Δυναμική κινητοποίηση προάσπισης του νοσοκομείου Ρεθύμνου

της Χαράς Βηλαρά

Τις φωνές τους ένωσαν περισσότεροι από χίλιοι πολίτες του Ρεθύμνου, διεκδικώντας αναβάθμιση του νοσοκομείου και των υπηρεσιών υγείας, ουσιαστική αυτοτέλεια του νοσηλευτικού ιδρύματος και απόσυρση της υπουργικής απόφασης για «συνεργασία» με το νοσοκομείο Χανίων.

Νέοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικοί, ιδιοκτήτες ταξί, κληρικοί, εκπρόσωποι διαφόρων σωματείων και βέβαια γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα, δήλωσαν με την κινητοποίησή τους, ότι δεν εμπιστεύονται τα λόγια και τις επίσημες δηλώσεις, ανησυχούν για το μέλλον της δημόσιας υγείας, βλέποντας συνεχώς πως ακολουθείται πολιτική περικοπών, και λένε «όχι» στην υποβάθμιση του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού.

Μάλιστα αποφασίστηκε τη ερχόμενη Τρίτη στις 6 το απόγευμα να πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο για τα θέματα της υγείας, ενώ από σήμερα πολίτες που συγκρότησαν επιτροπές θα βρίσκονται στο νοσοκομείο κάθε πρωί, προκειμένου να προχωρούν σε αποκλεισμό των ταμείων για να μην πληρώνουν οι επισκέπτες το εισιτήριο των 5 ευρώ.

Η συγκέντρωση που έγινε υπό τη διοργάνωση του Συντονιστικού των φορέων – ομοσπονδία εμποροβιοτεχνών, Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ, Ένωση Γιατρών, Ιατρικός Σύλλογος κ.α.- πραγματοποιήθηκε έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου από όπου και ξεκίνησε η πορεία μέχρι το νοσοκομείο.

Μια πορεία ηχηρή, αφού συμμετείχαν και οι ιδιοκτήτες ταξί με τα οχήματά τους, κορνάροντας καθ΄όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, ενώ στην κεφαλή της ήταν οι συνταξιούχοι.

Οι διαδηλωτές όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το νοσηλευτικό ίδρυμα, μια κίνηση συμβολική, για να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να το αποδυναμώσει.

«Όλα τα έχουν διαλύσει. Το μόνο πράγμα που ξέρουν είναι να τρώνε τις συντάξεις μας και τους μισθούς των εργαζομένων και να μας φέρνουν στο σημείο να πεινάμε και να υποφέρουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το Ρέθυμνο», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια ενός ηλικιωμένου.

Ο φόβος όλων όσων συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση είναι κοινός: Ότι το νοσοκομείο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ήδη, με το προσωπικό του που δεν επαρκεί και τις εφημερίες που «πετσοκόβονται», θα φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να λειτουργεί κάποια τμήματα και οι ασθενείς θα αναγκάζονται να επισκέπτονται νοσοκομεία γειτονικών νομών. Μπορεί άλλωστε η υπουργική απόφαση να μην αναφέρει τη λέξη συγχώνευση αλλά συνεργασία με το νοσοκομείο των Χανίων, αλλά ο κόσμος που το θέμα της υγείας τον «καίει» ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι αρκετά επιφυλακτικός απέναντι στα επίσημα έγγραφα και τις πολιτικές τοποθετήσεις, όχι ως προς τους τύπους των ανακοινώσεων, αλλά της ουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συλλαλητήριο συμμετείχαν οι τοπικές αρχές, με τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να είναι παρόντες, όπως επίσης το παρών έδωσε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος.

Ο Μητροπολίτης μάλιστα δήλωσε πως «αυτός ο τόπος με την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και την μεγάλη προσφορά, χρειάζεται αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση στις υπηρεσίες που προσφέρει στους κατοίκους του. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με όλους τους ανθρώπους, στον κοινό αγώνα, για να παρέχεται σε όλους ιατρική φροντίδα. Να έχουν την πολύτιμη βοήθεια της πολιτείας στον τομέα της υγείας, την οποία αξίζουν.

Θα είμαστε και τώρα και πάντοτε μαζί με τους ανθρώπους σε αυτόν τον αγώνα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε πως ο κόσμος στο Ρέθυμνο εκφράζει την αγωνία του αλλά και την καχυποψία του για όλα τα μεγάλα θέματα, είτε αυτό είναι νοσοκομείο είτε πανεπιστήμιο, και εκδηλώνει κάθε φορά συνειδητά και πολιτισμένα ότι δεν θα υποταχθεί σε καμία κατάσταση που φοβάται.

Ο κ. Μαρινάκης μας είπε ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις περί συγχώνευσης η κλεισίματος του νοσοκομείου, αναγνωρίζει όμως ότι υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. «Φτάσαμε από τη μια άκρη στην άλλη. Από εκεί που είχαμε γεμίσει συμβασιούχους φτάσαμε στο να μη μπορούμε να προσλαμβάνουμε. Να πρέπει να περιμένουμε να λήξουν πρώτα οι συμβάσεις και μετά να προκηρύσσουμε θέσεις. Αυτό είναι ένα παράλογο σύστημα και πρέπει να βρεθεί τρόπος να ρυθμιστεί», είπε. 

