Τα στοιχεία προέκυψαν από την έρευνα «Μελέτη Προβλημάτων Νέων Ιατρών» που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση (ΑΙΚ) σε δείγμα 500 ανειδίκευτων γιατρών (350 ειδικευόμενων και 150 άνεργων) με γεωγραφική κατανομή επί συνόλου 9.000 ανειδίκευτων γιατρών. Οι ηλικίες των ερωτηθέντων κυμαίνονται από 22-44 ετών, εκ των οποίων το 45% ήταν γυναίκες και το 55% άνδρες. Μάλιστα το 47% των ερωτηθέντων σπούδασε στο εξωτερικό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από την 1η Απριλίου έως 5 Μαΐου, παρουσίασε η ΑΙΚ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 74% των ερωτηθέντων ανειδίκευτων γιατρών πιστεύουν ότι ο βασικός μισθός ενός ειδικευόμενου θα έπρεπε να είναι «τριπλάσιος των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, όπως προέβλεπε ο εισαγωγικός νόμος του ΕΣΥ», ενώ στο ερώτημα ποια ήταν η μεγαλύτερη περίοδος κατά την οποία υπήρξατε άνεργοι, το 44% απάντησαν «αναμένοντας για το ειδικό μέρος της ειδικότητας» και το 31% «αναμένοντας για το γενικό μέρος της ειδικότητας».
Για το 54% η εκπροσώπηση των ειδικευόμενων γιατρών σε συλλογικό επίπεδο μέχρι στιγμής είναι «ελλιπής και σε πολλές περιπτώσεις κομματικά κατευθυνόμενη», ενώ για το 38% των ερωτηθέντων είναι «ανύπαρκτη και οριοθετείται μόνο από ατομικές δράσεις».
Η ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς (ΔΥΠΕ και νοσοκομείο) πάνω σε θέματα που αφορούν την εργασιακή σχέση νοσοκομείου – ειδικευόμενου, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ειδικευόμενου γιατρού για το 63% των ερωτηθέντων είναι «ελλιπής και ανάλογη του προσωπικού ενδιαφέροντος για ενημέρωση» και για το 21% «κατευθυνόμενη ανάλογα με τις εκάστοτε περιστάσεις και πολιτικές συνθήκες».