Αδέσποτα σκυλιά που επιτίθενται στους συνοδούς ασθενών, σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, τεράστιες αποστάσεις, αρκετά περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων, συνθέτουν την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”.
Της Νικολέτας Μπούκα
Όπως καταγγέλλουν στη “Μ” οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, καθημερινά δίνουν μάχη για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Μάλιστα, λένε χαρακτηριστικά ότι “σε περίπτωση που δύο ασθενείς πάθουν ταυτόχρονα ανακοπή καρδιάς, ο νοσηλευτής, ένας ή καμιά φορά και δύο για 40 – 50 άτομα, είναι αναγκασμένος να διαλέξει σε ποιον άρρωστο θα πάει πρώτα”.
“Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού. Ο οργανισμός του νοσοκομείου, που έτσι κι αλλιώς είναι παλιός, προβλέπει 800 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμων, αλλά υπάρχουν 500, ενώ επιπλέον 170 άτομα έχουν συνταξιοδοτηθεί”, δηλώνει στη “Μ” ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού Τηλέμαχος Πατηνέας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η ορθοπεδική κλινική του “Παπανικολάου” έχει 51 κλίνες. Ωστόσο, εργάζονται μόνο 9 νοσηλευτές στο κυκλικό ωράριο, ενώ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΠΟΥ, έπρεπε να είναι 30 νοσηλευτές.
Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η ΒΆ χειρουργική κλινική, η οποία έχει 27 κλίνες και 5 άτομα για το κυκλικό ωράριο, ενώ χρειάζονται 15. Όσο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στην ΑΆ ΜΕΘ από τα 19 κρεβάτια λειτουργούν τα 15, εξαιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ στη ΒΆ ΜΕΘ λειτουργούν όλα.
“Συχνά, παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν δύο νοσηλευτές για 51 ασθενείς ή ένας νοσηλευτής για 25 άτομα. Αν πάθει κάτι ο ίδιος ο νοσηλευτής, πώς θα λειτουργήσει η κλινική; Με αυτόματο πιλότο; Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι 45 ετών, που σημαίνει ότι το προσωπικό γερνάει, αλλά δεν ανανεώνεται”, λέει ο κ. Πατηνέας. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τις ελλείψεις σε προσωπικό, οι νοσηλευτές είναι αναγκασμένοι να τρέχουν για να βρουν υλικά για τη νοσηλεία των ασθενών, όπως γάντια, σύριγγες και ουροσυλλέκτες. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
Τεράστιο πρόβλημα, όμως, δημιουργεί και η χωροταξία του νοσοκομείου, καθώς υπάρχουν πολλά κτίρια, τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους με τούνελ. “Για να πάμε να πάρουμε το αίμα από το κτίριο της αιμοδοσίας και να το μεταφέρουμε σε μία κλινική, χρειαζόμαστε ασθενοφόρο.
Σοβαρό πρόβλημα, όμως, είναι τα αδέσποτα σκυλιά, τα οποία κοιμούνται έξω από τη ΜΕΘ ή επιτίθενται ακόμη και στους συνοδούς των συγγενών”, επισημαίνει ο κ. Πατηνέας. Το θέμα των παμπάλαιων κτιριακών υποδομών και των αδέσποτων σκυλιών που φτάνουν ακόμη και μέχρι έξω από την πόρτα της ΜΕΘ επισημαίνουν και οι γιατροί του “Παπανικολάου”.
Ταυτόχρονα, καυτηριάζουν και το σοβαρό πρόβλημα της φύλαξης στο νοσοκομείο, καθώς, όπως λένε, “τα κρούσματα εγκληματικότητας, κλοπών και διαρρήξεων αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί. Μάλιστα, μέσα σε 15 ημέρες είχαμε τρία περιστατικά διάρρηξης αυτοκινήτων. Υπάρχει φύλαξη, αλλά τα πολλά και διασκορπισμένα κτίρια που απαρτίζουν το νοσοκομείο δεν ευνοούν την καλή επιτήρησή του”. Τι λέει η διοίκηση
Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου “Παπανικολάου” Κωνσταντίνος Μόσχος εξηγεί στη “Μ” ότι υπάρχει συνεχής φύλαξη, ενώ όταν τελειώνει το επισκεπτήριο, κλείνει η πόρτα της εισόδου. Ωστόσο, όταν το νοσοκομείο εφημερεύει, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.
“Η φύλαξη του νοσοκομείου έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, ενώ στη νέα σύμβαση που θα υπογραφεί θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ενισχυθεί το προσωπικό φύλαξης”, επισημαίνει ο κ. Μόσχος. Αναφερόμενος στο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά, ο κ. Μόσχος παραδέχεται ότι υπάρχει και προσθέτει ότι πολλοί που εισέρχονται στο χώρο του νοσοκομείου μεταφέρουν σκυλιά στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου τους και στη συνέχεια τα αφήνουν παρατημένα στο νοσοκομείο. “Κάποια στιγμή είχαμε σκεφτεί να δημιουργήσουμε έναν χώρο φιλοξενίας για τα αδέσποτα σκυλιά, αλλά κάτι τέτοιο δεν στάθηκε εφικτό, διότι όλοι θα τα παρατούσαν εδώ με την πρώτη ευκαιρία. Κατά καιρούς τα μαζεύουμε και τα βγάζουμε έξω από το νοσοκομείο” λέει ο κ. Μόσχος.
Στους στόχους της διοίκησης του “Παπανικολάου” είναι η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή τούνελ που θα συνδέει κάποια από τα κτίρια του νοσοκομείου. Επίσης, έχει ήδη σταλεί προς έγκριση από το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών του υπουργείου Υγείας η προμήθεια εξοπλισμού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του νοσοκομείου. Αναφερόμενος στο πρόβλημα των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού, ο κ. Μόσχος παραδέχεται ότι υπάρχει, ωστόσο επισημαίνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την κάλυψη των κενών θέσεων. “Ο οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει 892 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Οι 698 ήταν καλυμμένες, αλλά έφυγαν 100 άτομα με αποσπάσεις και άδειες μακράς διάρκειας, οπότε έμειναν 598. Βέβαια, ήρθαν και άτομα με αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία, οπότε εκτιμούμε ότι κατά μέσο όρο ο αριθμός των νοσηλευτών που υπηρετούν είναι 700. Υπολογίζουμε ότι συνολικά έχουμε 194 κενές θέσεις, εκ των οποίων οι 190 έχουν σταλεί για να προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ. Επίσης, θα βγει σύντομα η προκήρυξη 15 θέσεων με μετατάξεις από άλλα νοσοκομεία”, τονίζει ο κ. Μόσχος.
Παράλληλα, αναφέρει ότι υπάρχει μία προκήρυξη για 150 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. ΑπΆ αυτές βγήκε η απόφαση για 25 άτομα αλλά δέχθηκαν τη θέση μόνο πέντε, επειδή το νοσοκομείο είναι μακριά από την πόλη, ενώ είναι σε διαδικασία η απόφαση για άλλα 30 άτομα. Εξάλλου, υπάρχουν 100 νοσηλεύτριες στο στάδιο της εγκυμοσύνης, καθώς κι άλλα 50 άτομα, τα οποία πήγαν σε άλλα νοσοκομεία.