΙΣ: Ελλείψεις 6.500 γιατρών και 15.000 υγειονομικών

 

Την συμπαράσταση του ΠΙΣ στην πανυγειονομική απεργία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει αντίδραση στην αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπογράμμισε πως υπάρχει συνολική έλλειψη 6.500 γιατρών και 15.000 υγειονομικών, ενώ στον ΕΟΠΥΥ λείπουν 2.000 – 3.000 γιατροί. Τόνισε ακόμη , πως οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα, καθώς και με συμμετοχή στις παρακλινικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείπουν την υγεία τους.

Ο κ. Βλασταράκος υπογράμμισε τέλος ότι η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας οδηγεί σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης και  σε αύξηση προβλημάτων δημόσιας και ψυχικής υγείας (αυτοκτονίες κλπ), ενώ αναρωτήθηκε: «Για ποιον ιατρικό τουρισμό μιλάμε, όταν δεν υπάρχει στα νησιά αιμοδυναμικό και νεφρολογικό τμήμα και όταν σε μικρά νησιά δεν υπάρχει καν γιατρός;»  

 

Aγγελική Μπομπούλα