ΚΩΣΤΗ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗ
Το υπουργείο Υγείας αναιρεί βασικές αρχές του εθνικού σχεδίου δράσης για τη γρίπη, που το ίδιο συνέταξε!
Από σήμερα αρχίζουν να διατίθενται από τα φαρμακεία τα αντιϊικά θεραπευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων, με βάση τη νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας που αναιρεί προηγούμενες επιστημονικές θέσεις που διατυπώθηκαν τόσο στο εθνικό σχέδιο δράσης, όσο και από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
ΚΕΙΜΕΝΟΜε τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την απευθείας πρόσβαση στα αντιϊικά φάρμακα, παρά το γεγονός ότι στο σχέδιο δράσης αναφέρεται ρητά πως: “η θεραπευτική χρήση αντιϊικών φαρμάκων επικεντρώνεται στους σοβαρά ασθενείς ή στους ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η προληπτική χορήγηση περιορίζεται για την αποφυγή αναπτύξεως αντοχής”. Αποπειρώμενο να μετριάσει τους κινδύνους, το υπουργείο Υγείας προαναγγέλλει ελέγχους και κυρώσεις σε φαρμακοποιούς και γιατρούς που θα χορηγούν τα φάρμακα παράτυπα.
Η… απελευθέρωση της αγοράς των αντιϊικών (το tamiflu είναι το πλέον γνωστό), συμπίπτει με τις πρώτες προσπάθειες σύστασης δικτύου εφημερευόντων ιδιωτών γιατρών με το επιχείρημα ότι έτσι θα αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία αν και στο εθνικό σχέδιο ρητά αναφέρεται ότι “οι γιατροί αυτοί δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν αντιϊικά φάρμακα, τα οποία αποτελούν μέρος του εθνικού αποθέματος και τα χειρίζονται αποκλειστικά τα δημόσια νοσοκομεία”. Ήδη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θ. Νικολαϊδης έχει στείλει επιστολές σε περίπου 1.350 γιατρούς παθολόγους, παιδιάτρους, καρδιολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς ζητώντας τους να δηλώσουν εάν ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο “σύστημα εφημεριών”, δηλαδή όταν θα λείπουν από το ιδιωτικό τους ιατρείο να αφήνουν κάποιο τηλέφωνο επείγουσας επικοινωνίας. Από την πλευρά του ΙΣΘ γίνεται προσπάθεια να τεθεί πλαφόν στην αμοιβή που θα ζητούν οι γιατροί από τους ασθενείς, δηλαδή το ποσό να μην ξεπερνά τα 50 ευρώ.
Ταχύρρυθμη προώθηση. Υπό το παραπάνω πρίσμα ερμηνεύεται και η ενθάρρυνση από το υπουργείο Υγείας της προώθησης των λεγόμενων “διαγνωστικών τεστ” μέσω των φαρμακείων, τα οποία κοστίζουν περίπου 25 ευρώ. Δεν έχουν περάσει βέβεια ούτε δέκα ημέρες από τότε που κυκλοφόρησε το σχέδιο δράσης στο οποίο σημειώνεται ότι: “τα ταχέα τεστ που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του αντιγόνου της γρίπης Α, πιθανώς, έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν και το στέλεχος της γρίπης των χοίρων, αλλά λόγω της χαμηλής τους ευαισθησίας σε σύγκριση με άλλες διαγνωστικές μεθόδους, έχουν αυξημένη πιθανότητα ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων”.
Νοσοκομεία αναφοράς. Από την περασμένη εβδομάδα το “Ιπποκράτειο” και “Παπανικολάου” έχουν προστεθεί στα κέντρα αναφοράς γρίπης μαζί με τα νοσοκομεία “ΑΧΕΠΑ” και “Παπαγεωργίου”. Ηδη οι διευθυντές των κλινικών των δύο νέων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ενημερώθηκαν από το υπουργείο Υγείας για τους χειρισμούς τους οποίους θα κάνουν στην περίπτωση που χρειαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η προσθήκη των δύο επιπλέον νοσοκομείων έγινε επειδή στο υπουργείο Υγείας έφτασαν διαμαρτυρίες ασθενών που προσήλθαν στο “Παπαγεωργίου” με συμπτώματα γρίπης και βρέθηκαν αντιμέτωποι με προβλήματα που σχετίζονται με το ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος.