Του Κωστή Κεκελιάδη
Οι γιατροί ζητούν να εξοφληθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες του 2009, να γίνει άμεσα η προκήρυξη των 1.300 θέσεων ιατρικού προσωπικού και να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων για τις εφημερίες του 2010, προσαυξημένων κατά 100 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή υπολογίζεται ότι χρειάζονται, για να υλοποιηθούν ασφαλή προγράμματα εφημεριών με βάση τις εισηγήσεις των επιστημονικών συμβουλίων.
Οι νέοι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, λίγο πριν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, άκουσαν τον πρωθυπουργό να υπενθυμίζει τη μείωση κατά 1,4 δισ. ευρώ των ετήσιων κονδυλίων για το ΕΣΥ, όπως ακριβώς δηλαδή προβλέπεται στον προϋπολογισμό, όπου για το 2010 έχουν εγγραφεί ποσά ύψους 800 εκατ. ευρώ -για τα νοσοκομεία- τη στιγμή που το αντίστοιχο κονδύλιο του 2009 ήταν 2,2 δισ. ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη μετά το «Ιπποκράτειο» οι γιατροί συγκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα συνελεύσεις και στα νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ», «Άγιος Παύλος», «Παπανικολάου», «Άγιος Δημήτριος» και «Γ. Γεννηματάς».
Αποφάσισαν να καταθέσουν προγράμματα με τέσσερις εφημερίες ανά γιατρό το μήνα, εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία που συντάχθηκε μετά την κλαδική συμφωνία των γιατρών του ΕΣΥ με το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Μάρτιο. Για όσες κλινικές καταρτίσουν ανάλογα προγράμματα το κραχ θα προκληθεί περί τα μέσα του μήνα, όταν δεν θα υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό, για να εφημερεύσει. Επίσης οι γιατροί δηλώνουν ότι τις επόμενες ημέρες προχωρούν σε επισχέσεις εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένες εφημερίες των προηγούμενων τεσσάρων μηνών.
ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΟ ΕΚΕΠΥ
Η διαμορφούμενη κατάσταση με τα προγράμματα εφημεριών προκαλεί πονοκέφαλο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. «Είμαστε σε επιφυλακή, για να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τις διακομιδές ασθενών, δεδομένων των ελλείψεων», λέει η διοικήτρια του παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρύδου.
Τις θέσεις της για το πρόβλημα καταθέτει σήμερα η νέα εκτελεστική γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 60% και των κονδυλίων για εφημερίες μέχρι και 20% ανά νοσοκομείο, τη διαρκή αναστολή των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που προβλέπονταν για το 2009 και τη σιωπή του υπουργείου Υγείας για τις συμφωνημένες προσλήψεις (2.500 γιατροί) μέσα στο 2010.
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έθεσαν σε νέες βάσεις το ζήτημα των εφημεριών από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, επικαλούμενοι τη νομοθεσία της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία δεν νοείται γιατρός να εργάζεται περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα. Αυτό αντιστοιχεί στο καθημερινό ωράριο και τέσσερις εφημερίες το μήνα.
Μία πρώτη γεύση του τι θα μπορούσε να σημαίνει η εφαρμογή ανάλογης ρύθμισης είχαν δώσει οι γιατροί της Χαλκιδικής πριν από δύο χρόνια, όταν για τον Αύγουστο του 2008 κατέθεσαν προγράμματα εφημεριών βασισμένα στο 48ωρο. Εάν επέμεναν να τα εφαρμόσουν μέχρι τέλους, οι ασθενείς θα έμεναν χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.
Το Μάρτιο του 2009 η ΟΕΝΓΕ υπέγραψε κλαδική συμφωνία με το υπουργείο Υγείας με βάση την οποία ψηφίστηκε και νόμος που προβλέπει ότι μεταβατικά το ιατρικό προσωπικό θα έκανε όσες εφημερίες χρειαζόταν το νοσοκομείο μέχρι και τον Ιούλιο, οπότε θα άρχιζαν προοδευτικά να μειώνονται με την πρόσληψη 2.000 νέων γιατρών, δέσμευση που δεν τηρήθηκε.