Εισήγηση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία

Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, έγκυοι και άτομα που φροντίζουν βρέφη πρώτοι στη λίστα εμβολιασμού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ- ΘΕΟΔΩΡΑΤΣΩΛΗ |
Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου αν τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας αποδεχθούν την εισήγηση της Ολομέλειας του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης η οποία έγινε κατά τη συνεδρίαση του οργάνου χθες το πρωί. Οι κανόνες βάσει των οποίων θα αποφασίζεται κατά περίπτωση το κλείσιμο σχολείων αν εμφανιστεί ξέσπασμα της νέας γρίπης θα διατυπωθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε νέα προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Κανονικά αναμένεται να λειτουργήσουν και τα πανεπιστήμια, όπως ανέφερε στο «Βήμα» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Γ.Κρεατσάς. «Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα» σημείωσε ο καθηγητής.

Ο κ. Κρεατσάς συμμετείχε μάλιστα στη χθεσινή συνεδρίαση έπειτα από πρόσκληση του Συμβουλίου προκειμένου να εξεταστεί το θέμα του εμβολιασμού των εγκύων με το πανδημικό εμβόλιο καθώς τις τελευταίες ημέρες προέκυψαν επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλειά του τόσο για την εγκυμονούσα όσο και για το έμβρυο που κυοφορεί. Από τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν το θέμα της ιεράρχησης των ομάδων του πληθυσμού που θα λάβουν το εμβόλιο μετά την κυκλοφορία του.

Οι επιστήμονες έβαλαν πρώτους στη λίστα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τις εγκύους. Ειδικά για τις εγκύους αποφασίστηκε ότι το πανδημικό εμβόλιο μπορεί να χορηγείται ελεύθερα κατά τον δεύτερο και τον τρίτο τρίμηνο της κυήσεως. Κατά το πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να γίνεται μόνο αν συντρέχουν παράγοντες κινδύνου, όπως αν η έγκυος έχει άσθμα, διαβήτη κτλ. Ψηλά στη λίστα για κατά προτεραιότητα λήψη του εμβολίου μπήκαν και όσοι φροντίζουν μωρά ηλικίας κάτω των έξι μηνών. Οι τρεις αυτές ομάδες (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, έγκυοι, γονείς και άτομα που φροντίζουν βρέφη) εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 300.000 άτομα (μόνο οι εγκυμονούσες υπολογίζεται ότι είναι ανά πάσα στιγμή περί τις 30.000).

Επόμενοι στη λίστα προτεραιότητας είναι όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας (άνω των έξι μηνών) και θα ακολουθήσουν οι υγιείς ενήλικοι 18-49 ετών, μετά οι υγιείς ενήλικοι 49-65 ετών και στο τέλος τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC), όπως τώρα και οι έλληνες αρμόδιοι, δεν δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ατόμων για τη νέα γρίπη, σε αντίθεση με τις οδηγίες που αφορούν την εποχική γρίπη. Και αυτό διότι η ως τώρα εμπειρία από τον Η1Ν1 δείχνει ότι «προτιμά» τις νεαρές ηλικίες.