Ο κ. Μαρινάκης θεωρεί πως το θέμα της δημόσιας υγείας είναι κυρίαρχο ζήτημα γι’ αυτό και εξέφρασε τη συμπαράστασή του.
Άλλωστε ο δήμος διευκόλυνε και τους εργαζόμενους που ήθελαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, κλείνοντας για τρεις ώρες τις δημοτικές υπηρεσίες.

Διοικητής: Το νοσοκομείο διατηρεί την αυτοτέλεια του

Ο Διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Γιώργος Μοσχοβάκης, απαντώντας στα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί, ότι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου υφίσταται περικοπή στις λειτουργικές δαπάνες της τάξης του 17%, ενώ ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι 8%, αναφέρει πως όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν την ίδια περικοπή, εξηγώντας ότι δεν είναι «ριγμένο» το τοπικό νοσοκομείο σε σύγκριση με τα άλλα.
«Πρόκειται για μια οριζόντια περικοπή για όλα τα νοσοκομεία του νησιού, τα οποία πρέπει να έχουν μειωμένο προϋπολογισμό κατά 17%», μας είπε.

Ο κ. Μοσχοβάκης επιμένει επίσης στη θέση του ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική συγχώνευσης των νοσοκομείων Χανίων και Ρεθύμνου και ότι η διοικητική τους αυτοτέλεια και ο ξεχωριστός Οργανισμός λειτουργίας αναφέρονται ξεκάθαρα στα σχετικά υπουργικά έγγραφα και τα ΦΕΚ.

Αντίθετα, εκτιμά πως η συνεργασία θα βοηθήσει τα δυο νοσοκομεία τόσο στη εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών, όταν δεν μπορούν να καλυφθούν στο ένα νοσοκομείο, όσο και με την προσωρινή κάλυψη θέσεων επιστημονικού προσωπικού με διάθεση επιστημόνων μεταξύ των δυο νοσοκομείων.

Κινητοποίηση από το Λασίθι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο πραγματοποίησαν χθες γιατροί, φορείς και κάτοικοι της Ιεράπετρας, του Αγίου Νικολάου και της Σητείας, ενάντια στην αποψίλωση των υπηρεσιών υγείας και την υποβάθμιση των νοσοκομείων στις περιοχές τους και στις νέες περικοπές στο χώρο της υγείας, ενώ είχαν και συνάντηση με τον Διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης, Π. Καρατσή.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Καράτση που δεν είχε αποτέλεσμα, εισέβαλαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους.

Οι δημοτικές υπηρεσίες στη Σητεία και την Ιεράπετρα έμειναν κλειστές, τα εμπορικά καταστήματα στην Ιεράπετρα έκλεισαν μετά τις 12 το μεσημέρι, τα δημοτικά σχολεία δεν άνοιξαν με απόφαση του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ κατάληψη πραγματοποιήθηκε στην εφορία Ιεράπετρας

Α. Λοβέρδος: Με πολεμάει συνασπισμός συμφερόντων

Αποφασισμένος να προχωρήσει την προσπάθεια μείωσης της δαπάνης στην Υγεία κατά 1 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση, εμφανίστηκε χθες ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Κατά τη συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου για τα επικουρικά ταμεία, τα φαρμακεία και τα γενόσημα, ο υπουργός υποστήριξε ότι δέχεται προσωπικό πόλεμο από συνασπισμό συμφερόντων.

«Μέρες τώρα η ηγεσία του υπουργείου και εγώ προσωπικά δεχόμαστε έναν πρωτοφανή πόλεμο από συνασπισμό συμφερόντων που δεν αφορούν όμως τις πατριωτικές υγιείς δυνάμεις του τόπου. Στον χώρο του φαρμάκου είμαστε με τους υγιείς» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν για το θέμα των γενόσημων φαρμάκων πρόσθεσε: «Σε αυτούς που πολεμούν με λάσπη, ανίερα και έχουν βρει φωνούλες να περνούν μηνύματα εγώ απαντώ με επιχειρήματα. Αυτά που ισχυρίζονται οι λασπολόγοι και οι ψεύτες δεν προκύπτουν από πουθενά. Παραπληροφορούν κινδυνολογώντας στο χειρότερο θέμα, που είναι η ασθένεια. Δεν έχω έγνοια να πείσω αυτόν που μπαίνει με προσχηματικό τρόπο στον διάλογο».

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι η χρήση των γενόσημων φαρμάκων θα φτάσει από το 18% στο 50% τονίζοντας ότι δεν μπορεί, σε άλλες χώρες που παράγουν οι ίδιες πρωτότυπα φάρμακα να γίνεται η αντικατάστασή τους έως και 90% και στην Ελλάδα «να υπάρχει αυτή η λυσσαλέα αντίδραση».

Απόλυτα κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας και στο θέμα της υπερσυνταγογράφησης.
Ανέφερε ότι ήδη 30 περιπτώσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα φέρει προς συζήτηση σχετική τροπολογία, που θα προβλέπει ποινικές κυρώσεις.
Για τις δραστικές ουσίες, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι και ο ίδιος είχε εκφράσει επιφυλάξεις, ωστόσο δεν κατάφερε να βγάλει το θέμα από τη λίστα των μνημονιακών υποχρεώσεων.