Ειδικοί κάδοι απόρριψης για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στο σπίτι

Πεννυ Μπουλουτζα

Ενα στα δέκα φάρμακα που διατηρούμε στο οικιακό φαρμακείο καταλήγουν μαζί με τα κοινά απορρίμματα στα σκουπίδια. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα διακινούνται περίπου 500 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων και υπολογίζεται ότι τα 50 εκατομμύρια καταλήγουν σε κάδους απορριμμάτων και συνεπώς στις χωματερές, είτε επειδή έχουν λήξει είτε επειδή είναι άχρηστα.

Εν συνεχεία, οι φαρμακευτικές ουσίες είτε αυτούσιες είτε μετασχηματισμένες, μέσω της εισόδου τους στον υδροφόρο ορίζοντα, εισέρχονται στον βιολογικό μας κύκλο.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, 27 από τις 100 πιο διαδεδομένες ουσίες που χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικά σκευάσματα ανιχνεύονται στο περιβάλλον. Σε μία προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, και κατά συνέπεια της ανθρώπινης υγείας, από τα οικιακά φάρμακα, ξεκινά αύριο το πιλοτικό πρόγραμμα «χάπιend» για την ασφαλή διαχείριση φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σε 22 σημεία

Στο πλαίσιο του προγράμματος, που θα διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2011, τοποθετούνται σε 22 «σημεία» ενημέρωσης σε όλη την Αθήνα ειδικοί κάδοι ασφαλείας στους οποίους οι πολίτες μπορούν να απορρίψουν φάρμακα. Τα σημεία αυτά βρίσκονται στα καταστήματα Ελληνικού και Εθνικής της «ΑΒ Βασιλόπουλος», στο Εμπορικό Κέντρο AVENUE και σε 19 καταστήματα της Electronet.

Εν συνεχεία, τα φάρμακα θα συλλέγονται και θα μεταφέρονται στο εξωτερικό προς καταστροφή από εταιρεία που έχει τη σχετική αδειοδότηση. Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Athens Green 360 (επιχειρηματικό δίκτυο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος), σχεδιάστημε από την Post Bank Green Institute (θυγατρική του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και υλοποιείται με την υποστήριξη της sanofi-aventis. Χορηγοί επικοινωνίας του προγράμματος είναι ο ΣΚΑΪ και ο όμιλος Λυμπέρη.