Έκκληση του ΟΗΕ για μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των αναλγητικών ναρκωτικών

Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νέα έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών – μελών του ΟΗΕ προκειμένου να καταστήσουν προτεραιότητα στον τομέα της δημοσίας υγείας τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων με ναρκωτική δράση, όπως τα αναλγητικά ναρκωτικά μορφίνη και κωδεϊνη, απευθύνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Οργανισμού για τον έλεγχο των ναρκωτικών (INCB) Χ. Γκοντς, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για την κατάσταση των ναρκωτικών στον κόσμο. Η έκθεση παρουσιάσθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η περιορισμένη χρήση αυτών των φαρμάκων σε πολλές χώρες έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 εκατ. άνθρωποι και ενδεχομένως ακόμα 86 εκατ. να υποφέρουν ετησίως από μέτριο έως οξύ πόνο.

Επίσης, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαρ. Πουλόπουλος σημείωσε ότι σε δεκαπέντε χώρες είναι ανύπαρκτη η διαθεσιμότητα των αναλγητικών ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και θεραπεία για τον καρκίνο και το AIDS!

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διαθέτει ακόμη και σήμερα μία από τις πλέον παρωχημένες και υπέρ το δέον περιοριστική νομοθεσία για τη συνταγογράφηση των αναλγητικών ναρκωτικών για ιατρικούς σκοπούς…

Στη φετινή έκθεσή της η Επιτροπή επισημαίνει μεταξύ άλλων τη χρήση μικρών εταιρειών ταχυμεταφοράς (κούριερ) τις οποίες χρησιμοποιούν πλέον ευρέως τα διεθνή κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ψεύτικων φαρμάκων και ναρκωτικών μέσω του Ίντερνετ. Η νέα τακτική επεκτείνει και ενισχύει την παράνομη διακίνηση μέσω του Ίντερνετ και είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις αρχές να εντοπίσουν και να εξαρθρώσουν τα παράνομα κυκλώματα.

Όπως ανέφερε ο Χαρ. Πουλόπουλος, ο τζίρος από την πώληση παρανόμων φαρμάκων και ναρκωτικών μέσω Ίντερνετ αναμένεται να φθάσει το 2010 στις ΗΠΑ τα… 75 δισ. δολάρια!

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γερ. Νοταράς επεσήμανε ότι “εδώ και τέσσερα χρόνια η Ελλάδα στερείται επισήμου εθνικού σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά”, ενώ η επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας απεξάρτησης “18 ¶νω” Κατ. Μάτσα ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει τώρα γιατί έχει εγκαταλείψει τα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Παν. Μελάς, πρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, ζήτησε “συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων τόσο στην καταστολή όσο και στην πρόληψη και την απεξάρτηση”.

 

Γ. Τόλιος: Αναχρονιστική η νομοθεσία

 

Την αναχρονιστική και παρωχημένη νομοθεσία της χώρας μας για τη συνταγογράφηση των αναλγητικών ναρκωτικών και την ουσιαστική έλλειψη ιατρείων πόνου στα δημόσια νοσοκομεία κατήγγειλε προχθές ο Γ. Τόλιος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών (ΠΑΡΗΣΥΑ).

Συγκεκριμένα, ο Γ. Τόλιος τόνισε μεταξύ άλλων: “Η παροχή παρηγορητικής φροντίδας στους ανθρώπους του πόνου και η χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε αυτήν αποτελούν δείκτη πολιτισμού ενός λαού. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να προσφέρει αυτήν τη φροντίδα μέσα από ένα σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό.

Δυστυχώς, και εδώ υπάρχουν τεράστια κενά και μεγάλη διάσταση μεταξύ λόγων και έργων από τους κυβερνώντες. Χωρίς να μηδενίζουμε προσπάθειες, σε σύνολο 136 δημόσιων νοσοκομείων της χώρας υπάρχουν μόλις 35 ιατρεία πόνου, κι αυτά με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, τεράστια έλλειψη κρεβατιών, αναχρονιστική νομοθεσία στη διαθεσιμότητα οπιοειδών αναλγητικών, όπως μορφίνη κ.ά.”.

 

Συντάκτης : Βενιζέλος Β.