Σοβαρά και άλυτα ακόμη προβλήματα, που λειτουργούν εις βάρος των ασθενών, εμφανίζει η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν. Η έρευνα της Επιτροπής δείχνει οι φαρμακοβιομηχανίες χρησιμοποιούν κάθε θεμιτή και αθέμιτη τακτική για να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν την είσοδο στην αγορά πιο φθηνών και πιο αποτελεσματικών φαρμάκων. Εκατομμύρια επίσης ευρώ σπαταλούν οι φαρμακοβιομηχανίες για την άμεση η έμμεση διαφημιστική προώθηση των προϊόντων τους και ανάλογα ποσά ξοδεύουν σε δικαστικές διαμάχες.
Η Κομισιόν σκοπεύει έστω και καθυστερημένα να εντείνει τους ελέγχους της στον φαρμακευτικό κλάδο μέσω της συνεχούς παρακολούθησης των διακανονισμών μεταξύ εταιρειών παραγωγής αρχέτυπων και γενόσημων (αντίγραφα αρχέτυπων) φαρμάκων.
Η Επιτροπή, λαμβάνοντας ως βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα φαρμάκων για τα οποία απωλέστηκε το δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης κατά την περίοδο 2000 έως 2007 σε 17 κράτη-μέλη, διαπίστωσε από την έρευνά της ότι οι πολίτες χρειάστηκε να περιμένουν περισσότερους από επτά (7) μήνες μετά τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας για να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα μέχρι και κατά 40%, γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα) με συνέπεια να δαπανούν 20% περισσότερο.
Η Κομισιόν καλεί μεταξύ άλλων τις κοινοτικές χώρες να επιταχύνουν σημαντικά τις διαδικασίες έγκρισης των γενόσημων φαρμάκων και να χορηγούν άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις την άδεια κυκλοφορίας και ασφαλιστικής κάλυψής του σε κάθε γενόσημο φάρμακο, το οποίο είναι πιστό αντίγραφο κάποιου ήδη εγκεκριμένου από αυτές αρχέτυπου φαρμάκου.
Κάθε εβδομάδα και κάθε μήνας καθυστέρησης εισόδου στην Αγορά νέων γενόσημων φαρμάκων κοστίζει εκατ. ευρώ στους ασθενείς και στους φορολογούμενους, τονίζει η Κομισιόν, η οποία δηλώνει ότι δεν θα διστάσει να εφαρμόσει την κοινοτική αντιμονοπωλιακή νομοθεσία κάθε φορά που διαπιστώνει ότι οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε αντιμονοπωλιακές πρακτικές των φαρμακοβιομηχανιών.