«Εµφραγµα» στην υγεία

 
Τ

α προβλήματα μεγαλώνουν λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτές. «Αρρυθμίες» παρατηρούνται στο Ιπποκράτειο όσον αφορά στην αντιμετώπιση των εμφραγματιών και βαριά καρδιοπαθών. Η Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική παραμένει κλινική -«φάντασμα», ενώ στο νοσοκομείο δεν υπάρχει Αιμοδυναμικό Τμήμα ούτε Καρδιοχειρουργική Κλινική.

Σύμφωνα με εργαζομένους, οι καρδιολογικές υπηρεσίες υποβαθμίζονται συνεχώς, ενώ, όπως καταγγέλλουν, ασθενείς με οξέα καρδιολογικά προβλήματα νοσηλεύονται σε στεφανιαία μονάδα χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό επί 24ώρου βάσεως, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους!

Στο μεγαλύτερο -με βάση τον αριθμό κλινών- νοσοκομείο της χώρας οι καρδιοπαθείς αντιμετωπίζονται είτε στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική (διαθέτει και Στεφανιαία Μονάδα) ή στο Καρδιολογικό Τμήμα της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής (ΠΠ) Κλινικής ή στο Καρδιολογικό Τμήμα της Β’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής (με Στεφανιαία Μονάδα). Oι υπάρχουσες υπηρεσίες του νοσοκομείου προς τους καρδιοπαθείς και τους εμφραγματίες είναι προβληματικές και οι ίδιοι οι γιατροί τις χαρακτηρίζουν συχνά απαράδεκτες.

Εικόνες ντροπής

Στη Β’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, όπου λειτουργεί Καρδιολογικό Τμήμα με Στεφανιαία Μονάδα, ασθενείς νοσηλεύονται ακόμη και σε ράντζα. Καρδιοπαθείς παραμένουν στη μονάδα συνοδευόμενοι από συγγενείς τους, ενώ η παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού αποτελεί συχνά πολυτέλεια. Με μόλις δυο γιατρούς και έναν επιστημονικό συνεργάτη λειτουργεί η Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική που διαθέτει μόνο 26 κρεβάτια, εκ των οποίων τα 6 ανήκουν στη Στεφανιαία Μονάδα. Oσο για τη Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, έχει ανεπτυγμένα 76 κρεβάτια, παρόλο που ο νόμος περί Εθνικού Συστήματος Υγείας ορίζει ως ανώτερο αριθμό κρεβατιών για τις κλινικές τα 45 κρεβάτια! Στο Καρδιολογικό της Τμήμα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης και συνολικά 22 κλίνες. Oπως έχουν επισημάνει γιατροί του νοσοκομείου στη διοίκηση, το Καρδιολογικό Τμήμα της «υπερτροφικής» κλινικής -το οποίο λειτουργεί ως πλήρης κλινική συμμετέχοντας στις εφημερίες- είναι επιτακτική ανάγκη να αναβαθμιστεί με την εγκατάσταση της Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.

Κλινική – «φάντασμα»

Αν και η ίδρυση της Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής αποφασίστηκε το 2002 (ΦΕΚ 320/18-12-2002 τ. Α’), η εγκατάστασή της εκκρεμεί εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης κοινής απόφασης των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, ενώ ούτε η διοίκηση του Ιπποκρατείου έχει αποφασίσει ακόμη για την… τύχη της. Πάντως, η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ ενέκρινε την εγκατάστασή της στο Ιπποκράτειο και πέρσι ορίστηκε διευθυντής στην κλινική -«φάντασμα» ο καθηγητής Παράσχος Γκελερής. O ίδιος έχει ζητήσει με έγγραφά του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου (κοινοποιήθηκαν σε υπουργείο Υγείας, Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και εκπροσώπους του συμβουλίου διοίκησης του νοσοκομείου), να λειτουργήσει αυτόνομη καρδιολογική κλινική. «Η λειτουργία αυτοτελών καρδιολογικών κλινικών, η παροχή της απαραίτητης εκπαίδευσης και η χορήγηση της ειδικότητας της Καρδιολογίας αποτελεί έργο των καρδιολογικών και όχι των παθολογικών κλινικών», υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική επιστολή.

