Δύο νέα χτυπήματα κατά ασφαλισμένων

ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΡΕΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

 

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 Με έλλειμμα 1% επί του ΑΕΠ, 5-24 μήνες καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, ετήσιο χαράτσι 100 εκατ. ευρώ στα έσοδα των υγιών ταμείων τα οποία κινδυνεύουν να γίνουν προβληματικά και 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους (άνω του 10% του πληθυσμού) κάτω από το όριο της φτώχειας, προωθείται η θερινή ενοποίηση των ταμείων.

 

Η υπουργός Απασχόλησης πιέζει την επιτροπή Μπεχράκη να παραδώσει το πόρισμα αναθεώρησης της λίστας των βαρέων τον Αύγουστο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει δύο ακόμη παρεμβάσεις με τις οποίες θα «πιάσει» κατηγορίες ασφαλισμένων οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, είτε την είχαν «γλιτώσει» έως τώρα, όπως είναι οι (γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι, είτε είχαν πάρει παράταση, όπως είναι οι ειδικότητες που ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) αν και αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας των εργαζομένων στα βαρέα με τον πρόσφατο νόμο Πετραλιά.

Η ενοποίηση των ταμείων θα γίνει σε δύο δόσεις:

*Την 1η Αυγούστου, με τις εντάξεις των (ειδικών) ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών στο ΙΚΑ και των επικουρικών στο ΕΤΕΑΜ του ιδιωτικού τομέα.

*Την 1η Οκτωβρίου, με τη συγκρότηση των νέων ταμείων (υποχρεωτικές ομαδοποιήσεις), όπως των επιστημόνων και του τύπου, από όπου όμως θα παρακρατείται το 10% των ετήσιων εσόδων από κοινωνικούς πόρους. Δηλαδή, αντί με τις ομαδοποιήσεις να γίνουν οικονομίες κλίμακος και να βελτιωθούν έτσι τα οικονομικά των ταμείων, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν σε προβληματικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Πέραν των προβλημάτων που εντοπίζονται στην αφετηρία εφαρμογής του νέου νόμου, λίγες μόνο ημέρες πριν από την κρίσιμη ημερομηνία «1η Αυγούστου», δεν έχουν ακόμη διοριστεί οι νέες διοικήσεις των ταμείων οι οποίες θα εργαστούν για την υλοποίηση του νόμου και θα «τρέξουν» τις ενοποιήσεις και τις ομαδοποιήσεις.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, πιέζει την επιτροπή Μπεχράκη να παραδώσει το πόρισμα αναθεώρησης της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) εντός του Αυγούστου, προκειμένου να νομοθετήσει από το φθινόπωρο. Και καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Πετραλιά και Μπεχράκη, είναι προφανές ότι η νέα λίστα θα διαμορφωθεί με αυστηρά… πολιτικά ή και εργοδοτικά κριτήρια.

Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Πνευμονολογίας επιθυμεί να υπάρξει διαβάθμιση (επικινδυνότητας) ανά επάγγελμα με κλιμακούμενες αντιπαροχές, από πρόσθετη άδεια και υγειονομική φροντίδα έως πρόωρη συνταξιοδότηση και επιπλέον αποδοχές, ενώ η υπουργός Απασχόλησης θέλει μια μικρή λίστα με επαγγέλματα στο «κόκκινο» (βαρέα) και τον αποχαρακτηρισμό (της πλειονότητας) των υπολοίπων.

Παράλληλα, στον προσεχή Οκτώβριο τοποθετείται και η έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για το ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου. Το δικαστήριο αναμένεται να κρίνει, και λόγω ελλιπούς κυβερνητικής υποστήριξης, ότι η συνταξιοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποτελεί επαγγελματική σύνταξη, αφού χορηγείται από τον εργοδότη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει να εξισωθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση των γυναικών με αυτά των ανδρών. Αρα αύξηση του ορίου κατά τουλάχιστον πέντε έτη.