Ο 17χρονος μαθητής από τον Πύργο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.
Ο μαθητής του 1ου Λυκείου παρουσίασε υψηλό πυρετό το Σάββατο και οι δικοί του έκριναν σκόπιμο να τον μεταφέρουν στο Νοσοκομείο του Πύργου. Εκεί οι γιατροί, βλέποντας ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή, αποφάσισαν τη μεταφορά του στην Πάτρα.
Οι γονείς του μαθητή καταγγέλλουν ότι στο νοσοκομείο του Πύργου δεν του έγινε μικροβιολογικός έλεγχος, καθώς δεν υπήρχε εφημερεύων μικροβιολόγος, με αποτέλεσμα η κατάστασή του να επιδεινωθεί.
Χαρακτηριστικά ο πατέρας του παιδιού, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι δεν παρασχέθηκε στον 17χρονο η απαιτούμενη ιατρική στήριξη. Την παράλειψη αυτή απέδωσε στο γεγονός ότι οι γιατροί απεργούν για τη μη καταβολή δεδουλευμένων τους.
Οι παραπάνω ισχυρισμοί αντικρούονται από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Πύργου, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, κάνοντας λόγο για ένα σοβαρό περιστατικό που επιδεινώθηκε ραγδαία. Ο 17χρονος μαθητής της 2ας Λυκείου, που διακομίστηκε αρχικά στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» και στη συνέχεια στο Ρίο, υπέστη ισχαιμικά επεισόδια και αυτό είχε ως συνέπεια να επιδεινωθεί κι άλλο η υγεία του.
Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Μάρκος Μαραγκός και η Αναισθησιολόγος Αικατερίνη Ζμπούκη προσέφεραν άμεση βοήθεια στον μαθητή. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαραγκός, η νόσος εξελίχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και προκάλεσε αναστολή λειτουργιών ζωτικών οργάνων, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος.
ΕΞΑΡΣΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Φυσιολογική η αύξηση των κρουσμάτων, λένε οι επιδημιολόγοι
Εξαρση της μηνιγγίτιδας καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για τη φυσιολογική αύξηση των κρουσμάτων, η οποία εκδηλώνεται συνήθως τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο:
«Υπάρχει μια αύξηση και καλό είναι οι γονείς να είναι ευαισθητοποιημένοι με την τήρηση της ατομικής υγιεινής, αλλά και τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει το παιδί τους», σημειώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), κ. Παναγιώτης Ευσταθίου.
Κατά τους χειμερινούς και εαρινούς μήνες, από Νοέμβριο έως και τον Μάιο, παρατηρείται εποχική αύξηση των κρουσμάτων μικροβιακής (βακτηριακής) μηνιγγίτιδας και ειδικότερα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ιογενούς μηνιγγίτιδας παρατηρήθηκε πέρυσι και κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
Το ίδιο διάστημα παρατηρείται αύξηση των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, οι οποίες αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα για εμφάνιση μικροβιακής μηνιγγίτιδας. Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ετήσια βάση ξεπερνά τα 500, από τα οποία περισσότερα από δέκα είναι θανατηφόρα.
Δωρεάν χορήγηση εμβολίων
Δωρεάν χορηγούνται τα εμβόλια του πνευμονόκοκκου και του μηνιγγιτιδόκοκκου, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Απασχόλησης.
Η απόφαση αφορά δύο από τα πιο καινούργια εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας από το 2005. Εχουν εισαχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών από το 2006, αλλά χορηγούνταν με συμμετοχή του ασφαλισμένου κατά 25%.
Το επταδύναμο εμβόλιο του πνευμονόκοκκου χορηγείται στα βρέφη σε τρεις δόσεις, στις ηλικίες των 2, 4 και 6 μηνών και σε μία επαναληπτική στην ηλικία των 12-15 μηνών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