Της Ελένης Πετροπούλου
Κάτω από τη βάση βαθμολογούν δύο στους τρεις Έλληνες (ποσοστό 65,8%) το επίπεδο της περίθαλψης στα νοσοκομεία της χώρας. Περισσότερο ικανοποιημένοι, με ποσοστό 56,6%, δηλώνουν από τους γιατρούς παρά από το επίπεδο παροχής υπηρεσιών που συγκεντρώνει την αποδοχή μόλις του 30,3%. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η σπατάλη στο σύστημα υγείας προκαλείται κυρίως από τα αναλώσιμα υλικά των νοσοκομείων και τις αμοιβές των γιατρών ενώ? απορρίπτουν τη λίστα φάρμακων που προωθεί η κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις ένας στους τέσσερις δίνει «ψήφο» προτίμησης στη λίστα.
Ερευνα
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν μεταξύ άλλων από πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία ALCO, σε δείγμα 1.000 Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 ετών, σε ολόκληρη της χώρα. Σύμφωνα με την έρευνα, τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τους τομείς της Υγείας εμφανίζονται στην ποιότητα των φαρμάκων (60,5%) και στο επιστημονικό επίπεδο (56,5%) των εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Η πλέον αρνητική εικόνα είναι για το επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας με το 66,4% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο.
Στο ερώτημα τι ?κατά την εκτίμησή τους? προκαλεί τη μεγαλύτερη σπατάλη στην Υγεία, το 24,3% απαντά τα υλικά και αναλώσιμα των νοσοκομείων, το 21,6% οι αμοιβές των γιατρών, το 20% τα φάρμακα, το 16% οι εξετάσεις, το 7,8% η νοσοκομειακή περίθαλψη και το 7,6% ο εξοπλισμός. Για τον περιορισμό της σπατάλης, οι τρεις στους πέντε (62,3%) εκτιμούν ότι πρέπει να σταματήσουν οι αχρείαστες δαπάνες και μόλις το 4,3% να καθιερωθεί η λίστα φαρμάκων.
Τρεις στους πέντε Έλληνες δηλώνουν ότι προτιμούν τον ελεύθερο τρόπο συνταγογράφησης ενώ μόλις ένας στους τέσσερις δίνει? ψήφο προτίμησης στη λίστα. Σε περίπτωση πάντως εφαρμογής της λίστας, οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούν ως κύρια χαρακτηριστικά για την ένταξη ενός φαρμάκου στη λίστα, την αποτελεσματικότητα και την καινοτομία αυτού. Αντίθετα μόλις το 2,9% των ερωτηθέντων θεωρεί ως βασικό κριτήριο για τη λίστα την τιμή του φαρμάκου.
Φάρμακα
Η λίστα φαρμάκων δεν θα συγκρατήσει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δημογραφικό και κατάχρηση αντιβιοτικών ανεβάζουν την φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας κ. Νίκο Μανιαδάκη. Όπως εξήγησε σε ειδική εκδήλωση, η όποια αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών στην χώρα μας δεν σχετίζεται με την αυξημένη τιμή των φαρμάκων (τα οποία παραμένουν κατά 15% φθηνότερα από άλλα αγαθά σύμφωνα με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ) αλλά με δύο άλλους παράγοντες: Πρόκειται καταρχήν για το γνωστό δημογραφικό πρόβλημα που αυξάνει σημαντικά όγκο των ασθενών οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία δύο στους δέκα Έλληνες είναι ήδη άνω των 65 ετών και αναλογία αυτή είναι η υψηλότερη στις χώρες του ΟΟΣΑ. Σημαντικό ρόλο στην φαρμακευτική δαπάνη διαδραματίζει και το γεγονός ότι είμαστε πρωταθλητές στο κόσμο στην κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ κατέχουμε μια από τις πρώτες θέσεις της κατάταξης στην κατανάλωση αντιδιαβητικών δισκίων