* Από τις 16 Αυγούστου χαλασμένος και ο αξονικός με τους πολίτες να ταλαιπωρούνται επί ώρες από το πήγαινε – έλα στα νοσοκομεία για μια δαπάνη 8.000 ευρώ
Τουλάχιστον 2 χρόνια καθυστέρησης σημειώνονται ήδη στην πολυδιαφημισμένη απόκτηση νέου Μαγνητικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Ένα έργο που, αυτό είναι και το παράδοξο της υπόθεσης, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θέλουν να υλοποιηθεί, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, έχει εξασφαλισμένες δηλαδή πιστώσεις, αλλά έχει μπλοκάρει από τις δικαστικές προσφυγές ενδιαφερομένων εταιριών με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να απειλείται με ακύρωση, δηλαδή με επανάληψη.
Η απόκτηση νέου Μαγνητικού Τομογράφου στο ΓΝΛ, αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα γραφειοκρατικών διαδικασιών που υιοθέτησε το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις (σε ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό) στα δημόσια νοσοκομεία να γίνονται με βήματα πιο αργά ακόμη και από αυτά της χελώνας!
Σε έργα μεγάλου προϋπολογισμού, οι ενδιαφερόμενες εταιρίες υπερασπιζόμενες τα οικονομικά τους συμφέροντα δεν διστάζουν να προσφύγουν στα δικαστήρια, μπλοκάροντας το έργο. Αναμφίβολα η διαφάνεια στις προμήθειες εξοπλισμού είναι αναγκαία αλλά με αφορμή τη προσφιλή τακτική των εταιριών, το υπ. Υγείας θα πρέπει να «θωρακίσει» τις διαδικασίες, προκειμένου οι διαγωνισμοί να υλοποιούνται τελικά και να αποφεύγονται πολυετείς καθυστερήσεις .
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι η συνεχής υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες. Ο σημερινός Μαγνητικός Τομογράφος του ΓΝΛ δεν λειτουργεί λόγω βλαβών και η παλαιότητά του ήταν από τους λόγους που συνέβαλαν στην απόφαση για απόκτηση νέου. Τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση ασφαλισμένων από τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό του ΓΝΛ δεν σταματούν εδώ.
Από τις 16 Αυγούστου παραμένει χαλασμένος και ο Αξονικός Τομογράφος του ΓΝΛ καθώς εδώ και ένα χρόνο έχει τεθεί εκτός σύμβασης συντήρησης. Έτσι για μια δαπάνη 8.000 ευρώ, η ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται οι ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου είναι απίστευτη, σε συνδυασμό με άλλες παθογένειες του ΕΣΥ.
Οι διαμαρτυρίες συνοδών για ταλαιπωρία ασθενών – συγγενών τους είναι αναρίθμητες καθώς από το πρωί που καλείται ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον ασθενή στον Αξονικό Τομογράφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ο ασθενής για μια εξέταση ελαχίστων λεπτών εντός του νοσοκομείου, ταλαιπωρείται επί ώρες με το πήγαινε – έλα στα δυο νοσοκομεία.
Τραυματιοφορείς και ακόμη συχνότεροι οι συνοδοί, μεταφέρουν τους ασθενείς στη βραχεία νοσηλεία του ΓΝΛ περιμένοντας με Ιώβειο υπομονή πότε θα αποδεσμευθεί το ασθενοφόρο που θα τους μεταφέρει στο ΠΝΛ για να επιστρέψουν μετά από ώρες στην κλινική όπου νοσηλεύονται. Αναμονή που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, με δεδομένο ότι το ΕΚΑΒ, δίνει προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά και όχι στις «εσωτερικές» μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων (εξιτήρια κλπ) που αποτελούν κύριο αντικείμενο των ασθενοφόρων των νοσοκομείων, που ούτως ή άλλως δεν αρκούν.
Υπενθυμίζεται πως η πολυήμερη νοσηλεία ασφαλισμένων λόγω καθυστέρησης στην υλοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, αυξάνει το κόστος σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ
Οι βλάβες επίσης στο Ακτινολογικό Τμήμα του ΓΝΛ και η λειτουργία με «δανεικό» εξοπλισμό από αντίστοιχα μηχανήματα Κέντρων Υγείας έχουν από μήνες καταγγελθεί, με τους πολίτες να αντικρίζουν θυροκολλημένες ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες «ο μαστογράφος δεν λειτουργεί» ή «η ψηφιακή ακτινοσκόπηση δεν λειτουργεί».