O σον αφορά τους εμβολιασμούς επιλεγμένων επαγγελματικών ομάδων, όπως οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στα σώματα ασφαλείας, στις μεταφορές και στις μεγάλες εταιρείες, αυτοί θα αποφασιστούν από τα συναρμόδια υπουργεία. Το αν τελικά όλες αυτές οι προτάσεις γίνουν πραγματικότητα θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς παραγωγής των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι ρυθμοί αυτοί, ωστόσο, όπως δείχνουν ως τώρα τα στοιχεία, είναι αργοί καθώς δεν υπάρχει μεγάλη απόδοση της καλλιέργειας του ιού στα αβγά. Για του λόγου το αληθές, οι αρμόδιοι της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι τα αισιόδοξα πλάνα τους για παραλαβή 195 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων ως τα μέσα Οκτωβρίου ναυάγησαν αφού τελικά θα λάβουν μόλις 45 εκατομμύρια δόσεις. Με δεδομένο ότι πιθανότατα το εμβόλιο θα χορηγείται σε δύο δόσεις με διάστημα τριών εβδομάδων μεταξύ τους και ότι ο οργανισμός χρειάζεται δύο επιπλέον εβδομάδες για να αναπτύξει αντισώματα, πριν από τα τέλη Νοεμβρίου δεν θα έχει εμφανιστεί ανοσία στους εμβολιασμένους Αμερικανούς. Μια πρόβλεψη που σίγουρα δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ… Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις του Συμβουλίου έχουν ήδη προωθηθεί στα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας και αναμένονται οι επίσημες αποφάσεις.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Πρωτοβάθμιου Δικτύου αντιμετώπισης της νέας γρίπης ετέθη σε λειτουργία το πρώτο Ιατρείο Γρίπης στο 1ο Δημοτικό Ιατρείο/Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου του Δήμου Αθηναίων (Σόλωνος 78). Σήμερα το Ιατρείο θα επισκεφθούν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης και ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Το Τamiflu αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Φόβους ότι το Τamiflu μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνοεκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου σε ορισμέναάτομα εκφράζουν βρετανοί αρμόδιοι της Ρυθμιστικής Αρχής για τα Φάρμακα (ΜΗRΑ). Σύμφωναμε τους ειδικούς, όταν το αντι-ιικό φάρμακοχορηγείται σε συνδυασμό με το αντιπηκτικό βαρφαρίνη μπορεί να γίνει αλληλεπίδραση η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης αιμορραγίας και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι υπεύθυνοι της βρετανικής αρχής αναφέρουν ότι έχουν ήδη λάβει αναφορές για παρενέργειες από τη λήψη Τamiflu οι οποίες φαίνεται να οφείλονται σε αλληλεπίδραση με βαρφαρίνη. Παραδέχονται βέβαια ότι σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να προσδιοριστείαν η συγκεκριμένη παρενέργεια οφείλεταιστην αλληλεπίδραση των δύο φαρμάκων ή στη νέα γρίπη. Οπως σημειώνει ο παθολόγος και κλινικός φαρμακολόγος κ. Αν. Σπαντιδέας, πράγματιμπορεί να υπάρχει αλληλεπίδραση των δύο ουσιών.«Το ζήτημα αφορά κυρίως ηλικιωμένα άτοματα οποία συχνά λαμβάνουν βαρφαρίνη για αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η κολπική μαρμαρυγή,άλλες αρρυθμίες, βαλβιδοπάθειες, θρομβοφλεβίτιδεςκτλ.». Στη Βρετανία τα άτομα που λαμβάνουν βαρφαρίνη εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 600.000. Αν και στη χώρα μας δεν τηρούνται συγκεκριμένα αρχεία, με αναγωγή μπορούμε να κάνουμε λόγο για περίπου 100.000 ασθενείς.

Αυξάνονται τα κρούσματα

Τα 1.631 έφτασαν τα κρούσματατης νέας γρίπης στη χώραμας, αριθμός που, σύμφωναμε το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων),δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των περιστατικών παρά μόνο όσα έχουν επιβεβαιωθείαπό τα αρμόδια εργαστήρια.Σύμφωνα με πληροφορίες,συνολικά τα περιστατικάπου εμφάνισαν πνευμονίακαι χρειάστηκε η νοσηλεία τους ανέρχονται σε 39- στην πλειονότητα των περιπτώσεων η πνευμονία οφειλόταν στον ίδιο τον ιό και δεν ήταν πνευμονιοκοκκική.Στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικήςεπιτήρησης της γρίπηςαναφέρεται ότι πρώτες σε καταγεγραμμένα περιστατικά είναι οι περιοχές της Αττικής (763), της Κρήτης (230), των Ιονίων (161) και της Κεντρικής Μακεδονίας (139). Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των κρουσμάτων σχεδόν τα μισά(750) έχουν άγνωστο τρόπομόλυνσης, γεγονός που μαρτυρεί ότι συνεχίζεται η διασποράστην κοινότητα. Οπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην έκθεσή του, κατά την εβδομάδα3-9 Αυγούστου η δραστηριότητατης γρίπης ήταν σε ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σε σχέση με αυτά της προηγούμενηςεβδομάδας.