p>
Tη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Μεταμοσχεύσεων με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εξήγγειλε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έλαβε μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου υπουργών Υγείας της Ε.Ε.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, το κέντρο αυτό θα λειτουργεί υπό δημόσιο έλεγχο και στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με καθεστώς ανάλογο του Ωνασείου και θα είναι ανοιχτό σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Κέντρα Μεταμοσχεύσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, παράλληλα, ότι η χώρα μας προχωρεί στη σύσταση παρατηρητηρίου της υγείας των μεταναστών λαμβάνοντας υπόψη ότι «η υγεία αποτελεί πρωταρχικής σημασίας θέμα για τις χώρες-μέλη και προϋπόθεση για να επιτευχθεί η ομαλή ένταξη των μεταναστών στα εθνικά μας συστήματα, αλλά και συγχρόνως για τη διευκόλυνση του διαπολιτιστικού διαλόγου, της κοινωνικής συνοχής και της αειφόρου ανάπτυξης». Ο Δ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σημασία της ενίσχυσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο της έρευνας και της μελέτης των ασθενειών που αφορούν τους μετανάστες αλλά και τις δυνατότητες πρόληψης και θεραπείας.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ακόμη ότι τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσει στην Αθήνα περιφερειακό παράρτημα του ευρωπαϊκού γραφείου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τις χρόνιες, μη μεταδιδόμενες ασθένειες. Παράλληλα, όπως ανέφερε, είναι ήδη έτοιμο το νέο Σύστημα Προμηθειών Υγείας που βάζει κανόνες διαφάνειας και αποτελεσματικότητας και αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Τέλος, αναφερόμενος στη διασυνοριακή συνεργασία σε θέματα υγείας με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Υγείας είπε ότι εκτός από την περίθαλψη που παρέχει η Ελλάδα στους υπηκόους της Αλβανίας στη βάση διμερούς συμφωνίας, εξετάζεται θετικά το αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης για τη μετατροπή του στρατιωτικού νοσοκομείου του Αργυροκάστρου σε πολιτικό και την ανάληψη της λειτουργίας του από τη χώρα μας σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Ιωαννίνων.