Στην εκποίηση της περιουσίας τους καλούνται να προχωρήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και εν γένει τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) πλην των ΟΤΑ, στην περίπτωση που οι πιστώσεις του προϋπολογισμού δεν αρκούν για να καλυφθεί η μισθολογική τους δαπάνη.
Με εγκύκλιό του, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) δίνει εντολές για τον περιορισμό των δαπανών των ΝΠΔΔ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός να επιβαρυνθεί περαιτέρω για να καλυφθούν τυχόν «τρύπες» στους προϋπολογισμούς των φορέων.
Μάλιστα, αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ότι ο προϋπολογισμός «δεν μπορεί να αναλάβει το οικονομικό βάρος όλων των επιλογών των διοικήσεων» των ΝΠΔΔ και για τον λόγο αυτό οι διοικήσεις «οφείλουν να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους, να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους και να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους στο ύψος των αντίστοιχων πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό ως επιχορήγηση και των ίδιων εσόδων τους».
Παράλληλα, η εγκύκλιος καλεί τις διοικήσεις των φορέων, όταν παρατηρούν αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων, να «προβαίνουν έγκαιρα σε διορθωτικές ενέργειες, ώστε να περιορίζουν ανάλογα τα έξοδά τους και να μη δημιουργούν ελλείμματα».
Στο πλαίσιο των αυστηρών εντολών περιορισμού των δαπανών, το ΓΛΚ καλεί τις διοικήσεις των ΝΠΔΔ «στις περιπτώσεις που τα εγκριθέντα κονδύλια για μισθοδοσία δεν επαρκούν, η συμπλήρωσή τους να γίνει από τα ίδια έσοδα του φορέα ή τα αποθεματικά του».
Δηλαδή, να χρησιμοποιηθούν οι όποιες καταθέσεις υπάρχουν, να ρευστοποιηθούν όποια ομόλογα κατέχουν οι φορείς, να αξιοποιηθούν πιθανά ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους κ.λπ.
«Μαχαίρι» στις δαπάνες
Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τα ΝΠΔΔ ότι πρέπει να βάλουν «μαχαίρι» στις υπερωρίες, τις μετακινήσεις και τις λειτουργικές δαπάνες. Ζητά να μειωθούν και να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες οι μετακινήσεις των υπαλλήλων, ενώ σημειώνει ότι η υπερωριακή απασχόληση «επιτρέπεται μόνο για την αντιμετώπιση εποχικών, έκτακτων ή επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών». Σύμφωνα με το ΓΛΚ, θα πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες σταθερής τηλεφωνίας, κινητής τηλεφωνίας, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και να γίνεται έλεγχος διάθεσης αναλώσιμων υλικών και ορθολογική διαχείριση του χρόνου λειτουργίας της θέρμανσης και του κλιματισμού. Συστήνει στις διοικήσεων των ΝΠΔΔ να προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους αναφορικά με τις δαπάνες για τις δημόσιες σχέσεις και να πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.).