Είναι δυνατόν η ετήσια δαπάνη για παροχές ειδικής αγωγής να είναι ισόποση της συνολικής δαπάνης για ιατρικές εξετάσεις;
Δυστυχώς είναι!
Πέρσι το ύψος της ετήσιας δαπάνης για παροχές ειδικής αγωγής έφτασε τα 106 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 82 αφορούν λογοθεραπεία), όταν η συνολική δαπάνη για ιατρικές εξετάσεις είναι 111 εκατ. ευρώ.
Είναι γνωστό πως τη μεγαλύτερη βλάβη που προκαλεί η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας δεν είναι εκροή πόρων. Είναι κυρίως η πρακτική να βαφτίζονται ως ασθενείς άτομα υγιή και όταν μιλάμε για παιδιά οι συνέπειες είναι τεράστιες στον υπόλοιπο βίο τους και το κοινωνικό σύνολο. Είναι επιστημονικά λανθασμένο να υποβάλλεται μεγάλο μέρος του παιδικού πληθυσμού σε ειδικές θεραπείες χωρίς αξιόπιστα θεραπευτικά πρωτόκολλα και μάλιστα το ποσοστό αυτών των παιδιών να αυξάνεται ραγδαία χρόνο το χρόνο.
Το υπουργείο Υγείας οφείλει να ζητήσει από τις αντίστοιχες εταιρείες ειδικής αγωγής να καταθέσουν στο ΚΕΣΥ θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία μετά από εμπεριστατωμένη διαβούλευση θα θεσμοθετηθούν, προκειμένου να καθοριστούν οι δαπάνες που θα εγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ, κυρίως όμως για να διαφυλαχτεί ο παιδικός πληθυσμός από υπηρεσίες που δεν έχει ανάγκη.