«Εκκενώστε τα καμένα χωριά»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μανίνα Νικολοπούλου

Βόμβα μεγατόνων εξαπέλυσε χθες ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Σταμάτης Πίνης, ο οποίος ζήτησε από τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών να εγκαταλείψουν τα χωριά τους προκειμένου αυτά να καθαριστούν και να ελεγχθούν. Ο κ. Πίνης έκανε λόγο για επιπτώσεις στην υγεία εξαιτίας των πυρκαγιών (κίνδυνοι αναπνευστικών παθήσεων), ενώ επισήμανε πως η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι κλιματικές αλλαγές διαφοροποιούν τις παθήσεις και οδηγούν στην αύξηση των νεοπλασιών.

Αποκάλυψε μάλιστα πως εκτός από τους ψυχολόγους και γιατρούς άλλους ειδικοτήτων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές για τη στήριξη των κατοίκων, έχουν μεταβεί και εκπρόσωποι του Κέντρου Λοιμωδών Νόσων.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επτά επιστημονικών φορέων της χώρας με θέμα την ανασυγκρότηση των καμένων εκτάσεων και την προστασία των δασών. Πρόκειται για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου Επικρατείας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Οι θέσεις του γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου προκάλεσαν τις αντιδράσεις των παρισταμένων, οι οποίοι στηρίζουν την άποψη -όπως άλλωστε και η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης- ότι οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν στα χωριά τους και να μη μετατραπούν σε «περιβαλλοντικούς πρόσφυγες» μέσα στην ίδια τους τη χώρα.

Μπροστά στις αντιδράσεις, ο κ. Πίνης διαφοροποίησε ελαφρά τις δηλώσεις του. Μιλώντας μετά τη συνέντευξη στους δημοσιογράφους, εξήγησε πως η απομάκρυνση των κατοίκων αποτελεί προσωρινό μέτρο μέχρι να καθαριστούν τα καμένα σπίτια, να απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα.

«Εσείς θα μπορούσατε να μείνετε σε ένα σπίτι καμένο;», έθεσε το ερώτημα. Επισήμανε την ανάγκη να ελεγχθούν οι αποχετεύσεις των οικισμών και είπε πως δεν πρέπει να τοποθετηθούν λυόμενοι οικίσκοι στις αυλές χωρίς να συνδεθούν με τις απαραίτητες υποδομές. Επέμεινε στο θέμα των επιπτώσεων στην υγεία, επισημαίνοντας πως τα επίπεδα οξυγόνου δεν είναι πια τα ίδια στην περιοχή, όπως άλλωστε και στην Αθήνα μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας.

Ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου θεωρεί ότι θα ήταν θετικό να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι σε «σωστούς» οικισμούς που θα δημιουργηθούν, ώστε να απολαμβάνουν όλες τις σύγχρονες υποδομές και τις υπηρεσίες υγείας. Κάτι που τώρα είναι δύσκολο εξαιτίας της μεγάλης διασποράς των σπιτιών, συχνά σε δύσβατα μέρη.

Σχέδιο

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν πως τίθενται στη διάθεση της Πολιτείας και πρότειναν την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού, οικιστικού και περιβαλλοντικού σχεδίου για την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών.

«Να επανασχεδιαστούν και να ανασυγκροτηθούν οι πληγείσες περιοχές με τρόπο βιώσιμο, να αποτελέσουν πρότυπο ανάπτυξης στη Μεσόγειο, να ενισχυθούν πρότυπες επενδύσεις στη μεταποίηση, να δημιουργηθούν πρότυποι οικισμοί ενταγμένοι στο φυσικό περιβάλλον, εναρμονισμένοι με την αρχιτεκτονική παράδοση και με βάση τον βιοκλιματικό σχεδιασμό», τονίστηκε.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος εξέφρασε την ελπίδα αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο να μεταφερθεί στις μεσογειακές χώρες μέσω της συνεργασίας φορέων και μελετητών, στη βάση μίας «περιβαλλοντικής διπλωματίας». Εξαρτάται από την Πολιτεία, αν δηλαδή θα χρησιμοποιήσει το διαθέσιμο επιστημονικό δυναμικό της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε.

Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε πως σε 70 ημέρες το Τεχνικό Επιμελητήριο θα έχει έτοιμο φυλλάδιο με οδηγίες για την αποκατάσταση των ζημιών. Πρότεινε τη συγκρότηση Παρατηρητηρίου, το οποίο θα συνεργάζεται με όλους τους συναρμόδιους φορείς και θα παρατηρεί, θα ελέγχει και θα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα της ανασυγκρότησης.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος δήλωσε πως το Πολυτεχνείο είναι έτοιμο να καταθέσει πιλοτική πρόταση που θα αφορά την οικιστική, διοικητική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση ομάδας δήμων. Προειδοποίησε στο σημείο αυτό για τους κινδύνους που ενέχει μία άναρχη ανοικοδόμηση που θα πλήξει τον χαρακτήρα των ορεινών οικισμών.