ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ Πτωχοκομείον η Ελλάς

Αντιμέτωποι με την άβυσσο της φτώχιας βρίσκονται οι Έλληνες, όπως φανερώνουν οι απαντήσεις τους στο «Ευρωβαρόμετρο για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».

 

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Η έρευνα διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2011 και σε όλα τα ερωτήματα η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή «πρωτιά», αφήνοντας πίσω της χώρες όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Βουλγαρία.
Συγκεκριμένα, το 97% των Ελλήνων διαπιστώνει ότι η φτώχεια αυξήθηκε στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο (το 2010, την ίδια απάντηση έδινε το 87%), ενώ το 72% των Ελλήνων εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει το 2012 (ήταν 36% το 2009). Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται ένας στους δύο Έλληνες (51%) και σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο να βρεθεί χωρίς δουλειά στους επόμενους 12 μήνες (ένας στους πέντε το 2009), ενώ το 80% πιστεύει ότι, αν απολυθεί, θα δυσκολευτεί να βρει δουλειά το πρώτο εξάμηνο.

ΠΑΝΙ ΜΕ ΠΑΝΙ…
Το 2009, σχεδόν ένας στους τέσσερις (26%) δήλωνε ότι κάποια στιγμή μέσα στο έτος η οικογένειά του ξέμεινε τελείως από χρήματα. Ενάμιση χρόνο μετά, σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες (45%) βρέθηκε στο σημείο να αδυνατεί να αγοράσει τρόφιμα ή να πληρώσει λογαριασμούς. Το ποσοστό αυτό τοποθετεί την Ελλάδα στη χειρότερη θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Επτά στους δέκα (73%) παραδέχονται ότι καθυστέρησαν να πληρώσουν λίγο έως πολύ τους λογαριασμούς. Μάλιστα, για έναν στους δύο (45%) η εξόφληση των λογαριασμών αποτελεί έναν διαρκή αγώνα (16% είναι ο Μ.Ο. στην Ε.Ε.), ενώ για ένα 28% η συνέπεια στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων είναι πλέον κάτι αδύνατο. Η πλειοψηφία των Ελλήνων (63%) δυσκολεύεται πια να καλύψει τις δαπάνες περίθαλψης των ιδίων ή των συγγενών τους, ενώ το 79% πιστεύει ότι στο επόμενο διάστημα θα δυσκολευτεί με τα έξοδα φροντίδας των παιδιών. Έτσι, αν αύριο προέκυπτε ένα έκτακτο έξοδο 1.000 ευρώ, ένας στους δύο δεν θα μπορούσε να το καλύψει…

ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙ
Περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο, οι Έλληνες φοβούνται ότι στο επόμενο διάστημα θα μείνουν πίσω στην πληρωμή των δόσεων του στεγαστικού δανείου ή του ενοικίου τους: αυτό απαντά το 45% των ερωτηθέντων, αλλά, με δεδομένη την υψηλή αναλογία ιδιοκατοίκησης (το 41% δηλώνει ότι η ερώτηση δεν τον αφορά), προκύπτει ότι τρεις στους τέσσερις φοβούνται μήπως καθυστερήσουν την πληρωμή και βρεθούν ξαφνικά χωρίς κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Μάλιστα, ένας στους δέκα (11%) φοβάται ότι τελικά θα χάσει το σπίτι του.
Τέσσερις στους δέκα (43%) το έχουν πάρει απόφαση ότι θα λάβουν μικρότερη σύνταξη απ’ ό,τι περίμεναν, το 15% εκτιμά ότι θα πρέπει να κάνει οικονομία και το 13% να δουλέψει περισσότερα χρόνια, για να καλύψει τη διαφορά. Τέλος, οκτώ στους δέκα ανησυχούν ότι η σύνταξή τους δεν θα επαρκεί για μια αξιοπρεπή ζωή στα γεράματα (το 28% το φοβάται και το 52% είναι σχεδόν πεπεισμένο).