“Δανεικό” αίμα από το εξωτερικό είναι αναγκασμένοι να περιμένουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες μεταγγίσεις.
Της Νικολέτας Μπούκα
Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν στη “ΜτΚ” οι ίδιοι οι πάσχοντες, πολλές φορές αναγκάζονται να μένουν χωρίς μετάγγιση έως και 25 μέρες, αν και θα έπρεπε να μεταγγίζονται κάθε 10-15 μέρες, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ακύρωσης των μεταγγίσεων, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των ασθενών. Αιτία για την κατάσταση αυτή είναι οι δραματικές ελλείψεις σε αίμα που παρατηρούνται συνήθως τους θερινούς μήνες. Χειρότεροι μήνες θεωρούνται ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, καθώς την περίοδο αυτή οι περισσότεροι εγκαταλείπουν τις μεγαλουπόλεις με θερινή άδεια, ενώ όσοι παραμένουν σε αυτές περιορίζουν τις μετακινήσεις τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Κατά συνέπεια, το καλοκαίρι συλλέγεται μικρότερη ποσότητα αίματος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο χρόνο, με “θύματα” της έλλειψης αυτής τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. “Το καλοκαίρι οι ανάγκες σε αίμα αυξάνονται, κυρίως λόγω των περισσότερων ατυχημάτων στους δρόμους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν προγραμματίζονται ομαδικές αιμοδοσίες από φορείς και συλλόγους εξαιτίας των διακοπών. Αυτό δημιουργεί προβλήματα σε όσους πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, καθώς, ενώ χρειάζονται δύο φιάλες αίμα κάθε 10-15 μέρες, παίρνουν μόνο μία. Συνεπώς, μετά από 3-4 μέρες πρέπει να μεταβούν ξανά για μετάγγιση. Η αναβολή των μεταγγίσεων επιβαρύνει τον οργανισμό των πασχόντων και προκαλεί επιπλοκές”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης Βασίλης Δήμος.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί κάθε καλοκαίρι με την έλλειψη αίματος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος (ΠΟΣΕΑ) Χρήστος Πρωτόπαπας. “Το καλοκαίρι πάντα παρατηρούνται ελλείψεις σε αίμα. Είναι τραγικό να βλέπεις παιδιά με μεσογειακή αναιμία να έχουν αιματοκρίτη στο 25 και να σέρνονται κυριολεκτικά, διότι δεν μπορούν να κάνουν μετάγγιση αίματος. Δυστυχώς, απουσιάζει ο στρατηγικός σχεδιασμός για την εθελοντική αιμοδοσία”, δηλώνει ο κ. Πρωτόπαπας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι, για να λυθεί το πρόβλημα, η πολιτεία οφείλει να προγραμματίσει αιμοδοσίες και τους θερινούς μήνες, και όχι να οργανώνονται αιμοδοσίες σε περιόδους κατά τις οποίες δεν χρειαζόμαστε αίμα. Επίσης, οι άδειες του προσωπικού στα τμήματα αιμοδοσίας πρέπει να ρυθμίζονται έτσι, ώστε να μη δημιουργούνται κενά. “Μέτρα πρέπει να ληφθούν και για τις μονάδες αίματος που καταστρέφονται χωρίς να χρησιμοποιούνται. Μιλάμε για περίπου 25.000 μονάδες το χρόνο που πετιούνται, δηλαδή σχεδόν όσες εισάγουμε από το εξωτερικό. Ακόμη, είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των τμημάτων αιμοδοσίας”, τονίζει ο κ. Πρωτόπαπας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος αριθμεί 105 μέλη, τα οποία συγκεντρώνουν 30.000 μονάδες αίμα ετησίως. Η ομοσπονδία προγραμματίζει την καταγραφή των αναγκών σε όλη τη χώρα και την εφαρμογή οδηγιών από τους συλλόγους-μέλη της, προκειμένου να προγραμματίζονται αιμοδοσίες, όχι όποτε βολεύει κάθε σύλλογο, αλλά όποτε το χρειάζεται η χώρα. Επίσης, η ομοσπονδία, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, θα ξεκινήσει την εκπαίδευση στελεχών των υπηρεσιών αιμοδοσίας των νοσοκομείων και των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών, προκειμένου να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για τον τρόπο προσέλκυσης αιμοδοτών και τη σωστή διαχείριση του αίματος.
Καλύτερη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης Βασίλης Δήμος επισημαίνει ότι στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι καλύτερη, δεδομένης της ύπαρξης του Συνδέσμου Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και των φίλων των ατόμων με μεσογειακή αναιμία “Πηγή Ζωής”, που έχει ως κύριο έργο το συντονισμό τουλάχιστον 4.500 αιμοδοτών για εθελοντική αιμοδοσία σε άτομα με μεσογειακή αναιμία. “Ωστόσο, η κατάσταση είναι τραγική στην Αθήνα και σε άλλες επαρχιακές πόλεις, όπου παρατηρείται το φαινόμενο να διώχνουν ανθρώπους που χρειάζονται μετάγγιση διότι δεν υπάρχει αίμα. Πιστεύω ότι, για να λυθεί το πρόβλημα, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των υποδομών. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν κινητά συνεργεία αιμοληψίας που να μπορούν να επισκέπτονται κάθε γειτονιά, ενώ λείπει το απαραίτητο, αριθμητικά, προσωπικό στα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων, για να κάνει τις σχετικές εξορμήσεις. Ακόμη και το ωράριο λειτουργίας των τμημάτων αυτών είναι συχνά απαγορευτικό για ανθρώπους που θέλουν να δώσουν αίμα αλλά δουλεύουν και δεν τους βολεύει ο χρόνος”, τονίζει ο κ. Δήμος.
Αιμοδοσία στις… παραλίες
Έτοιμο να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες σε αίμα φέτος το καλοκαίρι φαίνεται ότι είναι το “ΑΧΕΠΑ”. Όπως δηλώνει ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Γάκης, ήδη έχει ζητήσει να γίνει έγκαιρος προγραμματισμός των θερινών αδειών του προσωπικού αιμοδοσίας, ώστε να μη δημιουργηθούν κενά. “Στο μεταξύ, φέτος θα έχουμε στη διάθεσή μας και κινητή μονάδα αιμοδοσίας. Σύντομα θα είναι έτοιμη, και θα αρχίσουμε εξορμήσεις ακόμη και στις…παραλίες, προκειμένου να μην παρουσιαστούν ελλείψεις σε αίμα. Πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι φιλότιμος λαός, και κανονικά δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε, ως χώρα, έλλειψη σε αίμα. Δυστυχώς, για την έλλειψη αυτή ευθύνεται η τεμπελιά των υπευθύνων και όχι οι πολίτες”, επισημαίνει ο κ. Γάκης.