Το θέμα έχει τεθεί τουλάχιστον τρεις φορές στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιπποκρατείου τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά δεν ελήφθη απόφαση για την εγκατάσταση ή μη της κλινικής. Αντίθετα, πριν από περίπου ένα μήνα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αποφασίστηκε στα 22 κρεβάτια του Καρδιολογικού Τμήματος της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής να νοσηλεύονται παθολογικοί ασθενείς με αυξημένο νοσήλιο και να προταθεί στον υπό αναμόρφωση οργανισμό του νοσοκομείου η σύσταση και δεύτερου Καρδιολογικού Τμήματος.

«Πρόκειται για μεσοβέζικη λύση που παραπέμπει στις… καλένδες το θέμα της εγκατάστασης ή μη της κλινικής. Το επίπεδο των καρδιολογικών τμημάτων είναι σε ορισμένα σημεία απαράδεκτο και επικίνδυνο για τη ζωή των εμφραγματιών και των βαριά καρδιοπαθών», επισημαίνει ο κ. Γκελερής, προσθέτοντας ότι η έλλειψη αιμοδυναμικού εργαστηρίου (η απόφαση ίδρυσής του εκκρεμεί στο υπουργείο Υγείας) και καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Ιπποκράτειο υποβιβάζει τις καρδιολογικές υπηρεσίες «κάτω από το μηδέν». O ίδιος τονίζει ότι υπάρχουν χώροι και απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία ανεξάρτητης κλινικής, η οποία θα μπορέσει να διεκδικήσει και θέσεις ειδικευομένων.

Τι υποστηρίζει η διοίκηση

Το θέμα της εγκατάστασης ή μη της Γ’ Καρδιολογικής στο Ιπποκράτειο δεν έχει κλείσει για τη διοίκηση του νοσοκομείου, αναφέρει στον «Α» ο αναπληρωτής διοικητής του Ιπποκρατείου, Αγγελος Βαλασίδης. O ίδιος παραδέχεται ότι «τα ράντζα αποτελούν δυστυχώς αναγκαία λύση, σε ένα νοσοκομείο που έχει να αντιμετωπίσει ακόμα και 1.000 ασθενείς καθημερινά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπηρεσίες προς τους καρδιολογικούς ασθενείς θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερες και αυτό το ζήτημα απασχολεί σοβαρά τη διοίκηση του νοσοκομείου. «Το βέβαιον είναι ότι χρειαζόμαστε άλλη μια καρδιολογική κλινική, ώστε να σταματήσουν τα καρδιολογικά περιστατικά να αντιμετωπίζονται από τα τμήματα των παθολογικών κλινικών και τα τελευταία να καταργηθούν. Το αν η νέα κλινική θα είναι πανεπιστημιακή ή θα ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα το αποφασίσουμε, διότι δεν είμαστε πανεπιστημιακό νοσοκομείο, απλώς φιλοξενούμε κλινικές του ΑΠΘ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει χώρος επί του παρόντος για την εγκατάσταση άλλης κλινικής, ούτε με ανακατανομή κλινικών, διότι το Ιπποκράτειο ασφυκτιά. Για να εγκατασταθεί μια νέα καρδιολογική κλινική, 25- 30 κλινών, θα πρέπει να βρεθεί ενιαίος χώρος, με πρόβλεψη και για στεφανιαία μονάδα. Η Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική μπορεί να εγκατασταθεί και σε άλλο νοσοκομείο», τονίζει ο κ. Βαλασίδης.

Σχετικά με την προμήθεια στεφανιογράφου, ο αναπληρωτής διοικητής του Ιπποκρατείου συμπληρώνει ότι καθυστέρησε λόγω ενστάσεων, έχει «κολλήσει» στο υπουργείο Υγείας και απαιτείται γενναία απόφαση για να προχωρήσει.