Εφημερίες τέλος στα δημόσια νοσοκομεία από το Νοέμβριο

 

Στον… αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Το μεγάλο “κραχ” αναμένεται να προκληθεί από τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς πρέπει να τεθεί και τυπικά σε εφαρμογή το νέο ωράριο εργασίας των γιατρών.

Της Νικολέτας Μπούκα

Προβλέπει 48ωρο εργασίας στους ειδικευμένους και 56ωρο στους ειδικευόμενους την εβδομάδα.

Όπως εξηγούν στη “Μ” οι γιατροί, βάσει του νέου ωραρίου θα κατατεθούν και νέα προγράμματα εφημεριών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ειδικός γιατρός θα κάνει δύο εφημερίες το μήνα και κάθε ειδικευόμενος τέσσερις. Ωστόσο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού τα προγράμματα εφημέρευσης επαρκούν, για να καλύψουν τις ανάγκες έως τις 10-15 Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα οι γιατροί εκτιμούν ότι τα νοσοκομεία θα κινδυνεύσουν να μείνουν χωρίς γιατρούς από τις μεσημβρινές ώρες και μετά, καθώς και τα Σαββατοκύριακα. Επιπλέον καταγγέλλουν το υπουργείο Υγείας ότι συνεχίζει να απαξιώνει το ΕΣΥ, εξαναγκάζοντας τους πολίτες να στραφούν ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας του ελεγκτικού συνεδρίου, η οποία εκδόθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, οι ρυθμίσεις για το 48ωρο “κρίθηκε ότι σκοπό έχουν όχι μόνο να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία της ασφάλειας και της υγείας των ίδιων των γιατρών, αλλά και να διαφυλάξουν την ποιότητα των παρεχόμενων από αυτούς υπηρεσιών στο ευρύ κοινό”.

Ακόμη με την απόφαση αυτή ο εργοδότης του γιατρού δεν έχει το δικαίωμα του “εντέλλεστε”, δηλαδή δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να δουλέψει εκτός ωραρίου. Ταυτόχρονα όμως δίνει το δικαίωμα στον ίδιο το γιατρό να επιλέξει εάν θα εργαστεί πέραν του 48ωρου-56ωρου. Ωστόσο ο γιατρός που θα καταθέσει ρητά και κατηγορηματικά ότι παραιτείται του δικαιώματός του από το 48ωρο-56ωρο πρέπει να γνωρίζει ότι παραιτείται και από την όποια κάλυψη του νοσοκομείου στην περίπτωση του ιατρικού λάθους και αναλαμβάνει πλήρως και αποκλειστικά την αστική και ποινική ευθύνη. Εξάλλου είναι νόμιμη η καταβολή εφημεριών, όταν εκείνοι που θέλουν να υπερβούν το 48ωρο το αναγράφουν ρητά στις καταστάσεις εφημεριών. Πάντως ήδη για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών της Βορείου Ελλάδος και των διοικητών των δύο ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης.

ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Όπως εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Παπαστεργίου, η απόφαση της ολομέλειας του ελεγκτικού συνεδρίου θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου. “Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει έκρυθμη. Η απόφαση προβλέπει εργασία όχι πάνω από 48 ώρες για τους ειδικούς. Από εκεί και πέρα βέβαια ο γιατρός δηλώνει με δική του βούληση ότι δεν επηρεάζεται από την κούραση, είναι υπεράνθρωπος κι άρα μπορεί να δουλέψει πάνω από 48 ώρες εβδομαδιαίως. Σκοπός μας δεν είναι να κλείσουμε τα νοσοκομεία, όμως, εάν δεν ληφθούν μέτρα, τότε θα μείνουν χωρίς γιατρούς”, τονίζει ο κ. Παπαστεργίου. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι γιατροί τάσσονται υπέρ του 48ωρου, αλλά από τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας δεν είναι σε θέση να το εφαρμόσει, τότε πρέπει να γίνει κλαδική σύμβαση μεταξύ γιατρών και υπουργείου με αντισταθμιστικά οφέλη. Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης Χρήστος Χατζηδημητρίου τονίζει ότι στα επαρχιακά νοσοκομεία, που έχουν μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό, το πρόβλημα με τα προγράμματα εφημεριών θα είναι εντονότερο. “Στην επαρχία τα νοσοκομεία εφημερεύουν κάθε μέρα.

Ήδη υπάρχει αδυναμία κατάρτισης προγραμμάτων. Υπάρχει ενδεχόμενο να διακοπεί η εφημερία των νοσοκομείων ή και η νοσηλεία ασθενών, εάν κλείσουν κλινικές. Η απραξία τόσων ετών οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση. Περιμένουμε να δούμε ένα καλό βήμα από το υπουργείο Υγείας. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ειδική μνεία για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων των περιφερειακών ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών με το υπουργείο”, εξηγεί ο κ. Χατζηδημητρίου. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Νικολαΐδης δηλώνει κατηγορηματικά ότι “είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Οι γιατροί σε καμία περίπτωση δεν θα υπογράφουν ότι θα κάνουν επιπλέον εφημερίες, τις οποίες δεν θα πληρώνονται. Επιπλέον δεν είναι δυνατόν να ωθούν τους γιατρούς να αναλάβουν ευθύνες για λάθη που δεν τους αναλογούν και να τους αφήνουν εκτεθειμένους. Εμείς έχουμε συνάντηση την Πέμπτη με τον υπουργό Υγείας και θα κάνουμε παρέμβαση και για το θέμα αυτό”.

Ο γραμματέας της ΕΝΙΘ Θόδωρος Ζδούκος επισημαίνει ότι “από τις 10 Νοεμβρίου και μετά ο πολίτης που θα έρχεται στο νοσοκομείο δεν θα βρίσκει γιατρό. Τα νοσοκομεία δεν θα λειτουργούν. Δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να κάνουν εφημερίες για τις οποίες δεν θα πληρώνονται, πόσο μάλλον να παίζουν το κεφάλι τους για τυχόν ιατρικό λάθος. Επιτέλους ας αναλάβει η πολιτεία τις ευθύνες της. Προσλήψεις 4.500 γιατρών, για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα, δεν προλαβαίνει να κάνει το υπουργείο μέσα σε δέκα ημέρες. ¶ρα η μόνη λύση είναι η υπογραφή κλαδικής σύμβασης με τους γιατρούς, με ικανοποίηση των αιτημάτων μας, ώστε σε βάθος δύο-τριών χρόνων να εφαρμοστεί ομαλά το νέο ωράριο εργασίας”.

  • Το υπουργείο ρίχνει το μπαλάκι στους διοικητές των ιδρυμάτων. Μετά την απόφαση της ολομέλειας του ελεγκτικού συνεδρίου το υπουργείο Υγείας απέστειλε επιστολή προς τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδας, που αναφέρει: “…παρακαλούμε να συνεχίσετε την απρόσκοπτη εκπόνηση και υλοποίηση του προγράμματος των εφημεριών, που είναι ευθύνη της διοίκησης των νοσοκομείων”, ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι των ευθυνών στους διοικητές των νοσοκομείων. Από την πλευρά του ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Βασίλειος Δελής τονίζει ότι “εκκρεμεί συνάντηση της ΥΠΕ με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, ενώ παράλληλα είμαστε σε συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με το αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα”.