Εμπόδιο για τις μεταμοσχεύσεις το ίδιο το σύστημα υγείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

 

«Οι Μονάδες ΕντατικήςΘεραπείας της περιφέρειας συμβάλλουν περισσότερο στην προσφορά μοσχευμάτων», επισημαίνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αλκιβιάδης Κωστάκης

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ στις μεταμοσχεύσεις κατέχει η Ελλάδα, αφού κατέχει την τελευταία θέση στην προσφορά οργάνων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Οι ειδικοί αποδίδουν το γεγονός αυτό στην αγανάκτηση των συγγενών από το ίδιο το ΕΣΥ, ενώ τονίζουν πως συχνά γίνονται «εμπόδιο» και οι ίδιοι οι γιατροί! Είναι ενδεικτικό πως ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, ο «Ευαγγελισμός», ανέφερε έναν μόνο δότη το 2006!

Ειδικότερα, το 2007 πραγματοποιήθηκαν λιγότερες μεταμοσχεύσεις από ό,τι το 2006: 140 έναντι 178! Και παρ΄ όλο που αναφέρθηκαν τουλάχιστον 166 δυνητικοί δότες- δηλαδή ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό θάνατο- τους τελευταίους 12 μήνες αξιοποιήθηκαν μόνον οι 64 (σημειώνεται πως μεταμοσχεύτηκαν από τον καθένα τουλάχιστον δύο όργανα). Την ίδια ώρα, 1.000 περίπου ασθενείς περιμένουν με αγωνία ένα μόσχευμα που θα τους σώσει τη ζωή.

Ο λόγος της κατακόρυφης μείωσης που αγγίζει το 21% είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), η άρνηση της οικογενείας να δωρίσει τα όργανα του συγγενή της, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως ο θάνατος του είναι βέβαιος και υπόθεση μερικών 24ώρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 70% των συγγενών που καλούνται να αποφασίσουν δίνουν αρνητική απάντηση, είτε επειδή δεν είναι σωστά ενημερωμένοι είτε επειδή έχουν αγανακτήσει με το σύστημα υγείας. Π.χ.

έχουν ταλαιπωρηθεί επειδή ο συγγενής τους

νοσηλευόταν σε ράντζο ή επειδή έπρεπε να δώσουν μάχη για να βρουν ένα κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Παράλληλα, παρατηρείται και το εξής παράδοξο: «Οι μικρές ΜΕΘ της περιφέρειας συμβάλλουν συχνά περισσότερο στην προσφορά μοσχευμάτων απ΄ ό,τι μεγαλύτερες μονάδες που έχουν περισσότερα κρεβάτια και άρα νοσηλεύονται περισσότεροι πιθανοί δότες. Εξαρτάται από το πόσο ευαισθητοποιημένος είναι ο γιατρός ώστε να ενημερώσει τον συντονιστή. Έτσι όμως χάνονται μοσχεύματα που θα έδιναν ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΜ κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες πολίτες απογοητεύονται, καθώς τα χρόνια περνούν και δότης δεν βρίσκεται. Το αποτέλεσμα είναι να…

μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Στο εξωτερικό, όμως, η επέμβαση κοστίζει έως και 200.000 ευρώ, όταν στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 45.000- 50.000 ευρώ!

Παράλληλα, οι συντονιστές-γιατροί που εργάζονται στις ΜΕΘ και σε συνεργασία με άλλους γιατρούς της μονάδας παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας των δυνητικών δοτών οργάνων- συχνά δυσκολεύονται να εντοπίσουν τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό θάνατο!

«Αυτό συμβαίνει γιατί οι ασθενείς νοσηλεύονται σε παθολογικές κλινικές, ακόμη και στους διαδρόμους, αφού δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια στις μονάδες. Το αποτέλεσμα είναι πως οι δότες δεν εντοπίζονται», ανέφερε ο κ. Στράτος Χατζηξηρός, υπεύθυνος Τμήματος Συντονισμού Μεταμοσχευτικής Διαδικασίας ΕΟΜ.