Εφημεριακό «κραχ» απειλεί τα νοσοκομεία

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Αντιμέτωπη με ενδεχόμενο εφημεριακό «κραχ» στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η ερχόμενη εβδομάδα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ γιατρών του ΕΣΥ και υπουργείου στο πλαίσιο συμφωνίας για κλαδική σύμβαση εργασίας, αφού οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν θέσει ως ανώτατο χρονικό όριο για εξεύρεση κοινής θέσης την 10η Νοεμβρίου, πέραν της οποίας νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δεν θα εφημερεύουν. Και αυτό διότι, οι νοσοκομειακοί γιατροί στην πλειονότητα των νοσοκομείων καταθέτουν προγράμματα εφημεριών με βάση το 48ωρο και 56ωρο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας, που σημαίνει δύο εφημερίες ανά ειδικευμένο και τέσσερις ανά ειδικευόμενο, οι οποίες επαρκούν μόνο για το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό πολλά νοσοκομεία έχουν αρχίσει να «προετοιμάζονται» και είναι ενδεικτική η απόφαση της γενικής συνέλευσης των γιατρών του Κρατικού Νίκαιας, σύμφωνα με την οποία από τις αρχές Νοεμβρίου, «αναστέλλονται οι τακτικές εισαγωγές ασθενών και γενικά ο προγραμματισμός τακτικών διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων», «στις γενικές εφημερίες εισάγονται προς νοσηλεία μόνο ασθενείς των οποίων κινδυνεύει άμεσα η ζωή ή και η σωματική ακεραιότητα» και «δρομολογείται η έκδοση εξιτηρίων για τους υπόλοιπους ασθενείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κρατικό Νίκαιας είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής και εξυπηρετεί 185.000 επείγοντα περιστατικά τον χρόνο.

Παράλληλα, οι γιατροί του νοσοκομείου κάνουν λόγο για «δραματικά» προβλήματα που δημιουργούνται από τις ελλείψεις σε προσωπικό. Οπως είπε στην «Κ» ο εκπρόσωπος των γιατρών στο Δ.Σ. του Κρατικού Νίκαιας, νευροχειρουργός κ. Πάνος Παπανικολάου, «έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, εάν δεν προσληφθούν άμεσα τουλάχιστον 200 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, το νοσοκομείο θα κλείσει». Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο πέντε από τις 12 χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται λίστα αναμονής για προγραμματισμένα χειρουργεία που ξεπερνά τους τρεις μήνες. Σοβαρές ελλείψεις αντιμετωπίζει και το «Αττικόν», οι γιατροί του οποίου εδώ και πέντε εβδομάδες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις «κλείνοντας» την εφημερία του νοσοκομείου. Χθες οι γιατροί του «Αττικόν», πραγματοποιήσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Πάντως, η στάση των γιατρών σε σχέση με το εφημεριακό επανεξετάζεται μέρα με την ημέρα ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Νοσοκομείων αναμένει απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου στην αντιπρότασή της για κλαδική συμφωνία, με την οποία ζητάει μεταξύ άλλων μεγαλύτερες αυξήσεις στον βασικό μισθό και χρονοδιάγραμμα για προσλήψεις γιατρών. Καθοριστικό κρίνεται το διάστημα έως την ερχόμενη Τετάρτη, που θα πραγματοποιηθεί νέο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «το υπουργείο επιβάλλεται να κινηθεί στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης προς τις κοινοτικές οδηγίες (ως προς το ωράριο), και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να επιτευχθούν ασφαλείς συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, αλλά και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους στυλοβάτες του ΕΣΥ Ελληνες γιατρούς, με αμοιβές αντάξιες της προσφοράς τους».