Εικονική χρήση, ψεύτικες ταινίες, ανέλεγκτες δαπάνες

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Ασφαλισμένος φέρεται –με βάση το βιβλιάριό του– να επισκέπτεται καθημερινά γιατρό του ταμείου και να λαμβάνει 2 – 3 ιατρικές συνταγές την ημέρα! Γιατρός βρέθηκε να γράφει τετραπλάσιο ή και πενταπλάσιο όγκο συνταγών σε σχέση με τον μέσο όρο των συναδέλφων του της ίδιας ειδικότητας. Σε μεγάλο αστικό κέντρο, οι συνταγές ενός γιατρού εκτελούνται κατά 90% στο ίδιο φαρμακείο.

Οι τρεις χαρακτηριστικές αυτές περιπτώσεις είναι ενδεικτικές από τις πολλές που έχουν εντοπίσει οι ελεγκτές του ΙΚΑ και αποδεικνύουν ότι «κάτι πολύ στραβό» συμβαίνει στον χώρο του φαρμάκου. Και το «στραβό» ονομάζεται παράνομη συνταγογράφηση, εικονική χρήση βιβλιαρίων και προκλητή συνταγογράφηση, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων από περίπου 1 δισ. ευρώ το 2000 σε 5,1 δισ. ευρώ πέρυσι. Αλλωστε, στην Ελλάδα εκτελούνται κάθε χρόνο περίπου 100 εκατομμύρια συνταγές (!), τη στιγμή που στη Δανία, χώρα με τον μισό πληθυσμό, εκτελούνται 15 εκατομμύρια συνταγές.

Στην περίπτωση της «παράνομης» συνταγογράφησης – εικονικής χρήσης βιβλιαρίου / συνταγολογίου, χρειάζεται η συμμετοχή τριών: γιατρού, φαρμακοποιού και ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος «δανείζει» το βιβλιάριό του –συχνά γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει– στον γιατρό ή στον φαρμακοποιό. Ο γιατρός, σε συνεννόηση με τον φαρμακοποιό, γράφει τη συνταγή. Ο φαρμακοποιός κολλάει ταινίες γνησιότητας τις οποίες έχει παράνομα αφαιρέσει από συσκευασίες φαρμάκων κι έτσι αποζημιώνεται από το Tαμείο για προϊόντα που δεν έχει παραδώσει στον ασφαλισμένο.

«Ο τρόπος για να σταματήσει το φαινόμενο είναι να ελέγχονται οι συνταγές στο σύνολό τους από τους μηχανισμούς των Tαμείων», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, μέλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρώην διοικητής του ΙΚΑ. Ο ίδιος χαρακτήρισε το φαινόμενο «νοσηρό», που βλάπτει τον κλάδο των φαρμακοποιών και τόνισε ότι ο ΠΦΣ θα συνεργαστεί με την πολιτεία και θα παράσχει βοήθεια σε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπισή του. Ενάντια σε τέτοιες μεθοδεύσεις τίθεται, μιλώντας στην «Κ», και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινός. «Πιστεύω ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που προωθεί η κυβέρνηση θα γίνει περιστολή των δαπανών και θα “τιθασευθούν” αυτά τα φαινόμενα», τονίζει, προσθέτοντας την ανάγκη εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων, βάσει των οποίων θα γίνεται η συνταγογράφηση φαρμάκων.

Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί και η προκλητή – υπέρμετρη συνταγογράφηση, στην οποία ρόλο διαδραματίζει η «σχέση» γιατρών με φαρμακευτικές εταιρείες. Οι γιατροί «πιέζονται» να γράφουν ακριβότερα φάρμακα ή να αντικαθιστούν παλιά φάρμακα με καινούργια. Οπως, άλλωστε, έλεγε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας, η Ελλάδα είναι η ταχύτερη χώρα στην Ευρώπη στην υποκατάσταση παλαιών φαρμάκων με καινούργια. Ετσι, μάλλον, εξηγείται και ο υπερτριπλασιασμός της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, από 442 εκατ. ευρώ το 2000 σε 1,4 εκατ. ευρώ το 2009.