ΑΞΟΝΙΚΟΣ
Αν ο Αξονικός Τομογράφος του ΓΝΛ ήταν ενταγμένος σε σύμβαση συντήρησης το πρόβλημα θα είχε επιλυθεί άμεσα, όπως συμβαίνει σε αυτές των περιπτώσεων. Από τις 16 Αυγούστου, μόλις προχθές υπογράφθηκε η προμήθεια ανταλλακτικών δαπάνης 8.000 ευρώ. Το αίτημα πρέπει να εγκριθεί από το ενιαίο πλέον ΔΣ των διασυνδεομένων νοσοκομείων της Λάρισας, να δημοσιευθεί η απόφαση (ΑΔΑ) και μετά να επιδιορθωθεί η βλάβη και να πάψει η ταλαιπωρία των ασθενών.
ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ
Αλλά ο ένας μήνας καθυστέρησης στην επισκευή του Αξονικού μπορεί κάλλιστα να θεωρείται… πταίσμα, μπροστά στην καθυστέρηση για την απόκτηση νέου Μαγνητικού Τομογράφου που ξεπερνά τα 2 χρόνια! Να επαναληφθεί πως η απόκτηση Μαγνητικού στο ΓΝΛ αποτέλεσε «βασικό στόχο» των τοπικών παραγόντων (Περιφέρεια Θεσσαλίας, 5η ΥΠΕ, διοίκηση ΓΝΛ) που επίσπευσαν τις σχετικές διαδικασίες και «έτρεξαν» προθεσμίες, σε αντίθεση με άλλα νοσοκομεία της χώρας, όπως αναφέρεται το παράδειγμα νοσοκομείο όμορου νομού, όπου δεν υπάρχουν ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και η απορροφητικότητα πόρων είναι μηδενική.
Το έργο της προμήθειας και εγκατάστασης Μαγνητικού Τομογράφου (1,5 Tesla) προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ στο ΓΝΛ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας στις 22 Ιουνίου του 2011 ενώ τα τεύχη δημοπράτησης έλαβαν την προέγκριση της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας τον Μάρτιο του 2012 με τον διαγωνισμό να υλοποιείται τον Ιούλιο του 2012.
Στις 8 Αυγούστου του 2012 από το ΔΣ του ΠΝΛ (με την ενιαία πλέον διοίκηση) εγκρίνεται το πρακτικό του πρώτου σταδίου του διαγωνισμού. Στις 23 Αυγούστου του 2012 το πρακτικό κοινοποιήθηκε στις ενδιαφερόμενες εταιρίες για τις προβλεπόμενες διαδικασίες (ενστάσεις κλπ) και έτσι ξεκινούν οι προδικαστικές προσφυγές, φαινόμενο συνηθισμένο για τα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά όταν το έργο είναι μεγάλου προϋπολογισμού.
Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2012 ενδιαφερόμενη εταιρία καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, διαδικασία που «στοχεύει» στο να «μπλοκάρει» το διαγωνισμό έως ότου ορισθεί τακτική δικάσιμος που θα εξετάσει το αίτημα επί της ουσίας.
Τον Μάρτιο του 2013 το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας εκδίδει απόφαση με την οποία κάνει δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα, ότι δηλαδή πρέπει να εξετασθεί η προσφυγή της εταιρίας και ουσιαστικά «απαγορεύει» στον φορέα (εν προκειμένω στο ΠΝΛ) να συνεχίσει τον διαγωνισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», έτερη ενδιαφερόμενη εταιρία έχει ακολουθήσει παράλληλα την ίδια πρακτική και τον Απρίλιο του 2013 το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας εκδίδει ανάλογη απόφαση με βάση το αίτημα της δεύτερης εταιρίας ενώ η πρώτη εταιρία κατέθεσε αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού.
Όλα αυτά ενώ πρόκειται μόνο για το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού! Ουσιαστικά το έργο της απόκτησης νέου Μαγνητικού στο ΓΝΛ έχει εμπλακεί στις προδικαστικές προσφυγές των εταιριών από τον Σεπτέμβριο του 2012 και, ενώ αναμένεται ο προσδιορισμός της ημερομηνίας εκδίκασης, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί καθόλου απίθανη η επανάληψη του διαγωνισμού.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