Σκηνές απείρου κάλλους, με ασθενείς να περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέσα σε ασθενοφόρα, εκτυλίχθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη. Το μπάχαλο στο σύστημα εφημεριών προκάλεσε ο αποκλεισμός του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» χτες από νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και η απόφασή τους να αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά το «Παπαγεωργίου», παρόλο που η εφημερία του ξεκινούσε στις 2.30 το μεσημέρι.
Τρεις ασθενείς πέρασαν «γολγοθά» μέχρι να φτάσουν στο νοσοκομείο, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν οι ζωές τους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης), πρόκειται για τρία περιστατικά, δυο ασθενείς με προκάρδιο άλγος και μια με πρόβλημα που έχρηζε αγγειοχειρουργικής αντιμετώπισης. Οπως κατήγγειλαν οι γιατροί, ασθενείς που απευθύνθηκαν στο «Γ. Γεννηματάς» βρήκαν τις πόρτες… κλειστές. Εκπρόσωποι των γιατρών είχαν αποκλείσει την είσοδο, εμποδίζοντας τη διέλευση ασθενοφόρων και παραπέμποντάς τα στο «Παπαγεωργίου», το οποίο είχαν οι ίδιοι αποφασίσει να εξυπηρετεί τα περιστατικά στη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, το «Παπαγεωργίου» δεν είχε προετοιμαστεί για πρωινή εφημερία, αφού βάσει του προγράμματος εφημεριών που εκδίδει το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) Βορείου Ελλάδος ξεκινούσε την εφημερία του στις 2.30 μ.μ. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΝΙΘ, οι τρεις ασθενείς διακομίστηκαν τελικά σε άλλα νοσοκομεία που είχαν πρωινή εφημερία και λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας, εξαιτίας της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των γιατρών. Οι δυο ασθενείς με προκάρδιο άλγος, αφού πέρασαν από το «Παπαγεωργίου», τελικώς εξετάστηκαν στο «Γ. Παπανικολάου», ενώ η ασθενής που είχε ραντεβού στο αγγειοχειρουργικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ δεν εξυπηρετήθηκε στο «Γ. Γεννηματάς» ούτε στο «Παπαγεωργίου» και διακομίστηκε τελικά στο Ιπποκράτειο.
Ταλαιπωρία, όμως, περίμενε και χιλιάδες άλλους ασθενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΙΘ, λόγω της απεργίας -στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετείχε το 75% των γιατρών- αναβλήθηκαν χτες 8.000-10.000 προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
«Επιπλοκές» στις εφημερίες
Αναφερόμενος στα προβλήματα που σημειώθηκαν χτες στην εξυπηρέτηση των πολιτών στα νοσοκομεία, ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Παπαστεργίου, τόνισε ότι το ΕΚΕΠΥ είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τον αποκλεισμό του «Γ. Γεννηματάς». «Η ΕΝΙΘ είχε ζητήσει να εφημερεύει από το πρωί το «Παπαγεωργίου», κάτι που δέχτηκε το προσωπικό, αλλά τελικά το νοσοκομείο δεν μπήκε από το πρωί σε εφημερία. Τα ασθενοφόρα έκαναν… βόλτες στην πόλη. Το ΕΚΑΒ μας ενημέρωσε για την ταλαιπωρία και ειδοποιήσαμε το προσωπικό ασφαλείας των νοσοκομείων, ζητώντας να αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά. Είναι ευτύχημα που δεν κινδύνευσε κανένας ασθενής», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Παντελιάδης, επισήμανε ότι «δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στις εφημερίες, ενώ στο αίτημα των γιατρών να εφημερεύσει όλη την ημέρα το «Παπαγεωργίου» απαντήσαμε ότι το πρόγραμμα των εφημεριών ακολουθείται κανονικά και ως εκ τούτου τόσο το «Γ. Γεννηματάς» όσο και το «Παπαγεωργίου» επρόκειτο να λειτουργήσουν με κύρια εφημερία κανονικά, δηλαδή μετά τις 2.30 το μεσημέρι. Πράγματι, τα περιστατικά που οι γιατροί έστειλαν στο «Παπαγεωργίου» δεν έγιναν δεκτά, διότι δεν ήταν έτοιμο να τα αντιμετωπίσει και γι’ αυτό διακομίστηκαν όπου έχρηζε το καθένα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σύστημα υγείας αποτελεί θεσμό του κράτους. Δε λειτουργεί σύμφωνα με τις υποδείξεις των συνδικαλιστών. Οι γιατροί που απεργούν καλά κάνουν, αλλά τα νοσοκομεία δεν κλείνουν. Λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και δεν έχει κινδυνεύσει κανένας ασθενής». Οπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, βάσει των πρώτων στοιχείων, τα ποσοστά συμμετοχής των γιατρών της Θεσσαλονίκης στην απεργία κυμάνθηκαν στο 7%-34%.
Ο γενικός διευθυντής του «Παπαγεωργίου», Γιώργος Χριστόπουλος, σημείωσε ότι «το νοσοκομείο εφημερεύει με βάση το πρόγραμμα που εκδίδει το ΕΚΕΠΥ».
Μόνο τα επείγοντα και σήμερα
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία. Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην Αριστοτέλους, έξω από τα γραφεία των ΥΠΕ (Υγειονομικών Περιφερειών), προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για τα αιτήματά τους.
Εξάλλου, η γενική συνέλευση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ αποφάσισε χτες ομόφωνα να πραγματοποιήσει στάση εργασίας, σήμερα, στις 9.00 – 13.00 και να μην πραγματοποιηθούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε ένδειξη συμπαράστασης στους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Ταλαιπωρία ασθενών και ακυρώσεις 8.000-10.000 εξετάσεων και χειρουργείων στη Θεσσαλονίκη
Διχασμένοι οι γιατροί
Οι γιατροί εμφανίζονται διχασμένοι, μετά τις αλλαγές που έκανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο νομοσχέδιο για την απασχόληση των γιατρών. Κάποια μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επιθυμούν να συνεχίσουν τις απεργίες, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα για το αφορολόγητο των εφημεριών και για τη σύγκλιση, εντός της προσεχούς τριετίας, της αμοιβής των υπερωριών τους, με την αντίστοιχη που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι γιατροί αυτής της «πλευράς» αντιδρούν και για το πολυδιευθυντικό σύστημα, αφού ο κ. Αβραμόπουλος απέσυρε τη διάταξη για σύσταση διακομματικής Επιτροπής που θα καθόριζε τους όρους εφαρμογής του συστήματος.
Στο απέναντι «στρατόπεδο» βρίσκονται οι γιατροί που τάσσονται κατά της απεργίας. Τα μέλη της Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε αυτήν την πλευρά εκφράζουν την επιθυμία να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, αφού ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε χτες στη Βουλή μισθολογικές αυξήσεις από τη βαθμίδα του ειδικευόμενου ιατρού μέχρι και εκείνη του διευθυντή. Μέλη της ΟΕΝΓΕ εκτιμούν, πάντως, πως οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν τελικά και θα αποφασίσουν αναστολή των κινητοποιήσεων.