Δυσαρεστημένοι οι Ελληνες από το ΕΣΥ

Τελευταίοι στην Ευρώπη στην ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες Υγείας

Ανεπάρκεια, ανισοκατανομή, ανισότητα και τελικά δυσαρεστημένοι… «πελάτες» συνθέτουν το σκηνικό του ΕΣΥ την τελευταία δεκαετία. Οι Ελληνες βαθμολογούν το ΕΣΥ κάτω από τη βάση -με 4,56- τη στιγμή που οι υπηρεσίες Υγείας σε άλλες χώρες έχουν ως και άριστα. Αυτό αποκαλύπτει μελέτη που εκπόνησε το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την εξέλιξη των υπηρεσιών Υγείας την τελευταία δεκαετία.

Οπως εξήγησε χθες ο επιστημονικά υπεύθυνος του κέντρου, καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, «η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη των “15” στο ζήτημα της ικανοποίησης των πολιτών από τις υπηρεσίες Υγείας ενώ είναι στην 40ή θέση του ΟΟΣΑ». Επιπλέον η συντριπτική πλειονότητα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας -66%- συγκεντρώνεται στην Αττική και τη Μακεδονία, ενώ άλλες μεγάλες γεωγραφικές περιοχές μένουν γεωγραφικά ακάλυπτες. Στην Αττική για κάθε 1.000 κατοίκους αναλογούν 6 νοσηλευτικά κρεβάτια, ενώ στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο η ίδια αναλογία δεν ξεπερνά το 2,6 προς 1.000 και ο μέσος πανελλαδικός όρος είναι 4,7 προς 1.000.

Ελλείψεις

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η πληρότητα των νοσηλευτικών κλινών στη χώρα δεν ξεπερνά το 70% -με εξαίρεση ορισμένα ειδικά τμήματα- τη στιγμή που τα διεθνή στάνταρντ αποδοτικότητας απαιτούν ως ελάχιστο ποσοστό πληρότητας το 80%.

Η μελέτη αποτυπώνει τις μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών οι οποίοι απευθύνονται στο ΕΣΥ: μόλις 3,7 νοσηλευτές αναλογούν σε κάθε 1.000 κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ ο μέσος όρος για όλη τη χώρα είναι μόνο 2 προς 1.000. Σε κάθε 1.000 Ελληνες αναλογούν περίπου 4 γιατροί.

Εκτιμάται ότι περίπου οι μισές θέσεις προσωπικού εκτός γιατρών (τεχνικοί, νοσηλευτές, βοηθοί κ.λπ.) μένουν κενές στα Κέντρα Υγείας, τα οποία παρέχουν όλες τις δημόσιες εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες και θα κληθούν να παίξουν «πρωταγωνιστικό» ρόλο στο νέο δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προωθείται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.