Site icon www.ygeianet.gr

«Εκδρομές» στη Θεσσαλονίκη για να αγοράσουν φτηνά φάρμακα

   

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ… τουρισμός με προορισμό τη Θεσσαλονίκη! Μπορεί οι Βορειοελλαδίτες να ταξιδεύουν μέχρι τη Βουλγαρία για φτηνότερες οδοντιατρικές υπηρεσίες, ωστόσο εκατοντάδες άνθρωποι από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς ή τις Σέρρες για να αγοράσουν φτηνά φάρμακα.

Βούλγαροι και Σκοπιανοί επισκέπτονται ομαδικά ή μεμονωμένα τα φαρμακεία βορειοελλαδικών πόλεων- και ειδικά της Θεσσαλονίκης- όπου βρίσκουν, όπως λένε, παυσίπονα και αντιπυρετικά δύο έως και πέντε φορές φτηνότερα.

«Αγόρασα για τον πατέρα φίλης μου φάρμακο κατά της ψωρίασης, το οποίο δεν υπάρχει στη Βουλγαρία. Το αγόρασα από φαρμακείο της Θεσσαλονίκης και μάλιστα ήταν πολύ φθηνό», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Βαλεντίν Γαβρίλοφ από τη Βουλγαρία. «Την ίδια τακτική ακολουθούν πολλοί συμπατριώτες μου και πολύ περισσότερο για ιδιαίτερα ακριβά φάρμακα», συμπληρώνει.

Τα φαρμακεία τα οποία επιλέγουν οι Βούλγαροι και οι Σκοπιανοί βρίσκονται συνήθως στον άξονα των οδών Εγνατία και Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Πολλές φορές πάλι δίνουν παραγγελία για αγορές φαρμάκων σε οδηγούς φορτηγών ή λεωφορείων που περνούν καθημερινά στην Ελλάδα.

Με συνταγή γιατρού

«Όλοι τους έρχονται με συνταγή γιατρού και ζητούν εισαγόμενα φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών, δεν αγοράζουν δηλαδή αντίγραφα ή σκευάσματα που φτιάχτηκαν στην Ελλάδα κι έχουν την ίδια ακριβώς δράση και ιδιότητες με τα επώνυμα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Λάζαρος Πατρώνας, ιδιοκτήτης φαρμακείου στη Νεάπολη. Ο ίδιος, μάλιστα, απασχολεί στο φαρμακείο του συνάδελφό του από τη Βουλγαρία, η παρουσία της οποίας- σε συνδυασμό με τη γνώση της γλώσσας και τη συνεννόηση με τους πελάτες – έχει ενισχύσει ιδιαίτερα το βαλκανικό του πελατολόγιο.

«Πρόκειται για φάρμακα και σκευάσματα τα οποία τούς συνταγογραφούν οι γιατροί τους και που είτε δεν υπάρχουν στη χώρα τους είτε είναι πανάκριβα. Ένα δημοφιλές παυσίπονο, για παράδειγμα, το οποίο στοιχίζει στην Ελλάδα 0,70 ευρώ, στη Βουλγαρία στοιχίζει 1,50 ή 2 ευρώ. Η μεγαλύτερη ζήτηση όμως παρατηρείται στα ακριβά φάρμακα. Τέτοια είναι τα αντικαρκινικά, τα φάρμακα για οστεοπόρωση και αρθρίτιδες, καθώς κι εκείνα που απαιτούνται για την προετοιμασία εξωσωματικής γονιμοποίησης (ορμονικά). Αυτά κοστίζουν έως και 1.000 ευρώ» περιγράφει στα «ΝΕΑ» ο φαρμακοποιός κ. Αναστάσιος Μπιμπλής από τη Θεσσαλονίκη. Ανάλογη τακτική (προτιμώντας κυρίως τα φαρμακεία του γειτονικού τους- ακριτικού Νομού Κιλκίς) ακολουθούν και οι Σκοπιανοί γείτονες.

«Υπάρχουν αρκετοί πελάτες από την ΠΓΔΜ. Αγοράζουν κυρίως φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών που δεν βρίσκουν στην πατρίδα τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς κ. Δημήτρης Αγαθόπουλος.

Exit mobile version