Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού, περιλαμβάνονται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Η έκθεση διαμορφώθηκε έπειτα από παρατηρήσεις που κατέθεσαν υπεύθυνοι από τις χώρες – μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται, παρά το ότι ο εμβολιασμός είναι μια μακροχρόνια πρακτική για την προστασία της υγείας, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν κατανοητά σχετικά με την αντίδραση των ανθρώπων όταν εκείνοι έχουν πρόσβαση σε πολλαπλές πηγές ενημέρωσης.
Δεν φαίνεται να υπάρχει μια σαφής στρατηγική, ενώ υπάρχει και σημαντικός αριθμός προκλήσεων που σχετίζονται με τις περισσότερες από τις καλές πρακτικές σχετικά με την επικοινωνία της σχέσης οφέλους – κινδύνου από τον εμβολιασμό.
Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως η παρουσίαση πληροφοριών για τη σχέση αυτή, απαιτεί να είναι κατανοητή σε όσο το δυνατό περισσότερους. Η οπτικοποίηση των δεδομένων μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το εμβόλιο.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε σχέση με τους προβληματισμούς και τις προκλήσεις για αποτελεσματική επικοινωνία οφέλους – κινδύνου των εμβολιασμών, εντοπίστηκαν τα εξής:
- Οι ατομικές αντιλήψεις σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των εμβολίων είναι πολύ σημαντικές για την αποδοχή του εμβολιασμού και ποικίλλουν ευρέως μεταξύ των ατόμων ως προς το αντιληπτό μέγεθος και τη φύση των κινδύνων και των οφελών. Οι ανισότητες στην Υγεία μπορούν να συμβάλουν σε αρνητικές αντιλήψεις για τα εμβόλια.
- Τα στοιχεία για τους κινδύνους και τα οφέλη των εμβολίων εξελίσσονται γρήγορα στην περίπτωση νέων εμβολίων, θέτοντας προκλήσεις για οι αρχές Δημόσιας Υγείας.
- Η απόφαση ενός ατόμου να εμβολιαστεί περιλαμβάνει μια περίπλοκη διαδικασία στάθμισης μιας σειράς κινδύνων και οφελών, και αυτό μπορεί να απαιτεί σχετικά υψηλό βαθμό παιδείας σε θέματα υγείας.
- Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια είναι ευρέως διαδεδομένες και ανταγωνίζονται τις πρωτοβουλίες επικοινωνίας από αρχές Δημόσιας Υγείας.
- Οι πληθυσμοί μεταναστών και οι εθνικές μειονότητες έχουν συχνά χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης στα δημόσια ιδρύματα Υγείας. Είναι πιο δύσκολο να προσεγγιστούν μέσω των τυπικών καναλιών επικοινωνίας.
- Ορισμένες αρχές Δημόσιας Υγείας αντιμετωπίζουν λειτουργικές προκλήσεις όσον αφορά τη διαθέσιμη γνώση σε θέματα επικοινωνίας του κινδύνου, επηρεάζοντας το τελικό αποτέλεσμα.
Ως προς την εμπειρία από την πανδημία, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Οργανισμών υπογράμμισαν πως η πανδημία εξέθεσε την κρίσιμη ανάγκη για περισσότερα και καλύτερα δεδομένα και επιστημονικά στοιχεία για την καθοδήγηση της λήψης αποφάσεων, όπως σχετικά με τη χρήση του εμβολίου και των θεραπευτικών μέσων σε διάφορους πληθυσμούς και ηλικιακές ομάδες, τη διάρκεια της προστασίας του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα έναντι των παραλλαγών του ιού που εμφανίστηκαν πρόσφατα.
Ευάλωτοι
Στην έκθεση επισημαίνεται πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αποδοχή των εμβολίων. Σημειώνεται πως η πολυπλοκότητα των πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των εμβολίων είναι δύσκολο να κατανοηθεί και αυτό αφήνει τους ανθρώπους περισσότερο ευάλωτους στην παραπληροφόρηση.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι συγκεκριμένες ομάδες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, ενώ η διστακτικότητα εναντι των εμβολίων έχει αναγνωριστεί ως μείζον παγκόσμιο πρόβλημα Υγείας.