Από Βασίλη Βενιζέλο
Τη δραματική υποχρηματοδότηση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012, τον κίνδυνο να ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες του Οργανισμού, αλλά και σειρά δημοσιευμάτων σε μερίδα του Τύπου τα οποία ανακινούν υπόπτως επιθέσεις κατά των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, κατήγγειλαν την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Οργανισμού κατηγόρησαν για αναλγησία την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία, όπως ανέφεραν οι ίδιοι, παρακολουθεί με περίεργη απάθεια τον ΟΚΑΝΑ να ξεμένει από φάρμακα και αντιδραστήρια λόγω των χρεών του προς τις προμηθεύτριες εταιρείες, ενώ σημείωσαν επίσης ότι η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη αρνείται επιμόνως να ανταποκριθεί στο αίτημα του Συλλόγου για συνάντηση μαζί της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Κακλαμάνης, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2012 προβλέπει για τον ΟΚΑΝΑ μόλις… 20 εκατ. ευρώ, ενώ μόνον η μισθοδοσία του προσωπικού για το ίδιο έτος φθάνει τα 21,5 εκατ. ευρώ και τα χρέη του Οργανισμού προς τους προμηθευτές του φθάνουν τα 15 εκατ. ευρώ. Σε αντιδιαστολή, ο Γιάννης Κακλαμάνης επεσήμανε με νόημα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008 για τον ΟΚΑΝΑ προέβλεπε… 50 εκατ. ευρώ!
Ο πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε μεταξύ άλλων ότι, εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες του σωματείου σχετικά με το ύψος της επιχορήγησης του ΟΚΑΝΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, ήτοι… 13 εκατ. ευρώ, τότε ή θα συμπιεσθούν περαιτέρω οι αποδοχές των εργαζομένων του Οργανισμού ή θα συρρικνωθούν δομές θεραπείας ή ο ΟΚΑΝΑ θα διολησθήσει με ταχύτητα σε παροχή χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών.
Ο Γιάννης Κακλαμάνης χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση του ΟΚΑΝΑ ως αδιέξοδη οικονομικά, παρά το γεγονός, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, ότι η κατάσταση με τη μακάβρια λίστα αναμονής είναι καλύτερη σε σχέση με ό,τι συνεβαινε δύο χρόνια πριν. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι λίστα αναμονής υπάρχει πλέον ουσιαστικά μόνον στην Αθήνα και "μετράει" περίπου 3.000 χρήστες ναρκωτικών, μέσο όρο αναμονής για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα τα 2,5 – 3 χρόνια, ενώ η λίστα είχε φθάσει στο παρελθόν να "μετράει"… 12.000 χρήστες ναρκωτικών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια!
Σύμφωνα με τον ίδιο επίσης, η δραματική υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ για το 2012 εμποδίζει τον Οργανισμό να ολοκληρώσει το πολύτιμο πρόγραμμά του για τη δημιουργία μικρών μονάδων θεραπείας σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα η δημιουργία και η λειτουργία 8 τέτοιων μονάδων να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για μονάδες στο Περιστέρι, το Ίλιον, το ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής "Δρομοκαϊτειο", το νοσοκομείο ειδικών παθήσεων της Αθήνας "Ανδρέας Συγγρός", το νοσοκομείο της Αθήνας "Παμμακάριστος", την Τρίπολη, τις Σέρρες και την Μυτιλήνη. Με 400.000 – 800.000 ευρώ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και οι 8 εκκρεμούσες δομές θεραπείας του Οργανισμού, παρατήρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου…
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ Μιχάλης Λαζαρής τόνισε μεταξύ άλλων ότι, εάν αληθεύει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 για τον ΟΚΑΝΑ προβλέπει μόλις 13 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει μόνον λουκέτο για τον Οργανισμό.