Εμπειρογνώμενες του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας

Παγκόσμιο ρεκόρ κατέγραψε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Είναι πρωταθλήτρια στις καισαρικές, με ποσοστό 58% επί των γεννήσεων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το «επιτρεπτό» ποσοστό καισαρικών φτάνει στο 15% και αν μια χώρα υπερβαίνει το 20%, τότε ενεργοποιούνται μηχανισμοί ελέγχου. Στην Ελλάδα, λοιπόν, το ποσοστό των καισαρικών έχει ανάψει πολλά λαμπάκια στον Π.Ο.Υ., ο οποίος -με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού- έστειλε στη χώρα κλιμάκιο από ειδικούς εμπειρογνώμονες που επισκέφτηκαν δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διεθνείς φορείς στρέφουν την προσοχή τους στην Ελλάδα. Το 2013, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών, εξέφρασε την ανησυχία της για το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών χωρίς ιατρική αιτιολόγηση στη χώρα. Αν δούμε πιο προσεκτικά τα στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας, αποκαλύπτεται πως η καισαρική τομή δεν «προτιμάται» μόνο από τα ιδιωτικά μαιευτήρια, όπως θα νόμιζε κάποιος, καθώς διπλασιάζεται αυτόματα το κόστος της γέννας, αλλά και από τα δημόσια. Συγκεκριμένα, στα ιδιωτικά μαιευτήρια, καισαρικές τομές γίνονται στο 59% των επίτοκων, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία το ποσοστό φτάνει το 55,5%. Το υψηλότερο ποσοστό καισαρικών τομών κατέγραψε το δημόσιο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» (63%).
Αυτή η εικόνα, που παρουσιάζεται με αριθμούς από τον ΠΟΥ, επιβεβαιώθηκε την περασμένη βδομάδα στη μαιευτική μονάδα του νοσοκομείου Σύρου, όπου σχεδόν όσες γυναίκες γέννησαν εκεί, το έκαναν με καισαρική τομή. Εξαίρεση ήταν μια επίτοκος, η οποία είχε εισαχθεί την προηγούμενη για να προετοιμαστεί για καισαρική, αλλά την έπιασαν οι πόνοι και γέννησε τελικά φυσιολογικά. Να σημειώσουμε, δε, πως οι καισαρικές αυτές πραγματοποιήθηκαν ακριβώς μία βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, ένα γεγονός που θα μπορούσε και να μην είναι τυχαίο.
Ύστερα, οι γυναίκες αυτές βρέθηκαν στα δωμάτιά τους, άλλα με θέρμανση, άλλα χωρίς, άλλα με ζεστό νερό, άλλα χωρίς, να αναρρώσουν από το χειρουργείο. Και ακολούθησαν οι επισκέψεις των παιδιάτρων, ένας εκ των οποίων ενημέρωσε ορισμένες λεχώνες πως το μητρικό γάλα στερεί από τα παιδιά τους απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και τις παρότρυνε να τους δώσει μια συγκεκριμένη μάρκα υποκατάστατου γάλακτος. Όποια λεχώνα αρνιόταν, τότε ο παιδίατρος την ενημέρωνε πως θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού της, καλώντας τη να υπογράψει πως τον απαλλάσσει από κάθε ευθύνη.
Ακόμα, όπως καταγγέλθηκε στην «Ε», οι γυναικολόγοι που πραγματοποίησαν τις καισαρικές, αλλά και ο παιδίατρος, ήθελαν «φακελάκι», ορίζοντας συγκεκριμένο μάλιστα ποσό που θεωρούν ικανοποιητικό. Οι λεχώνες δεν θέλουν να καταγγείλουν επίσημα το περιστατικό, διότι η κοινωνία είναι μικρή, αλλά και επειδή θέλουν να τελειώσει εδώ η ταλαιπωρία τους. Όμως, αυτή η κουλτούρα αποσιώπησης είναι που συντηρεί ένα πολύ επικερδές δίκτυο δωροδοκίας. Το υπουργείο Υγείας έχει δείξει πως θέλει να πατάξει το «φακελάκι» από τα δημόσια νοσοκομεία, όπως και τις καισαρικές, που δεν αιτιολογούνται ιατρικά. Πρέπει, όμως, να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε η καταγγελία και η αυτόφωρη σύλληψη να μην είναι η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Ίσως αρκεί να ανοιχτούν οι φάκελοι και να ρωτηθούν οι γιατροί πώς δικαιολογούν τις καισαρικές που έκαναν ή πώς δικαιολογούν τη χορήγηση υποκατάστατου γάλακτος. Η αρχή θα μπορούσε να γίνει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο…


Δανάη Ψωμοπούλου