“Η επόμενη πανδημία πλησιάζει – είτε σε πέντε, 15 ή 50 χρόνια”, εξήγησε η Pamela Rendi-Wagner, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), κατά τη διάρκεια διάλεξης στον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (AGES) στη Βιέννη σήμερα το πρωί.
“Τα θεμέλια για την αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας πρέπει να τεθούν σήμερα”, δήλωσε η χαρακτηριστικά η ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας.
“Χωρίς διεθνή συνεργασία στο πλαίσιο των λοιμωδών νοσημάτων, είμαστε μισότυφλοι”, δήλωσε η Rendi-Wagner.
Η έννοια της “μίας υγείας”, στην οποία οι πτυχές της κτηνιατρικής και της ανθρώπινης ιατρικής εξετάζονται μαζί, κλείνει τα “τυφλά σημεία”.
Ένα σημερινό παράδειγμα είναι η εξάπλωση της “γρίπης των πτηνών” H5N1 στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου οι παθογόνοι μικροοργανισμοί έχουν διεισδύσει στην κτηνοτροφία, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής γάλακτος.
Συνολικά, σύμφωνα με την ειδικό, είναι σημαντικό να αντλήσουμε τα διδάγματα από την πανδημία SARS-CoV-2 και να αναπτύξουμε μέτρα που θα καταστήσουν τις χώρες και τον κόσμο στο σύνολό του καλύτερα προετοιμασμένους από ό,τι ήταν το 2019/2020.
“Πρέπει να γίνουμε ταχύτεροι. Πρέπει να συνεργαστούμε καλύτερα. Χρειαζόμαστε περισσότερη εμπιστοσύνη από τον πληθυσμό”, δήλωσε η Rendi-Wagner.
Είναι ενδιαφέρον ότι το ECDC – που ουσιαστικά έχει ως πρότυπο τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC/Atlanta) – ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια με βάση την τότε εμπειρία από τον SARS.
“Το 2022, εν μέσω της πανδημίας Covid-19, το ECDC ενισχύθηκε με σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ και του δόθηκε νέα εντολή για την καταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτων.
Δεν περιγράφουμε μόνο τα πράγματα, αλλά αξιολογούμε πλέον και την κατάσταση και μας ζητήθηκε να αναπτύξουμε συστάσεις και κατευθυντήριες γραμμές”, εξήγησε η διευθύντρια του ECDC.
Η επιτήρηση των επιδημιολογικών εξελίξεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας CoViD-19 λειτούργησε αρκετά καλά από μόνη της. Ωστόσο, ο στόχος πρέπει να είναι η καλύτερη ενσωμάτωση των διαφόρων πηγών δεδομένων, όπως για παράδειγμα οι έρευνες για τα λύματα.
“Ο στόχος είναι η επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε ποια χώρα, σε ποια περιοχή. Αν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις πιο γρήγορα, αυτό θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ του πληθυσμού”.
Η επικοινωνία πρέπει να γίνει πιο διαφανής και πιο κατανοητή. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Αυστρία, στόχος είναι η συγχώνευση των δεδομένων από τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών (ELGA) και το σύστημα επιδημιολογικής αναφοράς (EMS) για την παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση, το ECDC είναι εξοπλισμένο με νέες ατζέντες για τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους εταίρους συνεργασίας.
“Για πρώτη φορά, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αποστολές στα κράτη μέλη και να αναλύσουμε το επίπεδο ετοιμότητας για πανδημία. Έξι κράτη μέλη έχουν ήδη επωφεληθεί από αυτό”, δήλωσε η Rendi-Wagner.
Εάν ζητηθεί, μια ομάδα δέκα έως δώδεκα εμπειρογνωμόνων από άλλα κράτη μέλη θα πραγματοποιήσει μια τέτοια αξιολόγηση σε 16 θέματα σε τοπικό επίπεδο.
Βιογραφικό
Η Δρ. Pamela Rendi-Wagner ανέλαβε τη θέση της ως διευθύντρια του ECDC στις 17 Ιουνίου 2024.
Είναι γιατρός, πρώην ερευνήτρια και πολιτικός στον τομέα της Υγείας.
Το 2011 διορίστηκε γενική διευθύντρια δημόσιας υγείας και επικεφαλής ιατρός στο Υπουργείο Υγείας της Αυστρίας.
Ήταν υπεύθυνη για την ετοιμότητα για πανδημίες, τη διαχείριση και επικοινωνία επικεφαλής κρίσεων (π.χ. Φουκουσίμα, EHEC, Έμπολα, γρίπη των πτηνών, προσφυγικές κρίσεις), την πρόληψη των ΑΜR, την προαγωγή της υγείας, την ισότητα της υγείας και το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Ένα από τα βασικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο ήταν η βελτιστοποίηση της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης κρουσμάτων με την εφαρμογή ενός πλήρως ψηφιοποιημένου εθνικού συστήματος αναφοράς μολυσματικών ασθενειών.
ΠΗΓΗ: iATRONET.GR